Šta čitati: Ernest Hemingvej

Ukoliko volite jednostavnost u stilu pisanja, a opet stil koji u sebi krije neverovatne dubine i teme o kojima se nakon čitanja tek otvara prostor razmišljanja, tumačenja i rojenja misli, onda je Ernest Hemingvej pisac o kojem bi i te kako trebalo razmisliti i čija dela bi trebalo staviti na spisak za čitanje.

Kada je u pitanju Hemingvej knjige koja je pisao su neočekivane. Teme se univerzalne, opšte, a način na koji ih obrađuje je neverovatan. Tome već bolje sude Pulicerova i Nobelova nagrada koje je dobio polovinom prošlog veka, pa o samom kvalitetu i vanvremenskom trajanju ne treba dalje ni govoriti. Zato, evo nekoliko predloga šta bi to moglo da se nađe na spisku „šta čitati“, ali i šta ne bi trebalo nikada da propustite.

„Starac i more“

Krenimo od klasika. Delo sa kojim je većina upoznata u školskim danima i koje predstavlja Hemingveja u pravom svetlu. Klasik američke književnosti govori o jednoj izuzetnoj borbi, istrajnosti i odlučnosti, čvrstom karakteru i postojanju časti. Priča prati starog ribara koji odlazi kao i svakog dana na pecanje, ali jednog dana more mu nudi možda i preveliki zaloga, ogromnu ribu sa kojom se nije lako izboriti.

Šta riba u stvari predstavlja? Da li ulov ili karakter i unutrašnju snagu samog ribara, to je ono o čemu svaki čitalac dalje razmišlja, to je tema koja zaokuplja misli, jer se od jednog običnog dana za pecanje stvara prilika da se sagleda život, sudbina pojedinca, da se otkriju brojne istine. 

„Oproštaj od oružja“

Koje god da teme obrađuje Hemingvej knjige u njegovim rukama postaju oruđe da prikaže univerzalne istine. „Oproštaj od oružja“ ili „Zbogom oružje“, zavisno od prevoda i izdanja, roman je čija je priča smeštena u zloslutni period Prvog svetskog rata. Kao i mnoge pisce njegovog doba, tema rata ga nije zaobišla, ali je on ipak koristi na jedan drugačiji način, ne koristeći mnogo melanholije i tuge tog perioda.

Obrađujući i samu temu rata, centar će ipak biti jedna ljubavna priča koja se dešava između američkog dobrovoljca i engleske medicinske sestre. Ovo tako postaje priča o ljubavi i odlučnosti, a zašto dolazi do oproštaja od oružja i šta taj oproštaj znači…valja otkriti čitanjem.

„Za kim zvono zvoni?“

Naslov koji je verovatno mnogima poznat, jer se radi o romanu koji je prilično proslavio Hemingvejevo ime. Hemingvej knjige piše inspirisan trenutnim događajima, ličnim iskustvima, pitanjima koja čoveka okupiraju i muče, temama koje su značajne za svakoga ko živi na ovoj planeti. Tako je roman „Za kim zvono zvoni“ delo koje govori i o istoriji, i o ljubavi, pa je i istorijski i ljubavni roman.

Priča se dešava u vreme Španskog građanskog rata, gde se prate doživljaju jednog američkog profesora španskog jezika koji se našao na strani antifašističkih snaga. U periodu rata Hemingvej je bio angažovan kao ratni dopisnik za tadašnje američke medije, pa je u ovom romanu ostavio u stvari veliki deo svojih iskustava i doživljaja. Iako nije autobiografski, u samom liku profesora Roberta Džordana valja otkriti i delove njegove ličnosti, postupanja i dešavanja, koji su Hemingvejevi.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *