Igračke kao pomagala u rastu i razvoju deteta

Pravilan razvoj deteta je kompleksan proces koji se odvija od prvog dana života, traje godinama i roditeljima zadaje brojne glavobolje, prvenstveno izazvane strahom da nešto rade pogrešno. Ipak, pedijatri i dečiji psihotarapeuti se slažu da malo šta može poći naopako sve dok roditelji prate svoje dete i osluškuju njegove potrebe. Potreba deteta za igrom i upoznavanjem sveta koji ga okružuje je jedan od prvih instikata, koji brzo dobija primat nad svakim drugim. S obrziom da će baš u igri dete provesti najveći deo svog vremena, poželjno je da istovremeno uči nove fizičke i mentalne veštine. Na sreću, dečije igračke sve češće kombinuju ove dve funkcije, tako da roditelji sa kupovinom novog izvora zabave kupuju i svojevrsno edukativno sredstvo uz čiju će pomoć dete usvojiti nove koncepte i vrednosti i utemeljiti one koje već poseduje.

Kako izabrati adekvatnu igračku?

U prvom redu, treba obratiti pažnju na onaj čarobni broj na kutiji- broj koji označava uzrast za koji je određena igračka namenjena. Taj broj će odrediti da li će igračke izazivati sposobnost deteta da ih „savlada“, da li će kroz igranje sa njima vežbati na odgovarajući način svoju koncentraciju, motoriku i logiku i da li će svoje veštine usavršiti. Iako ovo deluje kao previše komplikovanih principa za jednu jednostavnu dečiju igračku, to jeste njena kranja funkcija. Na drugoj strani će se naći detetova lična interesovanja. Tako neka deca obožavaju interaktivne plišane drugare, neka su fascinirana igrama pamćenja, dok neka više uživaju u igračkama koje od njih zahtevaju kretanje i fizičku aktivnost. Ukoliko se vašem detetu bliži rođendan odaverite tip igračke koji se u skladu sa mališanom, a ukoliko bi trebalo da kupite poklin za bebu ovde možete pronaći inspiraciju. 

Fizička aktivnost kao bitan deo svakodnevne rutine

Kako bi svakodnevne šetnje bile zabavnije, mnogi roditelji posežu za igračkama koje zahtevaju od deteta da više vremena provodi na otvorenom. Od trčanja za loptom do preskakanja užeta ili vožnje tricikla, mogućnosti da dete vežba svoje motoričke sposobnosti su prilično neograničene. Tricikli za decu se sve češće mogu naći kao opcija namenjena malim uzrastima, kako bi ih što ranije motivisala da upoznaju svoje telo i njegove mogućnosti. Osim što je vožnja zabavna, tricikli za decu su odlične sprave koje motivišu dete da obavlja više različitih pokreta istovremeno, održava ravnotežu i ima pravilno držanje. Takođe, tricikli za decu su igračka kojom će dete pravilno usmeriti energiju, a roditelji povećati svoju fizičku aktivnost dok pomažu detetu pri vožnji. 

Puzzle i mozgalice za razvoj osnovnih mentalnih funkcija

Dok je fizički razvoj deteta nešto na čemu se vrlo konkretno može raditi, mentalne sposobnosti zahtevaju malo delikatniji pristup. Dečiji mozak se razvija svakodnevno i kao sunđer upija najkomplikovanjije koncepte, čak i bez svesne aktivnosti deteta. Iz tog razloga je jako bitno da se učenje događa spontano. Razne igre asocijacija, puzzle, igrice pamćenja i sklapanje oblika po naročitim pravilima su idealan način da kroz igru dete vežba logičko razmišljanje, koncentraciju i strpljenje. Sudeći po iskustvu mnogih roditelja, puzzle su nezamenljiva igra koja dete može zaokupiti satima, istovremeno ga učeći logičkom povezivanju u celinu i finoj motorici. Kao i tricikli za decu, puzzle postoje u odgovarajućim težinama i broju delova za svaki uzrast, pa nije teško pronaći motive koji će detetu biti zanimljivi. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *