Kolica za bebe, kako ih izabrati – najbitniji saveti

Kolica za bebe predstavljaju ključni komad opreme za bebe i najčešće su potrebna od samog rođenja pa sve dotle kad je dete u stanju da prepešači distance dok ga držite za ruku, sa oko 3 illi 4 godina starosti.

Dečja kolica, slika: https://www.pexels.com

Dečja kolica

Neki roditelji smatraju da nije sramota voziti dete u kolicima čak do njegovih 7 ili 8 godina, ako je u pitanju velika daljina ili dug vremenski period koji moraju da provedu napolju.

A odabir pravih kolica jeste izazov za roditelje, jer danas na tržištu zaista postoji veliki broj najrazličitijih modela.

Danas postoji veliki izbor, mnogo različitih vrsta kolica, ipak, može biti teško reći koja su prava za vas i vaše dete.

Tri osnovne teme o kojima bi trebalo prvo da razmislite su: gde živite, gde očekujete da gurate ta kolica, i koliko para želite da potrošite.

Ako planirate da svoje dete vodite u duge šetnje (vožnje) gradom, moraćete da uzmete kolica koja su jaka, ali u isto vreme i laka za manevrisanje preko ivičnjaka, izlaza iz prodavnica, preko vrata javnog prevoza itd.

Ako živite u prigradskom naselju na primer, i vaš život je orijentisan na automobil, kolica bi trebalo da se lako sklapaju i uklapaju u veličinu gepeka vašeg automobila.

Ako planirate da koristite kolica uglavnom za brze vožnje, možete iskombinovati kolica koja sadrže jednostavno auto-sedište za početak za mlađe bebe, koja kad se izbaci dobijate lagana kolica za starije. Aktivne mame i tate koji žele svoju bebu pored njih dok džogiraju ili pešače zahtevaće robustna džoging kolica. Možete, pak, završiti sa nekoliko kolica u svom ormanu ili garaži kako vaše dete raste i vaše se potrebe menjaju.

Vrste kolica za decu

Standardna kolica dolaze u različitim stilovima i dizajnu, ali će skoro uvek imati udobno obloženo sedište koje može da se zavali u više pozicija. Većina ima suncobran i mesto za skladištenje stvari tj. korpu ispod sedišta. U nekim kolicima, beba gleda napred, dok postoji mogućnost  i za drugi položaj deteta, kada je dete okrenuto prema roditelju. Mnogi modeli imaju oba ova položaja i mogućnost lakog prelaska iz jednog u drugi. Ova kolica se kreću od jednostavnih, jeftinih, do kolica natovarenih raznim dodatnim funkcionalnostima za koje je potrebno izdvojiti veću sumu novca.

Veoma praktična su ona kolica koja imaju deo koji je istovremeno i auto-sedištite za odojčad, koje se koristi i u autu, a namešta se u okvir kolica. Kada uklonite sedište iz auta, možete da ga namestite u okvir od kolica i vozite bebu (ovo je posebno pogodno kada je potrebno da beba spava na zadnjem sedištu). Ova sedišta se lako skidaju i odlažu u prtljažnik automobila, i ne zauzimaju puno prostora. A onda kada beba preraste ovo prvo sedište, moraćete da pribavite veće.

 

Lagana kolica, koja ponekad nazivaju i kišobran kolicima, obično su teška 12 kilograma ili manje i sasvim su kompaktna. Ona nemaju suvišne detalje, ponekad nemaju ni mnogo podešavanja, ali su jeftinija od modela sa više funkcija. Bolja su za malu decu i starije bebe (uvek pogledati preporuku proizvođača). Neke porodice ih koriste kao bekap kolica ili kolica za putovanja.

Većina nisu pogodna za odojčad, jer nemaju horizontalni položaj.

Džoging kolica imaju 3 točka na laganom ramu i omogućavaju udobnu vožnju kako za onog koji vozi tako i za putnika. 😉 Odlična su za duge šetnje, pešačenja, pa čak i šetnje kroz šumu, tj predeo koji nije ravan, mada staza mora biti dovoljno široka. Neka džoging kolica su prilagođena za vožnju više od jednog deteta, koja sede rame uz rame, ili jedno iza drugoga.

U urbanim sredinama, džoging kolica se mogu prilagoditi strmim brdima ili kretanju preko ivičnjaka. Ali njihova veličina ih čini teškim za manevrisanje uzbrdo i niz stepenice, u liftovima, ili kroz prodavnicu, i ne sklapaju se kompaktno kao drugi modeli.

Možda ćete morati da kupite dodatne delove da biste se koristili tim kolicima bezbedno kada je beba mlađa od 6 meseci. Neka se potpuno spuštaju za odojčad, ali ako vaša nemaju tu mogućnost, moraćete da dokupite adapter bebi auto sedište ili posebnu kolevku ili „nosiljku“ napravljenu za tu vrstu kolica.

Kolica sa dva ili tri sedišta pomažu onima koji voze dva ili tri deteta odjednom. U takvim modelima, jedno dete sedi iza drugog, i ovakva kolica mogu biti koristna za blizance, kao i bebe i njihovog starijeg brata ili sestru. Neka tradicionalna kolica imaju mogućnost dodavanja platforme iza sedišta gde stariji brat ili sestra mogu da stoji i voze se držeći se. Druga opcija modela je rame uz rame.

Tandem kolicima se lakše manevriše kroz vrata, iako na zadnjem sedištu na nekim modelima nedostaje prostora za noge. Rame uz rame kolica mogu biti nezgodna za kretanje po prepunom trotoaru, ali sedišta su podjednako udobna za oba deteta.

Širok izbor dečjih kolica www.odigledolokomotive.rs/proizvodi/kolica-za-bebe-i-decu/.

Na šta obratiti pažnju pri kupovini kolica

Bezbednost: Proverite da li je okvir kolica čvrst i kompaktan, sa mehanizmom koji je jednostavan za korišćenje. Proveriti da nema oštrih ivica ili izbočina, jer mali prsti na rukicama i nogicama mogu da se nađu uklješteni između metalnih delova.

Bezbedonosni sistem je obavezan. Najsigurniji sistem je pojas u 5 tačaka koji se obavija oko struka, između nogu, i preko ramena. Proverite da li se kopča lako otvara, ali opet da je sigurna za dete.

Podesivo sedište: novorođenčad treba sedište koje je u skoro ravnom položaju dok još uvek nemaju kontrolu glavice i ne mogu da sede, obično oko 6 meseci. Čak i za starije bebe ili malu decu, zavaljeno sedište je plus za dremanje. Neka kolica imaju mesto koje može da se okreće u lice napred ili prema onome ko gura. Proverite da li je mehanizam za podešavanje sedišta jednostavan za korišćenje, poželjno jednom rukom.

Upravljanje: Trebalo bi biti u stanju da guramo kolica u pravoj liniji i jednom rukom. Kada se i prednji i zadnji točkovi okreću u svim pravcima kolicima je lakše upravljati.

Kočnice: Da li su jednostavne za rukovanje, čak i kad nosite otvorenu obuću? Testirajte ih u prodavnici. Točkove treba zaključati čim pravite neku pauzu. Džoging kolica mogu imati i ručne kočnice, kao i kočnice za stopala.

Podešavanje visine: Ručice kolica bi trebalo da budu na nivou struka ili nešto ispod. Većina kolica su napravljena za visinu prosečne žene. Ako se ne uklapate u taj okvir, možda ćete želeti kolica sa podesivim drškama ili ona sa višim ručkama.

Tenda: Podesiva će zažtiti vaše dete od sunca, kiše i vetra i može napraviti vožnju udobnijom. Tkanina koja nudi zaštitu od UV zračenja su najbolje za sunčane šetnje.

Skladištenje: korpa ispod sedišta je zgodna za torbu sa pelenama i ostalim potrebštinama za bebu. Razmislite šta ćete drugo vući sa sobom, da li su to namirnice, npr, da li će vam trebati prostranija korpa.
Još jedna dodatna funkcionalnost, da materijal koji je na kolicima može da se skine i opere, jer gde god da beba ide, nezgode su moguće.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *