Šri Lanka: priroda koja će vas oduševiti

Šri Lanka, pored toga što je kolekva budizma, ona je i zemlja najlepše prirode, prirode koja će vam se na prvi pogled učiniti kao nestvarna, koju ćete odmah zavoleti. Zbog čega je priroda Šri Lanke tako posebna? Pre svega, zato što na takvu prirodu verovatno niste navikli ukoliko dolazite iz evropskih zemalja i ukoliko niste imali dodira sa zemljama u ovom delu sveta. Na Šri Lanki možete mnogo toga lepog da vidite što nam je priroda podarila i da u potpunosti uživate u tome. Povratak prirodi uvek i prija i važan je za celokupno zdravlje, fizičko i mentalno. Boravak u prirodi na Šri Lanki će vam vratiti osećaje na koje ste možda i zaboravili živeći jednim užurbanim životom u velikom gradu.

Voda na prvom mestu – okean, reke, jezera, vodopadi…

Hajde da krenemo od početka. Geografski Šri Lanka se nalazi u Indijskom okeanu. Možda ste do sada imali i priliku da čujete čuvenu rečenicu da je Šri Lanka biser Indijskog okeana. Sada, da krenemo malo i sa brojevima koji govore mnogo. Dakle, obala ove zemlje je duga 1585 kilometara. Posebno je interesatno što na plažama nema mnogo ljudi, tako da će vaš doživljaj biti apsolutno kompletan – bez gužve ćete moći u potpunosti da se saživite sa prirodom i uživate. Manje i više impresivnih reka ukupno ima 103, a najduža nosi naziv Mahaveli. Treba naravno navesti i vodopade, koje svi volimo da vidimo, jer nemamo priliku da ih tako često vidimo. Čak i one vodopade koje smo videli u zemljama koje su slične kao naša ne mogu da se porade sa vodopadima koji postoje na Šri Lanki. Bambarakanda je najveći vodopad, koji je viši od 200 metara. Ovaj vodopad, ali i ostali vodopadi na Šri Lanki su toliko nestvarni da će vas ostaviti bez daha. Vodopada većih od 10 metara ima 51, tako da ukoliko volite vodopade, Šri Lankom ćete biti oduševljeni.

Džungla u pravom smislu reči i punom sjaju

Mnogi o džunglama znaju samo ono što se pominje u dečijim pričama i bajkama. Neki džungle zamišljaju na osnovu filmova koje su gledali i fotografija iz magazina. Međutim, sve dok se ne nađete na jednom mestu kao što je džungla na Šri Lanki, nećete znati koliko je impresivno bitu tu i kakav je osećaj. Grad koji se nalazi tačno u središtu ostrva jeste zapravo okružen džunglama, tako da ćete stalno imati utisak da ste u džungli.

Plantaže čaja, kafe i drugih egzotičnih biljaka

Šri Lanka je jedan od najvećih izvoznika čaja. Samim tim, prirodu Šri Lanke u velikoj meri čine plantaže čaja. Bićete u prilici da na ovom putovanju vidite kako to izgleda. Pretpostavljamo da će vas posebno obradovati činjenica da ćete videti i drvo kafe i čokolade, ali i mnogih drugih biljaka koje na našem području ne možete videti. Na primer, drvo bibera, drvo vanile, ali i ananasa i karanfilića.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *