Zemun – sve tajne i neispričane priče

Zašto Zemunci govore da su iz Zemuna, a ne iz Beograda? Zašto je nekadašnji Taurunum mnogo više od beogradske opštine? Šta je to što ovo mesto čini neodoljivim starosedeocima, studentima, potencijalnim (za)kupcima stanova, ali i turistima koji svakodnevno šetaju kaldrmisanim ulicama do Milenijumske kule? Svi će vam reći čuvenu rečenicu: „Zemun ima dušu!” A duša Zemuna su njegova istorija, dobro čuvane tajne i neispričane priče, od kojih ćemo neki deo otkriti u redovima koji slede.

Opšte poznate istorijske činjenice i turističke atrakcije u Zemunu

Prva naselja na području današnjeg Zemuna nastala su u periodu od 4500. do 3000. godine pre nove ere. Međutim, procvat nastaje u doba Rimljana, kada Taurunum kao utvrđena luka i trgovački grad preuzima primat u trgovini sa Konstantinopoljem. Polovinom 9. veka na ovo područje dolaze Srbi. Detaljnu priču o prvim naseobinama i istorijskom razvoju možete čuti na turama za Zemun. Čak i ako živite u Beogradu, neke činjenice će vas sigurno iznenaditi.

Mesta koja Zemunu daju poseban šarm su Gardoš, Milenijumska kula, Zemunski kej i miris ribe iz starih restorana, Veliko ratno ostrvo i plaža Lido, opera Madlenijanum, Gospodska ulica, Nikolajevska crkva i Gradski park. 

Manje poznate priče koje Zemun čine izuzetnim mestom 

Pored mesta i priča sa kojima su se upoznali mnogi posetioci Zemuna, postoje neki nepravedno zapostavljeni lokaliteti. Evo i kratkih priča o njima. 

Legenda o Tošinom bunaru

Jedna od najpoznatijih i najdužih ulica u Zemunu je Tošin bunar. Sigurno ste se nekad pitali otkud ulica nosi taj neobični naziv. Ime je dobila po bunaru Teodora Apostolovića. Teodor Toša Apostolović bio je trgovac i sapundžija koji se sa svojom porodicom doselio u Zemun sedamdesetih godina 18. veka. Prema legendi, pred kraj svog života je skoro oslepeo. Jedne noći sanjao je lekovitu vodu koja je proticala ispod njegovih vinograda. Izjutra se popeo na brdo, pustio bure da se slobodno kotrlja i na mestu na kome se zaustavilo iskopao bunar. Umio se vodom iz bunara i progledao. Veruje se da je bunar bio pored današnjeg restorana „Džakarta”, preko puta Studentskog grada. Nekadašnji Bežanijski put negde s početka 19. veka dobio je ime Tošin bunar. Samo tokom nemačke okupacije Beograda, naziv ulice je promenjen u Geringovu. 

Kuća sa sunčanim satom

Na uglu Glavne i Dubrovačke ulice 1823. godine podignuta je jednospratna kuća kojoj je pet godina kasnije dodat sunčani sat. Sat se sastoji od cifara 8, 9, 10, 11 i 12 koje su na levoj strani, a na desnoj su 1, 2 i 3, dok vreme pokazuje jedna kazaljka i njena senka. Kuća sa sunčanim satom zidana je u klasicističkom stilu s elementima baroka, a oblikovana u stilu ampira (varijanta klasicizma koja predstavlja elemente grčko-rimske, egipatske i renesansne umetnosti). Njen izgled ostao je gotovo nepromenjen otkako je sagrađena i zato predstavlja jedan od zaštićenih spomenika kulture u opštini Zemun. 

Najstarija kuća u Zemunu

U Vasilija Vasilijevića, strmoj ulici pokrivenoj kaldrmom, na broju 10 nalazi se najstarija kuća u Zemunu (prvi put se pominje u mapama 1650. godine). Starosedeoci je zovu Beli medved, jer se u njoj nekada nalazila kafana koja je nosila ovaj naziv. Smatra se da je jedina očuvana građevina balkanske arhitekture iz osmanlijskog perioda. Ispod kuće se nalazi lagum koji je podeljen na dva kraka, u kome se nekada čuvalo vino. Priča se i da je u ovoj kući boravio i princ Eugen Savojski dok je spremao opsadu Beograda. 

Zašto svi žele da žive u Zemunu?

Iako je u sastavu Beograda još od davne 1934. godine, Zemun je „grad u gradu”. Ponosni i prkosni, njegovi stanovnici vole da naglase da su iz Zemuna, a ne iz Beograda. Zahvaljujući svim sadržajima koje ima, kao da je poseban grad. Mnogi ljudi ga biraju kao svoje buduće mesto za život. Velika prednost je izlaz na reku i kej koji je pogodan za duge šetnje, igranje sa decom, piće sa prijateljima ili ručak sa porodicom. 

Potencijalni kupci stanova sve češće kucaju u Gugl pretrazi pojam prodaja stanova Zemun. Sve je više modernih naselja, poput Zemunskih kapija, Square Residence ili Zelene Avenije, za koja se pretežno odlučuju mladi bračni parovi sa malo većim budžetom. Za one sa nešto nižim budžetom, odlična opcija je Altina. Ovo naselje „cveta” iz dana u dan, a pored stambenih, grade se i ugostiteljski objekti, vrtići i proširuje se mreža gradskog prevoza. Ukoliko ste planirali da kupite stan, sigurno nećete pogrešiti ako izaberete Zemun kao svoj budući dom. Zavolećete ga podjednako kao starosedeoci i nakon nekog vremana sa ponosom ćete da govorite da ste Zemunci. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *