Koliko košta renoviranje stana?

Kupovina starog stana i njegovo renoviranje može biti pametno rešenje ukoliko ste kupac nekretnine da za manje novca priušte sebi više kvadrata.  

Renoviranje starih stanova je takođe strategija koja mnogi koji izdaju stanove koriste da bi povećali ukupnu vrednost stana, a takođe se i investitori bave adaptacijom za povećanje vrednosti same imovine, ali i jačanje portfolija firme.

 

Dakle, ako renovirate stan, jedno od prvih pitanja koje vam pada na pamet jeste koliko će to da vas košta. Evo šta kažu stručnjaci za obnovu.

 

Vrednost stana određuje budžet za renoviranje

Oni koji renoviraju stanove, trebalo bi da planiraju da potroše između 6 i 9 procenata od vrednosti same imovine. Ukoliko potroše više od 9 procenata od vrednosti imovine, onda je pitanje da li se ta ukupna vrednost može isplatiti.

Predstavnici firme Jugenterijer, koje smo konsultovali prilikom izrade ovoga teksta, rekli su nam da su njihovi klijenti prosečno trošili oko 9 procenata od vrednosti imovine koja se renovira. To je ujedno i procenat koji iz firme Jugenterijer preporučuju. 

Ova cifra može da varira u zavisnosti od budžeta, svojstava srednjeg i visokog cenovnog ranga, ali potencijalni kupac je taj koji ima poslednju reč kada je u pitanju krajnji iznos renoviranja.

Ako neko očekuje vrhunsko uređenje i nalazi se u ekskluzivnom naselju, postoje neke stvari koje takvi klijenti očekuju. To mogu biti određeni visokokvalitetni materijali, kao što je dekorativni kamen u dnevnoj sobi ili čak tapete za zid sa unikatnom štampom ali  proizvodi konkretnih brendova koje oni žele da vide u tom domu, tvrde predstavnici iz Jugenterijera.

Oni su takođe pri stavu da bi vlasnici stanova trebalo da održavaju budžet koji je ispod 10 procenata vrednosti imovine, mada, sve zavisi od toga  šta je klijentu cilj.

„Neki klijenti samo žele da im se napravi fenomenalno mesto za život, tako da oni bez problema troše i dodatni novac kako bi dobili rešenje koje im je idealno“.

 

Da li je jeftinije renovirati ili kupiti nov stan?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od vašeg doma, vašeg budžeta, kao i od vaših potreba. U gradovima u kojima su kuće jeftinije, često je jeftinije da kupite nešto novo  nego da sređujete i renovirate. U gradovima i četvrtima u kojima vlada velika potražnja za nekretninama možda će biti jeftinije da vršite dogradnju ili da obnovite zastarele prostore. 

 

Veličina je bitna

Što je stan veći, to ćete više novca morati da potrošite, ali troškovi nisu uvek direktno proporcionalni površini.

Krečenje zidova i zamena podova neće koštati toliko kao što je to slučaj kada je u pitanju renoviranje skupih prostorija poput kuhinje i kupatila.

 

„Ukoliko prilikom planiranja rešete da umesto jednog, renovirate dva kupatila, to može značajno da vam uvećava troškove,“ tvrde iz Jugenterijera. A kako raste površina koja se renovira, kada se tome pridodaju skupoceni materijali i dodatni elementi, veća kupatila će koštati više.

 

Koliko vremena je potrebno za renoviranje stana?

Kada je u pitanju količina vremena koja je potrebna za jedno renoviranje, u proseku, trebalo bi da računate na oko dva do četiri meseca za rad na obnovi jednosobnog stana u celosti. Kao i uvek, veličina i složenost radova određuju koliko vremena će vam trebati za kompletnu obnovu. Ako ne rušite i ne pomerate zidove ili ne planirate da menjate električne ili vodovodne instalacije, renoviranje će biti znatno kraće. 

Potrošite novac da biste ga zaradili

Uklanjanje unutrašnjeg zida jedna je od najskupljih promena prilikom renoviranja, jer zahteva inženjering, rušenje, nove grede i popravku okolnih površina. Međutim,  uprkos velikoj inicijalnoj ceni za izvođenje radova, činjenica je da ovaj tip renovacije jako vredi.

„Mnogi ljudi žele da otvore prostor između kuhinje i dnevnog boravka,“ tvrde oni. „Verujemo da ovakva izmena prostora povećava vrednost nekretnine daleko više nego što bi koštali troškovi uklanjanja.”

U stanu su kupatila skuplja za renoviranje nego kuhinje. „Ne morate uvek da izvadite kuhinju i počnete iznova. Često možete da stavite nova vrata, stavite nove komode i da zamenite klupe.“

Velike promene zahtevaju posebne dozvole koje mogu da iziskuju dodatni novac, ali i mnogo vremena. 

„Vreme je novac u investicionoj imovini“, rekao je on. „Firma za adaptaciju će možda biti spremna da renovira, ali možda će vaš stan morati da čeka tri meseca na sva odobrenja.“

 

Kada renovirate stan da biste ga prodali

Ukoliko želite da renovirate stan kako biste ga prodali po višoj ceni, savet je da vam uvek u mislima bude krajnji kupac tog stana. Kada planirate raspored, mislite o onome šta bi vaš potencijalni kupac želeo ili napravite nešto potpuno specifično kako biste privukli specifičnu vrstu kupca. 

Kada je u pitanju renoviranje radi prodaje, morate da uzmete u obzir i zaradu. Zaradu računajte u odnosu na troškove. Na primer, postavljanje radne ploče od prirodnog kamena u kuhinji je sigurno veliki trošak. Možda će vam u tom slučaju biti bolje da pogledate drugu površinu koja će slično izgledati i koja će imati slične karakteristike. 

 

Radi se o pronalaženju kompromisa, jer očigledno želite da dom ima privlačnost i dodatnu vrednost, ali ne do te tačke kada je to preterano skupo ulaganje. 

 

Koliko renoviranje povećava prodajnu cenu?

Kako biste procenili prodajnu cenu svog stana nakon što je renoviran, proučite nedavno prodate stanove slične veličine u tom kraju, i imajte u vidu nivo kompletiranosti enterijera u svakom stanu koji analizirate.

Ne zaboravite da obračunate državne poreze za kupovinu stana, kao i agencijske i marketinške naknade da biste ga prodali.

 

Kako legalno renovirati stan

Kada kupujete stan, posedujete ga isto kao što posedujete i kuću. Međutim, postoje razlike. Kuća je slobodnostojeća zgrada dok u stanu sa drugima delite 

i zajedničke prostore. Iako ne postoji zakon koji vam zabranjuje da obnovite vaš stan, postoje pravila koja morate da poštujete, a takođe morate u obzir da uzmete i komšije. Glavne obnove stanova mogu obuhvatati:

 

  • Renoviranje kuhinje
  • Renoviranje kupatila
  • Kucanje zida ili dela zida
  • Menjanje podnih materijala

 

Svaka veća obnova zahteva posebne dozvole, a neke mogu zahtevati i dozvolu svih stanara koji stanuju u vašoj zgradi. Vodite računa na ove propise kada se bavite adaptacijom, jer vas kazne za nepropisno renoviranje na kraju mogu puno koštati. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *