Simptomi koji mogu ukazati na loše varenje

Varenje je važan proces organizma pomoću kojeg telo obezbeđuje neophodne nutrijente za pravilno funkcionisanje i zdravlje. Sistem organa za varenje drugačije se naziva digestivni ili gastrointestinalni trakt,  a sastoji se iz više delova uključujući usnu duplju, zube, jezik, jednjak, želudac, jetru, žučnu kesu, pankreas, kao i debelo i tanko crevo. 

Za pravilno funckionisanje digestivnog sistema neophodni su mikro i makronutrijenti poput proteina, masti, ugljenih hidrata, vitamina i minerala, koje digestivni sistem dalje razgrađuje, procesom varenja, na dovoljno male delove, tako da ih telo lakše apsorbuje i upotrebljava za proizvodnju energije i obnavljanje ćelija. 

Prilikom narušavanja balansa sistema za varenje, odnosno digestivne ravnoteže, može doći do blažih ili težih zdravstvenih tegoba ili svakodnevnih neprijatnosti, koje mogu uticati na kompletan kvalitet života. Zbog toga je jako važno na vreme prepoznati simptome koji mogu ukazati na loše varenje i na vreme ih lečiti i tretirati. 

U nastavku teksta upoznajte se sa simptomima lošeg varenja i načinima kojima ih možete tretirati i preventirati. 

#1 Nadutost stomaka – najčešći simptom lošeg varenja

Nadutost stomaka ili drugačije meteorizam najčešći je simptom lošeg varenja. Nadutost stomaka tegoba je koja je praćena gasovima u stomaku, a deo je svakodnevnice velikog broja ljudi. Najčešće nadutost stomaka i gasovi nisu posledica nekog težeg oboljenja, ali mogu biti indikator istih.  

Varenje hrane počinje već u ustima, žvakanjem hrane i saliviranjem. Postoji i određena hrana koja izaziva nadutost. Nadutost stomaka, može se javiti i kao posledica brze i halapljive konzumacije hrane, prilikom čega preskačemo važan korak u varenju i ujedno gutamo velike količine vazduha tokom jela. 

Nadutost je tada praćena gasovima, koji predstavljaju prirodni mehanizam izbacivanja viška progutanih gasova iz organizma. Međutim, nadutost i gasovi mogu biti izazvani i povećanim razvojem bakterija u digestivnom traktu. U našem digestivnom traktu nalazi se velik broj korisnih bakterija, koje potpomažu varenje. 

Ipak, usled loše ishrane može se desiti da se odnos ovih dobrih bakterija poremeti, te da digestivna ravnoteža ode u disbalans, što dovodi do nadutosti i gasova. Ovako uzrokovanu nadutost i gasove, prepoznaćete po izrazito neprijatnom mirisu gasova. Nadutost takođe može biti i simptom “nervoznih creva” odnosno iritabilnog kolona.  

#2 Gorušica – simptom koji ne treba ignorisati

Gorušica je najčešći simptom bolesti gastroezofagealnog refluksa (GERB), a uzrokovana je vraćanjem želudačne kiseline u jednjak, usled čega se javljaju osećaji pečenja u grudima, grlu, kao i osećaji spazma, stegnutosti i probadajući bolovi u predelu grudnog koša. 

Drugi česti simptomi gorušice, odnosno žgaravice mogu biti kiseo ukus u grlu, kao i kašalj, a dugo ne tretirana gorušica može dovesti i do oštećenja zuba.  Okidač za gorušicu su loše navike u ishrani, što može biti masna i teška hrana, kao i pušenje, zbog čega je vrlo čest problem na našim prostorima. 

Ipak, gorušica se ne treba ignorisati, jer može dovesti do čireva na jednjaku, kao i povišenim rizikom za razvoj raka jednaka. 

#3 Bol i mučnina u stomaku – udruženi simptomi 

Bol i mučnina u stomaku uglavnom dolaze kao udruženi simptomi sa nekim od prethodno pomenutih, a neretko ih prati i stolica slabijeg kvaliteta. Svi mi povremeno osećamo bol i mučninu u stomaku, ali dobra je ideja posetiti lekara ukoliko se istovremeno javljaju i drugi simptomi poput:

  • Povraćanja i gađenja;
  • Zatvora, dijareje ili pojave krvi u stolici;
  • Malaksalosti ili nagli gubitka težine;
  • Povišene temperature ili žutice.

Sve pomenuto može ukazivati na postojanje nekog težeg oboljenja digestivnog trakta koje treba momentalno lečiti i tretirati. 

Kako tretirati simptome lošeg varenja?

Ukoliko ste u konsultaciji sa lekarom ustanovili neko od oboljenja, pridržavajte se propisane terapije. Ipak, neke korake možete preduzeti i sami kako bi poboljšali opšte stanje vašeg sistema za varenje. Pre svega, potrudite se da unosite manje porcije po obroku, kojih ćete imati više u toku dana. 

Na ovaj način, sprečićete opterećivanje već iziritiranog želudca. Takođe, obratite pažnju da pravilno sažvaćete hranu pre gutanja, i otpočnete pravilan proces varenja već u ustima.

Savetujemo i da regulišete ishranu. Izbegavajte masnu i prezačinjenu hranu, a počnite da jedete izbalansirane obroke sa korisnim nutrijentima. U ishranu uključite namirnice bogate vlaknima, kao što su žitarice. Unosite dosta tečnosti tokom dana, i uvedite u ishranu jogurt bogat probiotskim kulturama, koji će poboljšati varenje i vratiti balans crevnoj mikroflori. 

Nadamo se da vas je naš tekst informisao o simptomima koji mogu ukazati na loše varenje, te da ćete u budućnosti obratiti više pažnje na njih i po potrebi, konsultovati se sa lekarom u vezi daljeg lečenja.

Ipak, naši saveti iz teksta, koji se tiču tretiranja simptoma lošeg varenja, mogu se primenjivati i kao prevencija i održavanje digestivne ravnoteže, pa se nemojte ustručavati da sa isprobavanjem istih krenete još danas! 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *