Preseljenje u novi stan: Šta trebate znati?

Preseljenje u novi stan često donosi uzbuđenje ali i stres, pogotovu ako se selite iz jednog dela Beograda u drugi. Prilikom preseljenja, suočavamo se sa brojnim izazovima – od pronalaska idealnog stana do pakovanja i transporta svih naših stvari. 

Zašto je važno biti dobro informisan pre preseljenja u novi stan? Zato što vas adekvatna priprema može spasiti nepotrebnih troškova, stresa i neprijatnih iznenađenja. Od pravnih pitanja i pregleda ugovora o zakupu, do praktičnih saveta za pakovanje i raspakivanje – svaki korak u procesu selidbe nosi svoje specifične izazove. Dobar plan može vam pomoći da sve te korake prođete sa što manje komplikacija i da se što pre osećate kao kod kuće u svom novom stanu.

Priprema za selidbu

Preseljenje može biti iscrpljujuće, ali uz dobar plan sve postaje mnogo lakše. Napravite vremenski plan za preseljenje. Kada tačno planirate da se preselite? Koliko dana imate na raspolaganju za pakovanje? Postavite realne rokove za svaki zadatak i pokušajte da ih se pridržavate što je moguće tačnije.

Sortirate i spakujete stvari – Prođite kroz sve svoje stvari i odlučite šta ćete poneti sa sobom, a šta možete donirati ili baciti.

Organizujete kutije – Nabavite kutije, trake, folije za zaštitu i markere za obeležavanje kutija.

Zakažete prevoz – Ako ne koristite agenciju za selidbe Beograd, rezervišite kombi ili kamion

Procena troškova preseljenja

Važno je napraviti detaljnu procenu svih troškova koji vas očekuju. Troškovi preseljenja mogu se brzo nagomilati, posebno ako se ne planiraju pažljivo. Prvo, razmislite o ceni selidbe, ako planirate da angažujete profesionalce. Cena može varirati u zavisnosti od udaljenosti, količine stvari i dodatnih usluga kao što su pakovanje i raspakivanje.

Dodatno, ukoliko tražite stran preko agencije, njihova provizija treba da bude uračunata u vašu kalkulaciju.

Saveti za uštedu novca tokom preseljenja

Pronađite besplatne kutije – Kutije za pakovanje mogu biti skupe. Pitajte u lokalnim prodavnicama ili supermarketima da li imaju kutije koje bi vam dali besplatno.

Pakujte sami – Iako firme nude uslugu pakovanja, možete uštedeti novac tako što ćete sami spakovati/zaštititi većinu svojih stvari. Ovde se prvenstveno misli na zaštitu predmeta, a ne na pakovanje ličnih predmeta u kutije.

Prodajte ili donirajte nepotrebne stvari – Manje stvari znači manje kutija i niže troškove prevoza. 

Planirajte selidbu van sezone – Ako imate fleksibilan raspored, pokušajte da se selite tokom van sezone kada su cene niže.

Pravna pitanja

Ugovor o zakupu

Prilikom preseljenja, u iznajmljeni stan bitno je sklopiti detaljan ugovor o zakupu. Ovaj dokument je osnovni pravni okvir koji definiše vaš odnos sa stanodavcem. 

Prilikom provere ugovora o zakupu stana, obratite pažnju na nekoliko ključnih elemenata. Pre svega, proverite koliko dugo važi ugovor i koji su uslovi za njegovo produženje ili raskid. Iznos kirije i rok za plaćanje treba da jasno stoje u ugovoru, jer su to osnovne finansijske obaveze koje morate poštovati. Takođe, obratite pažnju na troškove komunalija – da li su troškovi struje, vode, grejanja i ostalih komunalija uključeni u kiriju ili se plaćaju posebno. 

Još jedana bitana stavka su pravila o održavanju stana. Ko je odgovoran za sitne popravke i održavanje stana? Ovo je važno znati kako biste izbegli nesporazume sa stanodavcem. Na kraju, proverite pravila o korišćenju stana. Na primer, da li je dozvoljeno držanje kućnih ljubimaca ili vršenje prepravki u stanu? 

Depozit i naknade

Pre potpisivanja ugovora, proverite koliko iznosi depozit i kako će biti vraćen po završetku ugovora. Takođe, važno je razumeti pod kojim uslovima stanodavac može zadržati deo ili ceo depozit. Ovo može uključivati slučajeve oštećenja stana ili neplaćenih računa. Pored toga, informišite se da li postoje dodatni troškovi, kao što su administrativne naknade ili troškovi čišćenja, kako biste izbegli neprijatna iznenađenja prilikom iseljenja.

Priprema novog stana

Inspekcija pre preseljenja

Pre nego što se uselite u novi stan, važno je da temeljno pregledate njegovo stanje. Ukoliko ima oštećenja neophodno je da o prijavite stanodavcu i slikate. Ova inspekcija će vam pomoći da identifikujete sve eventualne probleme i izbegnete neprijatna iznenađenja kasnije.. Proverite stanje zidova i plafona, ima li pukotina ili vlage. Obratite pažnju na podove, da li su u dobrom stanju ili im je potrebna popravka.

Proverite rad svih uređaja, poput šporeta, frižidera i bojlera. Takođe, obavezno proverite sve česme i instalacije u kupatilu i kuhinji da biste se uverili da nema curenja vode. Pogledajte prozore i vrata, da li se dobro zatvaraju i da li je sve u funkcionalnom stanju. Ne zaboravite na električne instalacije, proverite utičnice i prekidače.

Čišćenje i sitne popravke

Nakon inspekcije, pre useljenja, važno je da obavite generalno čišćenje stana. Očistite sve površine, uključujući podove, zidove, kuhinjske elemente i kupatilo. Temeljno čišćenje će vam omogućiti da uđete u čist i svež prostor, spreman za vaše stvari.

Takođe, obavite sitne popravke koje su potrebne pre useljenja. To može uključivati popravku slavina koje cure, zamenu sijalica ili popravku manjih oštećenja na zidovima. Ako su potrebni veći radovi, poput zamene podova ili farbanja zidova, bolje je da to obavite pre nego što unesete nameštaj. Ove popravke rešava stanodavac. 

Proces preseljenja

Kada odlučite da angažujete firmu, važno je odabrati onu pouzdanu. Istražite različite firme, pročitajte recenzije i potražite preporuke od prijatelja ili porodice. Proverite njihovo osiguranje kako biste bili sigurni da su legitimni. Zatražite nekoliko ponuda kako biste uporedili cene i usluge.

Pouzdana agencija treba da vam ponudi detaljan plan selidbe, uključujući tačne datume i vreme dolaska. Dobra firma će imati odgovarajuću opremu za prenos teških i lomljivih predmeta, kao i nekoliko različitih vozila.

Samostalno preseljenje ima svoje prednosti i mane. Najveća prednost je što možete uštedeti novac. Možete planirati raspored prema svom vremenu i ne morate brinuti o koordnaciji sa agencijom za selidbe.

Međutim, mane su da je samostalno preseljenje fizički zahtevno i može biti veoma stresno. Potrebno je obezbediti dovoljno kutija i materijala za pakovanje, organizovati prevoz i pronaći prijatelje ili članove porodice koji će vam pomoći sa nošenjem teških predmeta.

www.freepik.com

Pomena adrese i prebivališta

Promena prebivališta u Beogradu je bitan korak nakon preseljenja i zahteva angažovanje. Prvo, potrebno je posetiti nadležnu policijsku stanicu .

Potrebno je poneti važeću ličnu kartu i ugovor o zakupu kao dokaz o adresi. U nekim slučajevima, može biti potrebno dostaviti i dodatne dokumente, poput potvrde stanodavca ili vlasnika stana da imate pravo boravka na toj adresi.

Informacije o svoj potrebnoj dokumentaciji možete pronaći na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na licu mesta ispunićete obrazac za prijavu prebivališta. Ovaj obrazac uključuje osnovne informacije kao što su vaše ime, prezime, matični broj, nova adresa i datum useljenja. 

Nakon što podnesete zahtev i dobijete potvrdu o prijavi prebivališta, ova potvrda će vam služiti kao dokaz o novoj adresi. Promena prebivališta je zakonski obavezujuća i neophodna kako biste mogli da ažurirate svoje podatke kod drugih institucija.

Prilikom preseljenja potrebno je obavestiti zdravstvene ustanove o promeni adrese kako korišćenje zdravstvenog osiguranja bilo neometano. Obavestite izabranog lekara o promeni adrese. Proverite kako će se ažurirati podaci u zdravstvenom kartonu.

Ako se preseljenje odnosi na drugu opštinu ili deo grada daleko od vaše trenutne zdravstvene ustanove, biće potrebno da se plebiscite u dom zdravlja ili ambulantu koja je nadležana za vašu adresu. Ova procedura zahteva prebacivanje zdravstvenog kartona iz jednog doma zdravlja u drugi. Podnošenje zahteva za prebacivanje kartona se vrši u nadležnom domu zdravlja ili ambulanti, a proces traje nekoliko dana.

Ostale institucije

Obavestite poslodavca o promeni adrese kako bi mogli ažurirati vaše podatke u evidenciji zaposlenih.

Ažurirajte adresu u školama ili vrtićima, ako imate decu.

Promenite adresu kod svih drugih institucija i službi koje vam šalju važne dokumente, kao što su osiguravajuće kuće, mobilni operateri, kablovski provajderi, itd.

Posetite vašu banku lično ili proverite da li je moguće izvršiti promenu adrese online. Biće vam potreban identifikacioni dokument (lična karta) i, u nekim slučajevima, dokaz o novoj adresi (ugovor o zakupu ili potvrda o prijavi prebivališta).

Preseljenje je zahtevan proces koji iziskuje finansijski trošak, vreme i stres. Ovim tekstom smo želeli da vam ukažemo na neke neophodne korake prilikom preseljenja i barem malo pomognemo u njihovom rešavanju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *