Gde najčešće grešimo pri adaptaciji kupatila

 

Kupatilo predstavlja važan životni prostor, gde provodimo veći deo dana pripremajući se za posao i svakodnevne aktivnosti, ali i gde se opuštamo i resetujemo, naročito u toploj kupki.

Zato, uređenju kupatila posvećujemo dosta truda i pažnje, jer se pri njegovom adaptiranju moraju zadovoljiti određeni kriterijumi. Prvenstveno, svako kupatilo bi trebalo da bude funkcionalno i praktično, ali i lepog i prijatnog izgleda. 

Upravo iz tih razloga, dobro planiran i osmišljen toaletni prostor je pola obavljenog posla i daje dobru osnovu da pretvorite vaše kupatilo u onakvo kakvo ste oduvek želeli. 

U nastavku teksta ukazaćemo na najčešće greške koje se prave pri renoviranju kupatila. 

Obavezno napravite projekat vašeg kupatila

Pri uređenju prostora, veoma se vodi računa o projektovanju prostorija. Tako je i sa kupatilom. Projektovanje kupatila nemojte raditi bez stručnog lica, jer greške koje se mogu javiti na početku sigurno će se videti na kraju završenih radova, a tada će biti kasno za ispravku. 

Sa stručnim licem posavejtujte se o preuređenju vašeg kupatila, zameni vodovodnih i električnih instalacija ukoliko je potrebno i rasporedu sanitarija. Najbitnije je da kupatilo bude funkcionalno. Vodite se svojim željama i potrebama i negujte svoj stil, jer je najbitnije da se vama sviđa. 

Birajte odgovarajuće keramičke pločice i kombinujte maksimalno tri nijanse za vaše kupatilo

Oblik i veličina keramičkih pločica mogu vizuelno povećati prostor ili ga umanjiti. Zato je veoma bitno da znate koje je veličine vaše kupatilo, tj. da li se radi o kupatilu manjih ili većih dimenzija. Odgovarajući odabir keramike će učiniti da manja kupatila dobiju na veličini i prostranosti. Zato pri izboru boja, usredsredite se na svetlije nijanse keramike, pri čemu će najtamnija boja izabranih pločica biti namenjena za pod kupatila. Nemojte birati suviše velike pločice za mala kupatila, jer će one dodatno umanjiti prostor.

Neka vam jedna boja pločica bude za podne obloge, druga ista u svetlijoj nijansi za zidove i odgovarajuća bordura sa šarom koja će ih povezivati. 

Lavaboi i tuš kabine ili kade moraju biti odgovarajućih dimenzija

Česta greška prilikom uređenja kupatila je upravo kupovina glomaznih sanitarija koje ne odgovaraju dimenzijama vašeg kupatila. Prilikom adaptiranja, lavaboi se biraju da prvenstveno budu funkcionalni, ali ako nemate dovoljno prostora, nažalost morate odustati od onih predimenzioniranih. 

Ukoliko ste više ljubitelj modernijih varijanti lavaboa, možete se odlučiti za konzolne ili ugradne lavaboe, različitog materijala koji će vašem kupatilu dati dozu elegancije.

Kod malih kupatila, tuš kabine su idealni vid sanitarija. Ukoliko vam dimenzije prostora to dozvoljavaju, možete se odlučiti i za varijantu tuš kada. 

Pažljivo birajte kupatilski nameštaj

Prilikom izbora kupatilske opreme, odlučite se za jedan stil kojim ćete urediti vaše kupatilo. Sitnice obično doprinose potpunoj efektnosti enterijera, zato uklapajte ormariće i police koje će odgovarati vašem kupatilu prema veličini i izgledu. I kvalitetne i dobro pozicionirane baterije na sanitarijama mogu doprineti da vaše kupatilo izgleda luksuzno. Obratite pažnju i na kvalitet kupatilskog nameštaja, koji je vodootporan, jer kupatilo predstavlja prostor sa dosta vlage. 

Obratite pažnju i na dobro osvetljenje, uložite u moderniji dizajn utičnica i prekidača, jer sve te male stvari koje nam se čine beznačajne, doprinose celokupnom utisku udobnog i dobro opremljenog kupatila.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *