Kako dom za stare vide njihovi korisnici?

Još u anticipočinje priča o domovima za stare. Doduše, u to doba se nisu ovako nazivali, ali nega koju su pružali može se poistovetiti sa današnjim smeštajem za bake i deke. Doduše, sa razvojem društva razvijale su se i brojne institucije koje su se bavile smeštajem starih i bolesnih lica. Danas, sve je veći broj domova za stare, tako da su mlađi sve više zainteresovani da svoje roditelje smeste u ove specijalizovane ustanove.

Koliko je privatni smestaj za stara lica danas postao smeštaj za koji bi trebalo ozbiljno razmisliti da li se odlučiti za njega svedoče njihovi korisnici. Naime, kada smo se našli u krugu baka i deka koji vreme provode u domovima, a koji su se sami odlučili da budu smešteni u dom za stare dobili smo različite odgovore. Jedni su tvrdili da je dom za stare odlična prilika da se ponovo osećate mlađima, jer osoblje koje o njima brine je mladog duha i dobrog raspoloženja, pa se uz njih i njihovi korisnici osećaju mlađima.

Takođe, pojedini korisnici domova tvrde da se u domovima život organizuje potpuno drugačije. Dok kod kuće nemate priliku svakoga dana da pripremate neke korisne i ukrasne predmete u domovima je to drugačije. Kada god poželite, možete da odete do kreativne radionice i da svoje vreme iskoristite na kreativan način. Takođe, svi oni koji nisu imali priliku da se tokom svog života oprobaju u pravljenju ukrasnih predmeta, sada će to moći da urade. Nikada se ne zna kada se nešto novo može naučiti.

Dom za stare, prilika za sve

Često je dom za stare prilika koju bi trebalo iskoristiti, jer ako nemate dovoljno vremena za brigu i negu svojih roditelja, a grize vas savest što su sami, onda bi trebalo da razmislite da li bi im smeštaj u dom za stare odgovarao. Nekada se sami stariji odluče i shvate da je tako najbolje za sve, a nekada se mnogo vaga oko smeštaja za stare. Pojedini stariji radije vole da se druže i da upoznaju nove ljude, pa se zato odlučuju da ostatak života provedu u ovim specijalizanovim ustanovama.

U svakom slučaju, ako baš i niste sigurni da li je dom za stare idealan za vaše roditelje, trebalo bi da znate da možda pre donošenja ove krupne odluke ipak pokušate sa ženom koja će da brine o vašim roditeljima. Ako vam to ne pođe za rukom, onda razmislite o domu za stare koji je najbolji za vaše roditelje.

Prilagođavanje na starački dom

Treba imati na umu da se za dom za stare ipak nije lako odlučiti jer su ljudi koji se treba smestiti tamo i dalje deo vaše porodice. Posebno što se sve menja, pogotovu dotadašnji način života. Jedno je sigurno, prilagođavanje u domu za stare je normalno, jer nije lako sve promeniti za kratko vreme. Takođe, drugačiji ljudi, drugačije navike, sve je novo. Treba imati razumevanja i za starije koji se bune na početku, jer za jedan dan nije lako sve odjednom promeniti. A nije lako odjednom prihvatiti drugačija pravila, niti se rpilagoditi novom ambijentu.

U svakom slučaju, dom za stare je prilika koja može da bude korisna i za starije i za njihovu decu, jer ćete sigurno znati da vaši roditelji imaju stalnu medicinsku negu i nadzor.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *