Vodič za kupovinu lepka za keramiku

Lepljenje keramičkih pločica u stanu, kući ili vikendici jedan je od onih poslova za koje se može reći da spadaju u rang ,,uradi sam“ poslova. Uz kratku edukaciju u smislu toga šta vam je potrebno od materijala, načina postavljanja i odabira lepka za keramiku, kao i oko drugih sitnica moguće je biti visoko uspešan.

Postoji veliki procenat ljudi koji voli da poslove poput ovog i njemu slične obavlja samostalno. O bilo čemu da se radi uvek postoje onih par stvari koje su ključne za kvalitetno odrađan posao, a upravo jedna od tako važnih stvari kada je ovaj posao u pitanju jeste koji i kakav lepak za keramiku je potreban. 

Zato vam u nastavku teksta donosimo kratak vodič za tu kupovinu koji vam može pomoći ako ste se odlučili za ovaj posao. 

Obratite pažnju na opšte karakteristike

Pre svega treba znati da je ako ste odlučili da samostalno radite ovaj posao morate da se naoružate strpljenjem i dobrom voljom, jer će vam oni biti potrebni i te kako. Oni čine osnovni polazni materijal za rad pored alata. 

Lepak za keramiku obično se prodaje u džakovima od po 25 kg, suv je i dolazi u prahu te je potrebno ,,spremiti ga“, a on se obično meša sa vodom za šta će vam biti potreban majstorski mikser kako biste dobili homogenu smesu, kompaktnu, sa kojom se radi. 

Ali svaka vrsta keramičkih pločice zahteva posebnu vrstu lepka. Na izbor može uticati i mesto postavljanja, vrsta podloge na koju se postavlja i tome slično. Razlikuju se i po tome da li se koriste za spoljašnje ili unutrašnje radove, da li se koriste za pod ili zid… 

Osim nekih opštih karakteristika na koje treba obratiti pažnju ne smeju se zaboraviti ni one specifičnije. 

Bitna je namena

Kao što je već rečeno veoma je bitno uskladiti vrstu lepka za kermiku i njegovu praktičnu upotrebu. Treba razlikovati one koji su namenjeni za spoljašnje i one namenjene za unutrašnje prostore. Treba ih razlikovati i u odnosu na to koji su najbolji za podlogu na koju ih vi nanosite. Treba uzeti u obzir i nivo vlage, izloženost vodi, ali i izloženost toploti, opterećenju i sličnim stvarima. Sve to može uticati na konačni izbor. 

Na tržištu se može naći univerzalni lepak za kermiku što ne znači da je ona najbolji u svakom slučaju. Treba preispitati njegove karakteristike za svaki konkretan slučaj, iako generalno ima dobre karakteristike. 

U ponudi se može naći lepak za keramiku koji se dobro pokazao u odnosu na nanošenje na kritične i deformisane površine, koji je superfleksibilan. 

Od uklapanja namene i praktične upotrebe zavisi kvalitet celokupnog posla. 

Mesto kupovine

Opšta je preporuka da se ova vrsta kupovine obavlja u specijalizovanim radnjama koje se bave ovim vrstama prodaje, salonima kupatila i tome slično. 

Oni mogu nuditi različite vrste ovog proizvoda, od strane više proizvođača sa različitom vrstom namene. 

Ovaj vid kupovine u radnjama omogućava kupcu da se direktno posavetuje sa prodavcem u vezi sa tim šta mu je potrebno u odnosu na to za šta mu je potrebno. Prodavci mogu biti od velike pomoći jer mogu razlikovati male nijanse u naizgled sličnim proizvodima i na taj način olakšati kupovinu. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *