Kako napraviti balans između tehnologije i knjiga?

U današnje vreme roditelji često pribegavaju televizorima, tabletima i telefonima kao vid zabave za njihovo dete. To je postao najlakši način da vaše dete bude mirno makar i na deset minuta, ali da li je to zaista dobro?

Vreme nove tehnologije

Iako se slažemo sa tim da ne živimo više u vremenu naših roditelja i da je sada tehnologija kojom se koristimo postala nova normala ipak nešto treba da naučimo od starijih. Pošto oni nisu imali pristup telefonima, kompjuterima i internetu morali su na druge načine da zabavljaju svoju decu. Naravno, postoji mnogo crtanih filmova i poučnik snimaka na internetu koje mogu da doprinesu rastu vašeg deteta, ali kada je dosta i šta je previše? Da ne biste došli do tačke u kojoj vaše dete želi samo da gleda crtaće ili igra igrice na tabletu treba da krenete na vreme da limitirate vreme koje će vaše dete provoditi kraj malog ekrana. A kako popuniti vreme?

 

Knjige za decu

Iako vam se čini da je vaše dete suviše malo da krene u interakciju sa knjigama verujte da nikada nije rano. Već sa par meseci možete detetu da date knjige za decu koje u sebi imaju slike. Bebi će to biti zanimljivo prvobitno zbog zanimljivih oblika i jarkih boja, a posle će početi da uči koje su to životinje ili voćke na slici. 

Nakon toga, kada vaše dete napuni dve do tri godine i kada postane svesnije možete da počnete da čitate knjige. Prvih par puta ili čak nedelja ne treba da se nadate mnogo čemu, dete verovatno neće biti mirno dok mu čitate priču. Izaberite neku koja nije predugačka i pokušavajte uporno. Posle nekog vremena dete će pozitivno reagovati na vaše vreme čitanja knjige. To možete da radite pred spavanje kada je dete umorno i spremno da se umiri. Kada dete već počne da čiti knjige za decu treba da postanu malo zrelije. Kupite knjige za decu koje u sebi nemaju samo slike već i reči. Izaberite i knjige koje nisu komplikovane i koje vaše dete može sa lakoćom da pročita i razume. Knjige će vašoj deci ulepšati dane, razviti maštu i naučiti ih mnogo čemu tokom godina. 

 

Pametne igračke

Ako želite da vaše dete ipak bude u toku sa tehnologijom danas možete da kupite dosta pametnih igračaka koje će učiti vaše dete mnogo čemu. Postoje pametne knjige za decu o životinjama. Takve knjige će puštati zvuke kada kliknete na određenu životinju i učiti vaše dete kakve sve zvuke životinje puštaju. Postoje i pametne plišane igračke koje komuniciraju sa vašom decom i uče ih bojama, delovima tela, emocijama i još mnogo čemu. Dakle, uvek možete da pomešate tradicionalno i moderno, a da vaše dete ne bude non-stop pred ekranom. 

 

Pored toga što mnogi stručnjaci tvrde da previše crtaća nije dobro za detetov rast i razvoj takođe nije dobro ni za zdravlje vašeg deteta. Preveliko zračenje može veoma loše da utiče na vaše dete. Zato je bitno da u današnje vreme deca imaju raznovrsne načine igranja. 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *