Odlučili ste se da krenete sa obukom vožnje? Ovo bi trebalo da znate

Konačno ste doneli odluku da upišete časove vožnje i polažete za vozačku dozvolu. To je veliki korak i pre nego što uplovite u tu avanturu, svakako da postoje neke stvari koje bi trebali da znate i da na njih obratite pažnju. Mi ćemo na ovom mestu pokušati da vam ih približimo i nadamo se olakšamo, kako izbor auto škole, tako i kasniju obuku.

Svako kada počinje sa nečim novim i kada ulazi u nešto što pre toga nije iskusio, najnormalnije je da mu se javljaju nedoumice i da postavlja razna pitanja, kako bi se na što bolji način pripremio i ublažio tu početnu situaciju koja kod nekih čak zna da izazove i mali strah. Ali naravno sve je to normalno i uz prave savete lako se prevazilazi.

zena-vozac

Pre svega – treba odabrati pravu auto školu

Veliki broj auto škola koje danas postoje trebalo bi da vam olakšaju izbor, ali isto tako taj broj poziva i na oprez, jer između svih njih treba izabrati baš onu pravu. A to nije baš uvek tako jednostavno i zbog toga treba biti oprezan.

Prva greška koju mnogi prave je ta da se na početku vode cenom obuke koju određena auto škola nudi, što je greška. Obuka vožnje je izuzetno ozbiljna stvar i tako treba i da je shvatite, pa s tim u vezi nikada cenu ne bi trebalo stavljati ispred kvaliteta. Često se dešava da polaznici koji su se vodili cenom, zbog neadekvatne obuke koju su dobili, su prinuđeni da uzimaju dodatne časove vožnje, što iziskuje i dodatne troškove. Na kraju kada podvuku crtu shvate da su na ozbiljnom gubitku zbog svoje lose odluke.

To isto važi i za to da li se neka auto škola nalazi bliže ili dalje od mesta vašeg stanovanja, pa na osnovu toga da vršite izbor.

Najsigurniji metod odabira auto škole svakako je putem preporuke, bilo putem internet ili preko vaših poznanika koji su određenu auto školu pohađali, i iz prve ruke vam mogu dati informacije.

Isto tako, ako ste u dilemi oko izbora, posetite što veći broj auto škola, raspitajte se o svemu, a profesionalnost same škole ćete videti i po spremnosti da vam odgovore na svako vaše pitanje.

Nemojte praviti početničke greške

Kada ste odabrali auto školu koja vam najviše odgovara i ispunjava vaše kriterijume, sada obratite pažnju na neke sitnice koje će u mnogome olakšati samu obuku vožnje. Prva među njima je da prilikom obuke ne dolazite u obući koja nije predviđena za vožnju, a tu pre svega mislimo, kada se radi o damama, na obuću na štiklu. Takva obuća u mnogome otežava vožnju jer u njoj nemate potpun osećaj, a on vam je itekako potreban da bi ste stekli rutinu prilikom korišćenja papućice gasa, kvačila i kočnice.

Prevaziđite strah od vožnje automobila

Mnogi početnici imaju strah od vožnje i to je najnormalnija stvar. U ovim situacijama instruktor ima presudnu ulogu i dužan je da svojim pristupom i svojim iskustvom pomogne da se taj početni strah prevaziđe. I znajte da konstantnom vežbom, kao i provođenjem vremena za volanom taj strah koji osećate će se smanjivati, dok u potpunosti ne nestane. Bitno je samo da ne paničite, da upijate sve savete i komentare koje vam instruktor daje i budite sigurni da ćete biti na pravom putu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *