Zašto su lampe za dezinfekciju prostora dobra investicija?

Godina koju polako pratimo, ali mesec po mesec i dalje strahujemo, što je prisutno na celoj planeti, za sobom je donela brojna pravila koja se došla kao obavezne rutine u životu svih pojedinaca, a ujedno i upoznavanje sa nekim terminima i stvarima o kojima laici skoro da ništa nisu ni znali. 

Pandemija izazvana virusom COVID-19 sa sobom nije donela samo strah i paniku, već jedan sasvim novi način života. Socijalna distanca, nošenje zaštitnih maski, redovna dezinfekcija ruku, predmeta i samih prostorija, postale su stvari koje obeleže svaki dan. Tako se sve više i razmišlja na temu dodatne zaštite, a sve u vidu dodatne sterilizacija prostora i stvari koje nas okružuju. UV lampe za dezinfekciju su se tako odjednom, u celom svetu, našle u žiži interesovanja, kako za profesionalnu, tako i za privatnu upotrebu.

 

Kakve UV lampe za dezinfekciju postoje

O onima koje se koriste u medicinske svrhe nema potrebe govoriti, već o onima koje je moguće pronaći u prodaji na slobodnom tržištu, tako da se mogu koristiti i kod kuće. Lampe zua dezinfekciju danas postoje u više veličina i mogu biti statične, tako da se postavljaju negde u samoj prostoriji gde to odgovara, a mogu biti i ručne, veće ili manje. Svima je cilj isti, dezinfekcija predmeta i prostorija u kojima se nalazimo, spavamo, živimo ili radimo. 

 

Primena UV lampi

Lampe za dezinfekciju se u najvećoj meri koriste za sterilizaciju prostora. Ono gde je njihova primena bila najveća u godinama iz nas, pre pandemije, jesu zdravstvene ustanove, posebno operacione sale, gde je potrebno sve, pa čak i sam vazduh da bude sterilisano. Osim toga, brojne svetske kompanije su često koristile UV lampe za dezinfekciju svojih radnih prostorija, čime se i inače nastojalo da se očuva zdravlje radne snage. U ovom momentu, lampe za dezinfekciju su najprisutnije u zdravstvenim ustanovama privatnog tipa, posebno manjim lekarskim ambulantama, stomatološkim ordinacijama, gde se ne može izbeći blizak kontakt lekara i pacijenta uz potpunu zaštitnu opremu, pa je to postao jedan od načina čuvanja zdravlja svih u okolini. Međutim, UV lampe sada već koriste i oni koji žele da osiguraju svoj životni prostor, pa ih postavljaju uključene po prostorijama, kako bi bili sigurni da su virusi i bakterije ubijeni. Osim samih prostorija, lampe služe za dezinfekciju nameštaja, različitih predmeta, te same odeće, budući da pored statičnih, postoje i ručne, manje lampe za dezinfekciju čiji je zadatak upravo sterilizacija nekih predmeta, pa čak i ljudske kože.

Svakako, ono što je najpotrebnije jeste dobro se upoznati sa uputstvom za upotrebu, kako bi se znao tačan način punjenja, paljenja, a pre svega korišćenja lampe. Da biste bili sigurni da je svoj posao uradila ispravno, bitno je da njom rukuje neko ko je stručan ili da samostalno naučite. Uz to, potrebno je da ispitate da li je i koliko štetno koristiti je za sterilizaciju ruku, uopšte čoveka, jer samo UV zračenje može da dovede do nekih oštećenja. Tek kada ste sigurni da ste obuhvatili sve kroz čitanje i neku vrstu obuke, onda je možete koristiti.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *