Važna pravila prilikom prodaje stana

Tržište nekretnina u Srbiji cveta, uprkos trendu porasta cena koji nas prati i u 2022. godini. Čini se da se ovih dana u svim većim gradovima u Srbiji traži nekretnina više. Investitori, ma koliko gradili, ne mogu da zadovolje potražnju, koja je naročito velika u Beogradu, Kragujevcu i Nišu.

Ako razmatrate mogućnost prodaje stana, budite uvereni da ćete kupca naći u rekordnom roku. Ipak, imajte na umu sledeća važna pravila prilikom prodaje nekretnine, kako biste ceo proces okončali što je efikasnije moguće.

Povećajte vrednost vašeg stana

Kada prodajete stan prirodno je da želite da postignete visoku cenu. Kako biste u tome uspeli postarajte se da kupci budu oduševljeni vašom ponudom. Male adaptacije i doterivanja prostora mogu u mnogome uticati na vrednost vaše nekretnine.

Ukoliko postoje kvarovi na instalacijama popravite ih. Ako je parket dotrajao, podarite mu novi sjaj i život. Ukoliko su na podovima stana u starogradnji itisoni, zamenite ih laminatom – dostupno je mnoštvo povoljnih opcija. Nećete potrošiti mnogo, a stan će izgledati neuporedivo lepše. Ako ste pak spremni da nešto više novca uložite u renoviranje pre prodaje, imajte na umu da kupci najviše pažnje posvećuju kuhinjama i kupatilima. Na te dve prostorije stavite akcenat.

Adaptacija stana koja bi mogla da poveća vrednost uključuje i pregrađivanje gipsanim pločama. U poslednjih par godina prodaja stanova Niš beleži najveću potražnju za dvosobnim stambenim jedinicama. Pregradite jednu veliku prostoriju na dve manje, ako vam budžet to dozvoljava.

Kada kupci dođu u razgledanje postarajte se da stan bude uredan i savršeno čist. Ako stan nije prazan obratite pažnju da ne bude prenatrpan nameštajem. Nekretnine zakrčene kabastim komadima nameštaja deluju manje nego što zapravo jesu.

Prilika za ostavljanje prvog utiska je samo jedna, zato se pobrinite da bude dobitna. Okrečite stan u svetle, vedre boje, koje se dopadaju svima, kao što su bela, krem ili nežno zelena. Čist i pregledan prostor biće primamljiv za kupce.

Odredite cenu nekretnine u skladu sa uslovima tržišta

Nekretninama, za razliku od većine pokretne imovine, vrednost s godinama raste. Tržišna cena vašeg stana danas i u vreme kada ste ga kupili nije ni približno ista. Ako razmatrate mogućnost prodaje stana, verovatno znate kako se kreću cene kvadrata i koja je objektivna cena koju možete da potražujete.

Imajte na umu da na cenu stana najviše utiče lokacija – recimo, prodaja stanova Kragujevac beleži najveću potražnju u naseljima centar (naročito kod Velikog parka), Bubanj, Erdoglija i Aerodrom. Cene kvadrata na pomenutim lokacijama dostižu najveću vrednost – od 1200 evra naviše, a novogradnja je skuplja od starogradnje.

Pored lokacije, na cenu stana će uticati i starost zgrade, kao što smo spomenuli, baš kao i stanje u kojem se stan nalazi, a na koje direktno možete da utičete.

Oglasite stan na portalu za nekretnine

Kako biste bili maksimalno efikasni, postavite oglas o prodaji stana na portal za nekretnine. Portali za oglašavanje nekretnina su izuzetno posećeni, naročito kada je u pitanju prodaja stanova Beograd, gde je potražnja ujedno i najveća. Želite da vaš oglas vidi što više ljudi, kako biste što pre pronašli idealnog kupca za vašu nekretninu. 

Potrudite se da napravite što bolje slike ili video zapise nekretnine koju prodajete. Fotografišite je tokom dana, kada ima najviše svetlosti. Izbegavajte fotografisanje tokom kasnog popodneva ili u sumrak, jer bi atmosfera u stanu mogla delovati turobno i sivo. Ukoliko niste vični fotografiji, angažujte nekoga da to uradi umesto vas ili potražite na Internetu male savete kurseva fotografije. Imajte na umu da će potencijalni kupci želeti da sagledaju stan iz svih uglova – više slika je bolje u ovom slučaju.

Uz slike dodajte i adekvatan opis stana – navedite kvadraturu, cenu, lokaciju, sprat na kojem se stan nalazi, da li ima terasu ili dvorište, da li zgrada ima garažu, lift itd. 

Na portalima za oglašavanje nekretnina, pored prodaje stanova, takođe možete naći veliku ponudu stanova za izdavanje u svim gradovima širom Srbije, kao i u regionu – u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Pripremite svu neophodnu dokumentaciju 

Prilikom prodaje nekretnine moraćete da pripremite originalnu dokumentaciju koja je overena od strane notara (javnog beležnika). Kako biste mogli da prodate stan neophodno je da kupcu dokažete da imate vlasništvo nad istim. To ćete učiniti pribavljanjem vlasničkog lista iz Katastra nepokretnosti. Ako nekretnina nije uknjižena trebaće vam kompletna dokumentacija (od prvog do poslednjeg vlasnika stana), originalni primerci, overeni, sa pečatima uprave prihoda opštine o regulisanom porezu za prenos apsolutnih prava.

Sa ovom dokumentacijom će kupac stana biti u mogućnosti da isti i uknjiži, kada se za to ukaže mogućnost. Bitno je napomenuti da su neuknjiženi i uknjiženi stanovi pred zakonom izjednačeni. Međutim, osnovna razlika između njih je što se neuknjižen stan ne može kupiti na kredit (bez stavljanja druge nekretnine pod hipoteku), dok uknjižen može.

Prilikom prodaje stana Zakon obavezuje prodavca da plati porez u visini od 2.5% od cene nekretnine. U praksi porez najčešće plaćaju kupci nekretnine. Zakonski rok za prijavu poreza je 30 dana od dana potpisivanja ugovora o kupoprodaji nekretnine.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *