Motorne kosilice: Kako izabrati pravu?

Kada je u pitanju nega travnjaka, odgovarajuća kosilica može da napravi veliku razliku. Motorne kosilice su najpopularniji tip, a dolaze u različitim stilovima i dizajnima kako bi zadovoljili različite potrebe.

U ovom članku ćemo pobliže pogledati tri najzastupljenija tipa motornih kosilica: motorne kosilice s korpom, samohodne motorne kosilice i motorne kosilice za vožnju.

     1. Motorne kosilice s korpom

Najčešći tip motorne kosilice je motorna kosačica s korpom. Dolaze sa vrećom za sakupljanje pokošene trave, koja može brzo i lako da se isprazni.

Ove kosilice rade na benzin ili struju i savršen su izbor za održavanje besprekornog i dobro negovanog travnjaka. Pored toga, jednostavne su za upotrebu i relativno jeftine, što ih čini odličnom opcijom za one sa ograničenim budžetom.

Međutim, motorne kosilice sa korpom mogu biti teške i možda neće biti najbolji izbor za košenje velikih travnjaka. Isto tako, ne mogu malčirati pokošenu travu (kosačica reže travu na manje komade i ostavlja po travnjaku), koju neki ljudi vole da koriste kao prirodno gnojivo.

   2. Samohodne motorne kosilice

Za one koji imaju veći travnjak, samohodne motorne kosilice mogu da predstavljaju bolju opciju. Ove kosilice imaju motor koji ih pokreće napred, što olakšava manevrisanje po velikom travnjaku. Takođe dolaze sa vrećom za sakupljanje pokošene trave i neće vam probušiti džep.

Poput motorne kosilice s korpom, one mogu biti teške, a postoji i mogućnost da nemaju funkciju malčiranja pokošene trave.

   3. Motorne kosilice za vožnju

Vožnja motornom kosilicom je vrhunska pogodnost za one sa ogromnim travnjakom. Ova vrsta kosilice dobija na popularnosti, posebno kod onih koji održavaju veće površine trave, kao što su voćnjaci ili vinogradi. Takođe dolaze sa vrećom za sakupljanje pokošene trave.

Iako je cena traktorske kosilice možda visoka, vredna je razmatranja kao investicija za one koji poseduju zemljište sa prostranim travnjacima.

Većina modela je laka za manevrisanje i ima funkciju malčiranja, što je dodatna pogodnost kod ovih kosačica.

Uzmite u obzir svoje potrebe

Kada kupujete motorne kosilice, morate uzeti u obzir svoje specifične potrebe. Na primer, ako imate manji travnjak gurajuća kosilica je sasvim dovoljna.

Međutim, samohodna kosilica ili kosilica za vožnju će biti bolji izbor ako imate veliko dvorište. Uzmite u obzir veličinu travnjaka, budžet i vaše želje po pitanju pokošene trave.

Razmislite o troškovima održavanja i popravki

Osim toga, bitno je imati na umu troškove održavanja i popravke kosilice. Kosilica na benzin će zahtevati redovnu promenu ulja i filtera, dok će električnoj kosilici biti potrebno redovno čišćenje i održavanje akumulatora.

Dobra ideja bi bila da razmotrite troškove održavanja i popravki kada određujete budžet za kosilicu.

Razmotrite širinu košenja

Još jedna bitna stvar koju treba uzeti u obzir je širina rezanja kosilice. Veća širina košnje će vam omogućiti da pokrijete više tla za kraće vreme. Isto tako znači da će kosilica biti veća i teža.

Ako imate mali travnjak, možda će vam više odgovarati kosilica sa manjom širinom košenja.

Sigurnost pre svega

Sigurnost bi takođe trebalo da bude glavni prioritet pri rukovanju motornom kosilicom. Uvek nosite odgovarajuću zaštitnu opremu kao što su cipele sa zatvorenim prstima, zaštita za oči i uši.

Osim toga, uvek pažljivo pratite uputstva proizvođača za rukovanje pre nego što počnete da koristite motornu kosilicu.

Pronađite savršenu motornu kosilicu za vas

Kupovina motorne kosilice je važna odluka koja zahteva pažljivo razmatranje vaših specifičnih potreba. Bilo da odaberete motornu kosilicu s korpom, samohodnu kosilicu za travu ili motornu kosilicu za vožnju, bitno je da u obzir uzmete veličinu vašeg travnjaka, budžet i vaše želje kada je reč o pokošenoj travi.

Pored toga, bitno je da razmotrite troškove održavanja i popravke, širinu košenja i sigurnost prilikom rada kosilice.

Ako odvojite vreme za procenu svih ovih faktora, možete doneti samopouzdanu i informisanu odluku o kupovini savršene motorne kosilice koja će vam pomoći da vaš travnjak izgleda najbolje.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *