Blefaroplastika – da koža oko očiju ne odaje vaše godine 

Niko ne želi da mu se na licu jasno vide godine i tempo života koji vodi. Sitne bore mogu biti i simpatične ali opuštena koža iznad i ispod očiju daje umoran izgled, smeta pravilnom funkcionisanju kapaka i šteti vidu.

Šta je blefaroplastika?

Blefaroplastika je operacija kapaka, donjih ili gornjih, kojim se otklanja višak kože i masnog tkiva koje opterećuje kapak. Ovim postupkom se vrši i zatezanje kapaka pa se za rezultat dobija otvoreniji pogled, svežiji izgled i uopšteno nekoliko godina manje na svom licu. Zato su dame u zrelim godinama najčešće zainteresovane baš za ovu intervenciju.

Na zatezanje i podizanje kapaka se odlučuju i mlađe osobe jer je to prilika da otklone izražene podočnjake ili koriguju asimetričnost očiju koja nastaje kada je na jednom oku kapak spušteniji u odnosu na drugi. Malom korekcijom se postiže simetričnost i sveukupno puno lepši izgled. Više o blefaroplastici možete pročitati na sajtu jedne od vodećih oftamoloških klinika koju predvodi  dr Žikić oftamolog, specijalista za okuloplastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju.

Postupak izvođenja operacije kapaka

Reč je o rutinskoj intervenciji koja kada se izvodi na gornjim kapcima traje od 45 do 90 minuta i izvodi se u lokalnoj anesteziji. Operacija donjih kapaka je složenija i traje i do 2 sata uz totalnu anesteziju. Pa ipak, oporavak je isti i traje oko 3-4 nedelje, bezbolan je pacijent nema veće nelagodnosti. U tom periodu nestaju svi podlivi i modrice pa se pun efekat vidi nakon mesec dana.

Pre intervencije se vrše pretrage i kontrole: krvne slike, pregled kardiologa, interniste, anesteziologa…pre svega da se bezbedno anestezija da pacijentu ali i da se isključe sve verovatne zdravstvene komplikacije.

Nakon skidanja konaca i potpunog zarastanja rez je neprimetan, a jedino su vidljivi rezultati koji bi uz stručnog hirurga trebali da budu savršeni.

Ova intervencija dozvoljava kombinovanje sa drugim postupcima poput zatezanja kože lica, korekcije bora i podizanja obrva.

Kako sprečiti komplikacije?

Komplikacije su retke ali im se verovatnoća snižava ako se izabere odgovoran hirurg i ako se pridržavate propisanih postupaka tokom oporavka.

Hirurška ordinacija treba da bude odgovorna od prvog sastanka pa do poslednje kontrole nakon intervencije. Sve informacije moraju biti detaljno objašnjene, šta se sa intervencijom može postići a šta ne. Operacija kapaka je ujedno zatezanje i podizanje kapaka ali postoje ograničenja u količini kože i masnog tkiva koje je mudro otkloniti a da oko nastavi da ima normalnu funkciju. Svako preterano uklanjanje nosi rizik trajnih problema.

Druga mogućnost za komplikacije nastaje tokom oporavka usled nepridržavanja saveta lekara i češće su od rizika davanja anestezije ili stvaranja tromba. Nekoliko dana je neophodno spavanje sa podignutim uzglavljem. Oči se moraju odmarati i ne sme se boraviti na suncu ili gledati televizor. Nakon skidanja konaca oporavak je brži. Modrice i otok će se povući, ali je oprez i dalje potreban. Područje oko očiju se na poseban način neguje jer je reč o najtanjoj koži na telu, ne sme se dirati rukama ili nanosti šminka tokom ovog perioda. 

Ako se svi saveti i koraci pravilno sprovedu imaćete trajno rešen problem i lice koje više ne odaje koji broj godina imate zapravo. Blefaroplastika je pravi način da se uz ciljano delovanje malom intervencijom značajno poboljša kvalitet života.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *