Kupovina u Istnabulu: jakni, zlata i auto delova

Istanbul je jedini grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta. Grad od preko 15 miliona stanovnika, bogate istorije, most preko Bosfora, Aja Sofija i Plava džamija zasigurno zapadaju za oko svakom turisti koji poseti ovaj grad.

Laleli

Ja ću vam danas predstaviti Istanbul iz drugog ugla. Naime, verujem da i sami znate da je Turska poznata po kvalitetnoj i relativno jeftinoj garderobi. Bila bi prava šteta posetiti Istanbul, a ne potrošiti bar nekoliko sati na šoping.

Pitate se odakle krenuti?

Kao prvu destinaciju koju morate posetiti izdvojila bih čuvenu Kapali čaršiju. Pre svega treba da je posete ljubitelji nakita od zlata. Zlato je u Turskoj uglavnom znatno jeftinije nego kod nas, a sam prizor više od 50 zlatara poredjane jedna do druge ostavlja sve posetioce bez daha.

Kapali čaršija nije meka samo za ljubitelje zlatnog nakita. Na njoj imate mnoštvo tezgi i radnji sa garderobom i obućom. Iznenadićete se koliko ima kvalitetnih kopija poznatih brendova. Obavezno se cenkajte, jer vrlo često znaju da kažu mnogo višu cenu ukoliko osete da ste prvi put tu. Iznenadiće vas da znaju po neku reč od gotovo svakog jezika, te komunikacije neće biti za nikog problem.

Pored majica i trenerki, postoje prodavnice sa torbama kojima nijedna žena neće odoleti. Lv, Guess i torbe drugih svetskih brendova biće vaše po vrlo pristupačnoj ceni. Naravno u pitanju su kopije.

Sledeću destinaciju koju morate obaviti jeste robna kuća Stara Morava. U ovoj ronoj kući većina prodavaca vode poreklo sa naših prostora, te se naša muzika i tečan srpski može čuti u gotovo svakoj drugoj radnji.

U ovoj robnoj kući možete pronaći vrlo kvalitetne muške i ženske kožne jakne.

Cene su do tri puta jeftinije nego kod nas. Pored proizvoda od kože u radnjama u ovoj robnoj kući možete pronaći i prelepe bunde od kojih svakoj ženi zastaje dah. Tu se putešestvije u ovoj robnoj kući ne završava. Na trećem spratu imate prodavnicu sa šminkom i parfemima, odlična za kupovinu poklona za lepšu polovinu po pristupačnim cenama.

Ukoliko vam je potreban deo za automoil po duplo nižoj ceni, na Aksaraju se nalazi mnoštvo prodavnica, koje imaju gotovo sve delove i popravka vašeg ljubimca će biti znantno jeftinija.

Postoje gotovo čitava naselja sa buticima, poput Lalelia ili Mertera na koje većina naših butikaša ide. Prošetajte njima i uživajte u raskošnoj ponudi. Medjutim ne nadajte se šopingu, jer u ovim radnjama se može kupovati samo na seriju. Pa ukoliko kući nemate „Dalton porodicu“ te vam trebaju od s do 2xll stvari, ova naselja će biti pogodna samo za šetnju. Možda pronadjete sebe, pa i otpočnete neki posao sa garderobom.

Ovu šoping šetnju Istanbulom završićemo sa par reči o hrani i provodu.

Za naše posetioce turističke agencije vrlo često organizuju Tursko veče koje svakako nemojte propustiti, ako ste ipak ljubitelji kafane i naše domaće muzike posetite hotel Montenegro ili Estradu. U njima možete uživati u domaćoj muzici svako veče, pijuckajući Efes pivo za koje mnogi sa pravom kažu da je najbolje na svetu.

 

Kada je hrana u pitanju, postoji mnogo kioska na kojima možete pojesti doner. Kao i restorančića u kojima relativno jeftino možete pojesti kompletan ručak.  Doručak je u većini hotela na bazi Švedskog stola, te obavezno probajte masline i različita peciva.

Obavezno posetite neku od lokalnih pekara i probajte njihov hleb, neponovljivog je ukusa. Ukoliko se spustite do mora, što vam toplo preporučujem, probajte njihov specijalitet punjeni krompir.

Napisala Dragana Krstić.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *