Privatna medicinska srednja škola obezbeđuje znanja i veštine potrebne za rad u medicinskim institucijama

Vrlo često decu kada su mala pitamo, šta bi voleli da budu kada porastu odnostno kojim zanimanjem bi voleli da se bave. Neki žele da postanu piloti, frizeri, inženjeri a neki sa sigurnošću odgovaraju da žele da leče ljude kada odrastu, odnosno da budu medicinske sestre/ tehničari ili lekari. 

Kako bi neko postao zdravstveni radnik najpre mora završiti osnovno obrazovanje a zatim srednju medicinsku školu. Danas postoji veliki broj srednjih medicinskih škola, a na vama je da izaberete da li želite državnu ili privatnu srednju medicinsku školu. U nastavku vam pružamo osnovne informacije koje treba da znate ukoliko razmišljate da upišete privatnu medicinsku srednju školu.

Privatna medicinska škola u Beogradu nudi veliki izbor različitih smerova

Medicinska srednja škola nudi različite smerove u četvorogodišnjem obrazovanju, koji se odvijaju po akreditovanim programima, koji svojim učenicima obezbeđuju znanje u nekoliko smerova:

  • Medicinska sestra/ tehničar je smer koji vam pruža znanja i veštine i osposobljava vas da radite u bolnicama, domovima zdravlja i drugim medicinskim ustanovama. Ovo je četvorogodišnji smer privatne srednje medicnske škole i obuhvata edukaciju za negu pacijenata, svakodnevni kontakt sa pacijentima, davanje propisane terapije i druga znanja koja su potrebna u svakodnevnom radu sa pacijentima. 
  • Medicinska sestra – vaspitač je smer koji je predviđen za sve one kojima je medicina interesovanje ali su posebno zainteresovani za rad sa decom. S obzirom da deca u vaspitnim ustanovama provode veliki deo dana, potrebno je da sa njima rade edukovani profesionalci, a nakon završetka ovog smera vi ćete biti jedan od njih.
  • Smer laboratorijski tehničar medicinske privatne škole učenicima pruža znanja o pravilnom prikupljanju, obeležavanju, skladištenju, čuvanju i transportu materijala i osposobljava ih za tačne i precizne laboratorijske analize. 
  • U privatnoj medicinskoj školi u Beogradu možete upisati i smer stomatološki tehničar. Na ovom smeru učićete o bolestima zuba, dečjoj i preventivnoj stomatologiji, stomatološkoj protetici, oralnoj medicini, ortopediji  vilici, oralnoj i maksiofacijalnoj hirurgiji. 
  • Pored navedenih smerova, medicinska privatna škola nudi i smerove na kojima se stiče znanje fizioterapeutskog tehničara ili masera. Na ovom smeru stiču se praktična znanja koja imaju veliku primenu u velikom broju medicinskih institucija i sve veću potražnju na tržištu rada. 

Privatna medicnska  škola obezbeđuje praktična znanja koja su potkrepljena teorijskim znanjima

Privatna medicinska škola u Beogradu svoj nastavno-obrazovni program zasniva na pravilima koje propisuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ovo pravilo podrazumeva da učenici medicinske privatne škole za četiri godine, koliko traje obrazovanje, imaju opšteobrazovne predmete koji se biraju svake godine, zatim imaju određen broj izbornih predmeta i one uskostručne predmete. Pored teorijske nastave, učenici pohađaju i praktični deo nastave koji podrazumeva da svi učenici imaju priliku da u vodećim medicinskim institucijama obavljaju praksu, i na taj način potkrepe znanja iz oblasti koja se uče tokom teorijske nastave.

Za edukaciju učenika privatna medicinska škola u Beogradu angažuje nastavni kadar koji čine provereni stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom, znanjem i veštinama koji obećavaju prenos znanja učenicima koji su upisali privatnu medicinsku školu. Treba napomenuti da odeljenja u privatnim medicinskim srednjim školama imaju manji broj učenika u odnosu na redovno obrazovanje, što kvalitet nastave podiže za lestvicu više. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *