Šta sve treba da znate o novim Huawei P30 i P30 Pro modelima

Sa prošlogodišnjom P20 serijom telefona Huawei je postao ozbiljna konkurencija Samsungu i Ajfonu. No, čak ni tu nije kraj iznenađenjima, krajem marta izašla je nova P30 serija, još jača i još bolja. Specifikacije novih modela P30 i P30 Pro su zaista vrhunske i možemo reći da je sa ovim telefonima Huawei otišao korak dalje.

Hajde da saznamo šta sve možemo očekivati od najnovijeg modela i zašto je ovo jedan od najboljih telefona koji možete kupiti ovog proleća.

Dizajn i izrada

Huawei je dosta napredovao što se tiče dizajna nove serije telefona. Plan im je bio da telefon bude upadljiv, a da pritom bude prilično jednostavan. Spreda se nalazi infinity ekran koji se pruža duž cele prednje strane, sem male selfi kamere koja je smeštena na vrhu ekrana. Zadnja strana telefona je staklena, a prednju i zadnju stranu spaja metalni okvir.

Oba telefona prirodno leže u ruci. No, ono što ćete odmah primetiti jeste da postoji razlika u veličini između P30 i P30 Pro modela. P30 ima 6.1 inča, a P30 Pro 6.47 inča. Dakle, P30 Pro spada u prilično velike telefone.

Jedino što bi moglo da štrči na dizajnu telefona jesu tri prednje kamere pozadi, ali se sa maskom koja štiti telefon to čak ni ne vidi. Isto tako, nekima smeta i što prednja kamera smanjuje vidljivost notifikacija, no i to se može sakriti, tako što ćete izabrati hide notch opciju pa će se opseg ekrana malo smanjinti, ali tada će sve notifikacije uredno stati jedna do druge.

Na šta treba obratiti pažnju?

Odmah napominjemo da slot nije prilagođen za standardne mikro SD kartice, već za NM memorijsku karticu, koja se značajno manje koristi. Dakle, morate se prilagoditi telefonu i kupiti karticu koja odgovara slotu.

Ono po čemu se Huawei P30 Pro isto izdvaja od standardnijih telefona jeste po tome što nema konektor od 3.5 milimetara za slušalice. Uz telefon dobijate slušalice koji odgovaraju otvoru, ali su one značajno slabijeg kvaliteta od onih koje možete naći u bilo kojoj radnji.

Stoga, imate dva rešenja, ili da kupite blutut slušalice, ili da odete u servis za mobilne telefone i kupite adapter za slušalice sa konektorom od 3.5 milimetara. U Srbiji postoji ovlašćen servis za najnovije modele Huawei mobilnih telefona (Pro Mobi).

Nema baš puno smisla što je Huawei izostavio da napravi standardni otvor, a na modelu P30 je takav uobičajni konektor zadržan.

Telefon se otključava na otisak prsta. Dinamički senzor se nalazi na samom dnu ekrana, što je značajno bolje rešenje od toga da senzor bude sa strane. Senzor se obično nalazi na desnoj strani telefona što je levorukim osobama prilično neprirodno da tako otključavaju, sem ako nisu navikli da telefon drže u desnoj ruci. Premeštanjem sezora na ekran, proces otljučavanja za njih je znatno olakšan.

Zvučnici P30 Pro telefona su zaista fenomenalni, toliko jaki da se mogu takmičiti sa jačinom zvuka prosečnog televizora. Smešteni su na donjem delu telefona, ali ne u otvoru za USB, kao u Mate seriji telefona, već su od njega odvojeni.

Iako je zvuk odličan ne može se meriti sa stereo zvučnicima, za koje se nadamo da će se naći u nekom od sledećih modela.

Huawei P30 Pro ima bateriju od 4200 mAh koja je prilično jaka i može izdržati i celodnevno korišćenje bez da se sasvim istroši. Sigurno će odgovarati potrebama standardnih korisnika, kao i onih koji telefon koriste dosta više od proseka.

Za razliku od Samsunga S10+ koji ima punjač od 15W, Huawei P30 Pro ima najnoviji punjač od 40W, što punjenje čini ekstremno brzim. Za oko sat vremena sa ovim punjačem ćete imati sasvim napunjenu bateriju. Dakle, duže traje, a kraće se puni.

Najbolja kamera do sad

DxOMark (sajt za ocenjivanje kvaliteta kamera i videa na mobilnim telefonima) je novoj Huawei-jevoj P30 seriji dao najveći skor do sad. Ocena za kvalitet fotografije P30 Pro modela je 119, a za video 97. U proseku, ocena je 112, što ovaj model čini najbolje ocenjenim telefonom na ovom sajtu do sada.

Jedna od najvećih vrlina ovog mobilnog je svakako njegova kamera. Naime, telefon ima ukupno četiri kamere, tri zadnje i jedna selfi. Glavna prednja kamera ima čak 40MP, sa otvorom blende f/1.6, 27mm, senzorom 1/1.7″, brz PDAF fokus i optičkom stabilizacijom fotografije (OIS).

Druga kamera ima 20 mega piksela, otvor blende f/2.2, 16mm, senzor 1/2.7″ i brzim fokusom. Periskop zum kamera ima 8 mega piksela, otvorom blende f/3.4, 125mm, 5x optičkim zumom 5x, optičkom stabilizacijom fotografije, PDAF i 3D kamerom. Rezolucija za video je fantastičnih 4K.

Kao što smo spomenuli, optički zum kamere je 5x, a hibridni zum 10 puta i digitalni zum 50 puta, a sve to bez smanjenja kvaliteta slike, što je kvalitet fotografije na mobilnim telefonima podiglo na sasvim nov nivo.

Selfi kamera ima 32 mega piksela, otvor blende f/2.0 i HD rezoluciju za video, što pravi više nego odlične selfije i snimke.

Iako ima mnoštvo odličnih specifikacija, nesumnjivo je da je Huawei P30 Pro, kao i standardni P30 orijentisan upravo na fotografiju. Postavio je nove granice u fotografisanju sa mobilnim uređajima, naročito u zumu. Jedva čekamo da vidimo kako će konkurencija odgovoriti na ove veoma visoke standarde.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *