Kako najbolje iskoristiti predmete od plastike?

Kada se pomene plastika, plastična ambalaža i plastične kese javljaju se oprečna mišljenja kod ljudi. Dok jedni u prvi plas ističu da je upotreba plastičnih proizvoda i te kako štetna po ekologiju, ima i onih koji smatraju da upotreba plastičnih predmeta može da bude veoma praktična i da koristi svima u domaćinstvu.

Koliko plastičnih kesa imate u kući trenutno? Svi mi imamo ko zna koliko plastičnih predmeta sa kojima ne znamo šta ćemo. Ipak, mogućnosti su brojne, samo je pitanje kako ćete ih iskoristiti.

Mediji često plasiraju sadržaj u kojem se apeluje na ekološku svest građana i upozorava da je upotreba plastičnih kesa štetna. Međutim, plastika, plastična ambalaža i drugi plastični predmeti mogu nam i te kako biti korisni samo ako znamo da ih upotrebimo na pravi način.

Plastična ambalaža – dobar saveznik u kući

Postoji mnogo načina pomoću koji se plastika može upotrebiti kako bi bila saveznik u kući, a ne zagađivač okoline. Zato krenimo redom.

Najpre, izaberite plastične predmete koji su neupotrebljivi i odložite ih u kontejnere koji služe isključivo za plastiku. Na taj način doprinosite recikliranju, a ujedno postajete i savesni  građani koji sprečavaju da plastična ambalaža i kese završe nege u okolini, tačnije tamo gde nikako ne bi trebalo – u zemlji ili u nekoj reci.

Međutim, postoji nekoliko kreativnih načina na koje se plastične flaše i drugi plastični predmeti mogu upotrebiti.

Plastični predmeti kao dodatni dekor u domu

Gde odlažete prazne plastične flaše?

Mnogima se plastične flaše nalaze po raznim ćoškovima, neko ih čuva u špajzu, a nekome mesto zauzima u kuhinji. Ako i vi spadate u grupu takvih ljudi, onda je vreme da uradite nešto korisno sa plastičnim predmetima koje ne koristite. Naravno, najlakše ih je baciti, ali umesto toga napravite neki kreativni predmet koji će poslužiti kao dodatni dekor u domu.

Ako imate na raspolaganju plastične čaše, onda ih možete iskoristiti da napravite različite mini police na kojima ćete čuvati sitnice ili možete napraviti lampione od čaša. Takođe, od plastičnih flaša možete napraviti posude u kojima ćete čuvati začine u kesici ili recimo možete napraviti držače za kupatilo.

Kada je plastika idealno rešenje?

Stručnjaci ne preporučuju da se jedan plastični predmet dugo upotrebljava za pripremanje i čuvanje hrane, ipak postoje određene situacije kada je najbolje rešenje koristiti plastične posude.

Za skladištenje i čuvanje testenina, brašna, semenki i drugih začina možete koristi plastične predmete, jer će namirnice zadržati svoju strukturu na duži rok. Ako ih određene namirnice čuvate u papirnim kesama, znajte da ih tako izlažete napadu pojedinih insekata. Zapamtite, namirnice koje nemaju jak miris i koje nisu masne, slobodno mogu da se čuvaju u plastičnoj ambalaži.

Plastična ambalža za jednokratnu upotrebu

Važno je napomenuti da postoji određena plastična ambalaža koja je isključivo za jednokratnu upotrebu. Takve su, na primer, flaše od obične i mineralne vode, kao i flaše od negaziranih i gaziranih sokova. Takva plastična ambalaža nije bezbedna, jer  svako novo punjene vode može da proizvede oslobađanje teškog metala antimona. Zato obratite pažnju na ambalažu koja sadrži oznake LDPE, HDPE i PP, jer to je bezbedna plastika. Sve ostalo je ambalaža koju posle prve upotrebe treba baciti.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *