Privatni vrtići postali sve češći izbor roditelja

privatni-vrtici-compressed

U novije vreme su sve popularniji privatni vrtići. Zašto je to tako i zbog čega se roditelji odlučuju da svoje mališane upisuju u iste? Privatni vrtići jesu skuplji, međutim, za te pare koje roditelji izdvoje – njihova deca će biti u mogućnosti da iskoriste na mnogo interesantnije i raznovrsnije načine nego što je to slučaj u državnim vrtićima. Glavni razlog ovome su finansije. A pošto sve kreće od finansija – treba dobro razmisliti da li zaista želite da upisujete dete u privatni vrtić? Trebate dobro da ga pripremite za polazak, i da ga naučite šta sve mora da radi kada bude krenulo u vrtić.

Da li su kvalitetniji privatni od državnih vrtića?

Ovo je jedno veoma kompleksno pitanje i na njega nije lako dati odgovor. Podeljena su mišljenja, jer neki roditelji soju decu upisuju u državne, a neki u privatne vrtiće. Takođe, ne smemo zaboraviti da privatni vrtići nisu nešto što već desetinama godina postoji kod nas, to je posao koji je u poslednje vreme počeo da se razvija, pa i za ovo, kao i za sve ostalo, je potrebno vreme kako bi se potvrdili svi mogući i potencijalni kvaliteti. Treba isto tako i naglasiti da bilo koji od ovih vrtića mora da poštuje zakonom određene uslove kako bi mogao da uopšte započne da se bavi ovakvim vidom posla. Možda osnovna razlika kod državnih i privatnih vrtića je broj dece u grupama. U državnim će taj broj biti delimično veći, a kod privatnih vrtića taj broj može da varira u zavisnosti gde je otvoren vrtić i kako izgleda organizacija dotičnog. Na Vama je da odlučite koji vrtić biste želeli da upiše Vaše dete.

Radno vreme privatnih vrtića

Mnoge roditelje privlači fleksibilnost radnog vremena privatnih vrtića. Šta bi to moglo da znači? To znači da privatni vrtići ne moraju da počnu sa radnim vremenom od 6 sati ili u nekom određenom periodu, nego, u dogovoru sa roditeljima dete dolazi u neko vreme, i to u ono vreme koje odgovara radnom vremenu njegovog roditelja. Kod privatnih vrtića je veća sloboda vremena i nije baš sve vremenski određeno nego radnici koji su tamo mogu i moraju da prilagode većinu uslova onako kako to roditelji dece zahtevaju. Ipak su ti roditelji izdvojili veću sumu novca, pa iz tog razloga vlasnik privatnog vrtića i vaspitači koji su tu zaposleni moraju da vode računa o željama ne samo dece, nego i samih roditelja.

Fizička aktivnost mališana

Privatni vrtići koji poseduju fiskulturne sale imaju i veće mogućnosti za bavljenje nekim sportom, nego što je to slučaj sa ustanovama koje to nemaju. Ukoliko privatni vrtić poseduje salu – to je u startu dobar znak, jer će mališani moći, pored redovnog druženja i socijalizacije moći da vode već i u tom periodu zdrav život, odnosno, moći će da trče, jurcaju za loptom ili da se bave nekim potencijalnim sportovima koji se mogu organizovati unutar te određene fiskulturne sale. Svaki privatni vrtić koji poseduje salu je u velikoj prednosti nad svim ostalim, svejedno da li su privatni ili državni.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *