Kako odabrati nosiljku za bebe

Svakodnevno nošenje bebe jednostavnije je dok je manja i lakša. Kasnijim napredovanjem, rastom i razvojem, svakodnevna šetnja ukoliko je beba u rukama može da bude naporna i teška. Zato, kreirane su različite nosiljke za bebe, koje će dati spoj lepog i korisnog – udobnost i pravilno nošenje bebe, uz komociju i neopterećenje roditelja. 

Nosiljke za bebe kreiraju se sa ciljem njihovog pravilnog, bezbednog i svakodnevnog olakšanog nošenja. Međutim, potrebno je znati da postoje određena pravila prilikom odabira nosiljke za bebe, ali i prilikom upotrebe, što dajemo u nastavku teksta. 

Obratite pažnju na kvalitet nosiljke za bebe

Cenovni rangovi koji može imati nosiljka za bebe su različiti, što govori o nejednakom kvalitetu. Zato, prilikom kupovine bebi opreme bitno je prednost dati kvalitetu. Nosiljka za bebe treba da bude izrađena od prirodnih materijala, koji ne izazivaju iritaciju, niti imaju delove i ispupčenja koja mogu da žuljaju i dete i roditelja. Takođe, poželjno je da mogu da se otkuvavaju i održavaju u veš mašini, kako bi se što efikasnije čistile i održavale novim i upotrebljivim. Ukoliko je u pitanju kengur nosiljka sa naramenicama, ili neki drugi vid, važno je da svaki kaiš bude čvrst i dobro povezan, kako ne bi ugrožavao bezbednost bebe niti opterećivao kičmu roditelja. 

Važno je da nosiljka za bebe ima pravilne dimenzije

Kako se nosiljka za bebe apsolutno bira prema njenom uzrastu, važno je da ima odgovarajuće dimenzije. Tačnije, pojedini proizvođači kreiraju tipska rešenja, koja imaju univerzalan prostor za glavu, leđa i udove, što nije najbolji način držanja bebe. Razlog leži u tome da se sva deca razlikuju.

Tako, prostor oko nogu bebe važno je da bude takav da onemogući preterano kretanje, odnosno da ih drži čvrsto u predelu butina do iznad kolena, što daje i pravilno držanje kukova. Beba u nosiljci ne sme sedeti, već treba da bude u položaju kao da blago čuči, uz prava leđa. Takođe, duž leđa je bitno da nosiljka za bebe ima mogućnost podešavanja, kako bi se maksimalno pribila uz leđa i držala ih pravo. Prostor za vrat i glavu, kao i ruke takođe treba da omogući udobnost, ali uz sprečavanje preteranog labavog držanja. 

Udobnost je važan kriterijum odabira nosiljke za bebe

Kao i kod izbora auto sedišta, faktor izbora koji je u vezi sa kvalitetom nosiljke za bebe jeste njena udobnost. Podrazumeva se da ona treba da omogući komotno nošenje bebe, kako bi se brzo navikla, ali isto tako treba da pruži maksimalnu udobnost osobi koja je nosi, što je najčešće roditelj. U suprotnom, može da prouzrokuje teže navikavanje bebe na nosiljku, ali i bolove u leđima, ramenima i rukama kod roditelja. Preporuka je da se svaka nosiljka za bebe pre kupovine isproba, kako zbog dimenzija i mera, tako i zbog kvaliteta i udobnosti. Uz sve navedeno, isprobavanje nosiljke za bebe dok je ona prisutna, odnosno njenim fizičkim stavljanjem u nosiljku, najbolji je način proveravanja svih svojstava i reagovanja. 

Nosiljka za bebe treba da bude kvalitetna, odgovarajućih dimenzija u pogledu uzrasta deteta i vrlo udobna, jer se kupuje kako bi se koristila u kontinuitetu svakog dana. Poželjno je uvek dati prednost kvalitetu, svojstvima i ispunjenju kriterijuma izbora, pre nego ceni, jer niža cena obično znači i nepotpunost svih karatkeristika.  

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *