Šta videti i šta obići u Češkoj prestonici

Prag – grad bezvremenske ahritekture, neverovatne istorije i visoko razvijene kulture, odličan je za putovanje bez obzira na povod. Prestonica Češke nudi mnogo mogućnosti za sticanje novih iskustava, znanja i upoznavanje nove tradicije i običaja ovog naroda. Uz poznat dvorac, obale reke i karakterističan izgled privlači veliki broj turista tokom godine.

Otići na putovanje u Prag sjajna je odluka, bez obzira na godišnje doba. S obzirom na bogatstvo atrakcija, događaja i znamenitosti, važno je detaljno isplanirati putovanje iz snova u ovom gradu. Zato, dajemo predloge kako najbolje organizovati posetu Pragu, a da vreme bude maksimalno korisno raspoređeno. Primarno, važno je razmotriti avio karte Beograd Prag, pa tek onda znamenitosti i atrakcije.

Prevoz do Praga – važnost organizacije

Iako kada govorimo o putovanju prvo na šta pomislimo jeste kako kvalitetno tamo provesti vreme, važno je sa planiranjem početi mnogo pre odlaska – za početak organizovati prevoz. Izbor načina prevoza do Praga rezultat je razmatranja različitih vidova transporta, uz poređenje potrebnog vremena, jednostavnosti putovanja i novčanog troška. Za odlazak u Prag dostupan je sopstveni automobil, autobus ili kombi prevoz, kao i avion. Sopstveni auto daje komociju i mogućnost za samostalne odluke oko pauza i pravaca kretanja, ali zahteva snalažljivost, koncentraciju i višesatno iscrpno putovanje. Autobus i kombi obično ima akcijske cene karata u određenim periodima, ali su često manje udobni i fleksibilni. Iako izbor zavisi od pojedinačnih mogućnosti i odluka, prednost se daje za izbor Beograd Prag avion, jer ima najviše prednosti od svih navedenih vidova prevoza, posebno za turistička putovanja. 

Avio karte Beograd Prag primarni su izbor kada se radi o putovanju na ovu popularnu destinaciju iz više razloga. Prvenstveno, avionski prevoz je najbezbedniji, veoma je brz, udoban i komforan. Nema potrebe razmišljati o saobraćajnim gužvama, praćenju navigacije ili nameštanju i pauzama u često neudobnim autobusima. Avio karte Beograd Prag cenovno se razlikuju u zavisnosti od vremena rezervisanja – poželjno je što ranije izvršiti rezervaciju, zatim od termina polaska, direktnosti leta, izbora klase i tura, obima prtljaga i potrebnih pratećih aerodromskih usluga. Najjeftinije su karte u ekonomskoj klasi, za dnevne polaske i povratne karte, izvršene rane rezervacije i odabrane „low cost“ kompanije bez pratećih usluga, sa osnovnim prtljagom. Tako, u Prag možete otići za kartu od 150 evra, pa naviše i do pet puta, u zavisnosti od paketa usluga. Sletanjem na najveći aerodrom u Republici Češkoj, Vaclav Havel, dobija se mogućnost izbora daljeg prevoza do hotela i odabranog smeštaja. Za to je zadužen veliki broj autobusa, kombi i taksi vozila, a sporazumevanje na engleskom jeziku će olakšati svaku komunikaciju. 

Avio karte do Praga možete rezervisati putem sajta Air Serbia.

Znamenitosti i velelepnosti Praga

Kada je prevoz obezbeđen, avio karte Beograd Prag dostupne i let spreman, poželjno je unapred pronaći čuvene znamenitosti praga koje obavezno treba posetiti. S tim u vezi je i činjenica da je za pojedine posete potrebno izvršiti rezervaciju, čak i plaćanje ulaznica unapred, mnogo pre odlaska na samo putovanje. Razlog je što ovaj grad sa milenijumskom istorijom, gotskom arhitekturom i festivalskim karakterom poseti ogroman broj turista tokom godine, pa su redovi za posete znamenitostima beskrajno dugački. U Pragu dominira stara gradnja sa izvornim zgradama, dvorci, mostovi, tradicionalna kuhinja, ulice iz srednjeg veka, zelenilo i čista priroda i mnogo toga drugog. 

Gde god da krenete u Pragu, nezaobilazni je čuveni Starogradski trg sa brojnim građevinama. Tu su crkva Device Marije, Starogradska većnica, astronomski sat stariji više od 6 vekova, ali i savremeni kafići, restorani i popularni lokali. Ovo mesto je centar kulturnih i muzičkih događaja, festivala i tematskih okupljanja. Zatim, Karlov most sa kulama i ukrasima na reci Vltavi jedna je od kultnih atrakcija, koja se odmah povezuje sa Pragom. Prema legendi, važno je doći na most i dodirnuti ga za sreću. Sa njega se mogu videti plovni brodovi rekom, što je takođe odlično iskustvo za turiste, posebno jer daje panoramski pregled prestonice Češke. Simbol Praga je i Praški dvorac, kao najveći u svetu. Krasi ga više dvorišta, vrtova, pogleda na grad sa nekoliko strana i ogroman istorijski i kulturni značaj. U okviru njega nalazi se palata Belvedere. 

Pored svega navedenog, ukoliko je zelenilo i priroda ono što vas više privlači od gradske gužve, tu su dva nacionalna parka – Češka Švajcarska i Češki raj. Oni odišu svežinom, čistom prirodom i mirnoćom, uz visinske panoramske preglede grada. Za razliku od tradicionalnih delova grada, Vlcavski trg odiše savremenim životom. Iako ga krasi viševekovna zgrada Narodnog muzeja, ovo mesto okuplja veliki broj obožavaoca dobrog i kvalitetnog šopinga, noćnog provoda i događaja. Tu su još i Višehrad, Zlatna i druge srednjovekovne ulice, brda, tržni centri i mnogo toga drugog za turiste. Zato na vreme napravite listu ključnih poseta. 

Šta je poželjno znati o Pragu

Planiranje putovanja u Prag jednostavnije je ukoliko bar malo upoznate ovaj grad. Naime, prvenstveno se misli na karatker godišnjih doba. Najpogodniji periodi tokom godine za turistička putovanja i obilaske su meseci maj, septembar i oktobar, jer tada se organizuju brojni događaji i festivali. Ukoliko je vaš odmor u zimskom periodu – ne očajavajte, Prag je odličan i zimi, jer su vrlo razvijeni zimski sportovi. 

Saobraćajna infrastruktura je veoma razvijena, pa pre nego pozovete skupo taksi vozilo, budite slobodni da uzmete višesatnu kartu gradskog prevoza, koji je vrlo frekventan i pouzdan. Takođe, spisak jela i pića je veoma dugačak u Pragu, pa je poželjno isprobati bar neki od čuvenih specijaliteta. Tu su poslastice od mesa, sira i povrća, posebno krompira. Prag je poznat po kvalitetnom vinu i čuvenim vinskim festivalima, čiji kvalitet i neuporediv ukus je moguće probati u kafićima i restoranima širom grada. Ipak, broj jedan piće je pivo, koje se sa užitkom konzumira u češkim barovima. Poznata je i činjenica da svaki barmen očekuje bakšiš prilikom porudžbine, što obično turisti ne znaju. Što se tiče smeštaja, Prag ima veliki broj hotela, hostela i apartmana. Posebno su pogodni oni smešteni u četvrtima u blizini glavnim znamenitosti, ali su samim tim i znatno skuplji. 

Prag je grad koji spada u visoko rangirane turističke destinacije u svetu, o čemu svedoči veliki broj poseta koje se ostvare tokom čitave godine. Posebno je atraktivan u jesenjem periodu, ali svako godišnje doba nudi mogućnost više za obilaske, sportske aktivnosti, uživanje u manifestacijama i relaksaciju i odmor. 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *