Značaj građevinskih mašina za rad na većim visinama

Da li ste se nekad zapitali kako se realizuju poslovi koji nose visok procenat rizika? Poslovi koji se obavljaju na većim visinama svrstavaju se u kategoriju visokorizičnih, a obuhvataju profesionalno upravljanje građevinskim mašinama koje su pogodne za izvođenje svih specifičnih radova kako u enterijeru, tako i na spoljašnjim održavanjima objekata.

Bilo da se radi o postavljanju rasvete ili svetlećih reklama na zgradama tržnih centara ili firmi, pranju prozora na višespratnicama, uklanjanju ledenica sa oluka i krovova zgrada, orezivanju i sečenju drveća ili izvođenju građevinskih radova prilikom izgradnje fabrika, sportskih hala i supermarketa, korišćenje odgovarajućih mašina olakšava posao i omogućuje efkisanu i bezbednu realizaciju svih planiranih aktivnosti. 

Velika prednost upotrebe radnih mašina – viljuškara, telehendlera, korpi i makazastih platformi

Zahvaljujući tehnološkom razvoju i razvoju mašinske industrije, planiranje i izgradnja nikada nije bila lakša i preciznija. Bilo koji posao da obavljate, upotreba mašina u građevinskoj industriji povećava produktivnost i olakšava izvođenje samih radova. Ukoliko radite u oblasti građevinarstva, a nemate u svom vlasništvu radne mašine, danas ih možete kupiti ili jednostavno iznajmiti od firmi koje vam pružaju širok asortiman ponuda i usluga. 

  • Viljuškari i telehendleri predstavljaju mašine koje se koriste za podizanje različitih vrsta tereta velikih nosivosti. Omogućuju rad na većim visinama pri izgradnji poslovnih, ali i stambenih prostora, kao i kod svih logističkih poslova gde se vrši utovar i istovar teških tereta. Njihova namena je mnogostruka, a rezultat rada efikasan i siguran. 
  • Autokorpe i kamionske korpe su nezamenjive pri radu na teško dostupnim mestima. Veoma su praktične i sigurne za poslove u otvorenom i zatvorenom prostoru. Pri izvođenju radova, obično se jave problemi u vidu uskih i skučenih mesta, gde se može prići samo pomoću korpi. Idealne su za obavljanje molerskih radova, kao i radova na ugradnji i održavanju instalacija i konstrukcija. 
  • Makazaste platforme su savršeno rešenje za sve visinske građevinske radove, kao i za radove održavanja različitih objekata, hala, zgrada. Pogodne i otporne na sve uslove, jednostavne su za korišćenje i veoma praktične, a mogu se koristiti i u zatvorenim i otvorenim prostorima.

Navedene mašine jesu velika pomoć prilikom izvođenja radova, međutim, njihovim upravljanjem mogu se baviti samo profesionalni i licencirani radnici, čije usluge takođe možete unajmiti. Da bi sve bilo odrađeno po propisima, opasnosti od rukovođenja ovim mašinama i obavljanja poslova na visinama će biti znatno umanjene i sigurnije ukoliko se sprovedu sve potrebne mere zaštite na radu. 

Sigurnosne mere svakog gradilišta – obaveza nošenja zaštitnog šlema, prsluka i radnih cipela

Obezbeđivanje gradilišta i sigurnost svih radnika je najbitnija stavka pri izvođenju radova. Osim pripreme gradilišta, spretnost i fizička spremnost radnika je od izuzetne važnosti, pa svako od njih mora proći obavezan zdravstveni pregled i profesionalnu obuku prilikom upravljanja građevinskim mašinama. 

Da bi rizik od opasnosti bio manji i da bi se podneli različiti vremenski  i prostorni uslovi koji nisu uvek povoljni, potrebno je uložiti u kvalitetne proizvode i materijale namenjene zaštiti i očuvanju zdravlja ljudi koji se svakodnevno izlažu velikim rizicima. Šlemovi i prsluci na gradilištima su najbolji faktori vidljivosti i kao takvi su obavezni. 

Vremenski uslovi, naročito tokom hladnijeg dela godine otežavaju upravljanje visinskim mašinama. Međutim, uz kvalitetne i odgovarajuće radne cipele koje su termoizolacione, vodonepropusne i nekližuće, sprečićete proklizavanja i padanja koja se mogu dogoditi ukoliko radite napolju tokom zime. 

Sa kombinacijom kvalitetnih mašina i profesionalnih lica, koja su adekvatno opremljena i osigurana, svaki posao će se završiti u najkraćem mogućem roku. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *