Važnost Informisanja: Upotreba Ginekološke Spirale za Zdravlje i Planiranje Porodice

Šta je spirala?

Spirala je jedan od najefikasnijih vidova kontracepcije, ali ne predstavlja zaštitu od polno prenosivih bolesti. Predstavlja intrauterini uložak koji može biti napravljen od bakra, zlata, srebra i progesterona.

Napravljena je od savitljive plastike u obliku slova T i oko nje je obmotana tanka bakarna žica. Novije spirale od progesterona mogu da se koriste i u terapiji mioma i obilnih menstrualnih krvarenja.

Aplikacija Spirale Dr. Rončević

Bez obzira da li se radi o bakarnoj, bakarno-srebrnoj ili progesteronskoj (poseduje depo progesterona), ona funkcioniše tako što u dugom roku ispušta malu količinu materije koja menja sastav materične sluzi i sprečava prodor spermatozoida u matericu. Takođe, sprečava i usađivanje oplođene jajne ćelije u zid materice.

Vrstu spirale sugeriše ginekolog nakon pregleda i razgovora sa pacijentkinjom, u skadu sa njenim potrebama i zdravstvenim stanjem. Poliklinika dr. Rončević ima vrsne ginekologe specijaliste.

Spirala može da stoji postavljena u telu najviše 10 godina uz redovne godišnje preglede. Hormonske spirale (oslobađaju levonorgestrel), u zavisnosti od proizvođača ostaju u telu od 3 do 6 godina, dok one sa bakrom mogu ostati i do 10 godina.

Generalno, spirala spada u najkomfornije oblike kontracepcije. U odnosu na antibebi pilule, spiralu ne možete zaboraviti da popijete.

Efikasnost spirale prelazi 99%, što je čini izuzetno pouzdanom u sprečavanju trudnoće.

Priprema za aplikaciju spirale

Pre ugradnje spirale potrebno je uraditi redovan ginekološki pregled sa analizama cerviklnog brisa, vaginalnog brisa sa testovima na ureaplazmu, mikoplazmu i hlamidiju. Sve to možete obaviti u našoj Poliklinici Dr. Rončević. Takođe, potrebno je uraditi Papa test kako bi bilo sigurno da aplikacija spirale neće prikriti postojanje promena na grliću materice.

Aplikaciju i ekstrakciju (uklanjanje) spirale obavlja isključivo specijalista ginekologije i akušerstva.

Kako se aplicira spirala?

Postupak apliciranja spirale je potpuno bezbolan i obavlja se bez lokalne anestezije. Može da bude malo neprijatan. Izvodi se dok žena leži na ginekološkom stolu, tako što se zupčastom hvataljkom grlić materice povlači prema napred i kroz njega uvodi aplikator spirale u matericu. Potom se spirala otvara, tj. širi u obliku slova T i izvlači aplikator.

Nakon aplikacije spirale njena pozicija se proverava putem ultrazvuka. Postupak se obavlja između 3. i 5. dana menstrualnog ciklusa.

Prvih par dana nakon apliciranja spirale mogu da se jave blage reakcije organizma u vidu stomačnih grčeva, nelagodnosti i slabijih bolova. Nešto ređe se javljaju kratkotrajna blaga krvarenja koja su normalna pojava.

Kada se stavi hormonska spirala, mesečni ciklusi su sve oskudniji.

Kome je namenjena?

Spirala je namenjena svim zdravim ženama u reproduktivnom period kao pouzdan metod kontracepcije. Savetuje se ženama u sledećim situacijama:

 • Kada ne žele da koriste antibebi pilule
 • Nakon porođaja, u periodu dojenja
 • Kod žena koje ne žele da ostanu u drugom stanju u dužem vremenskom periodu
 • Kod produženih ili neredovnih menstruacija
 • Kod postojanja mioma

Kada ne može da se koristi spirala?

U pojedinim slučajevima ne može da se koristi spirala i to su:

 • Vaginalne infekcije
 • Trudnoća
 • Karcinom materice i karcinom grlića materice
 • Alergijske reakcije na neku od komponenti spirale
 • Krvarenja nepoznatog uzroka
 • Anomalije materice

Uklanjanje spirale

Na isti način se vrši i uklanjanje spirale u ambulantnim uslovima. Uklanjanje spirale se izvodi na ginekološkom pregledu povlačenjem končića koji se spušta niz grlić materice. Sam postupak uklanjanja spirale nije bolan.  Može da se obavlja nakon isteka roka delovanja spirale, zbog promene reproduktivnih planova ili usled pojave određenih simptoma koji govore o postojanju bolesti.

Nakon uklanjanja spirale pacijentkinje mogu da očekuju identične kraće tegobe kao i prilikom njenog apliciranja. Uklanjanjem spirale ponovo se stvara mogućnost ostajanja u drugom stanju.

U retkim slučajevima dolazi do urastanja spirale, kada je neophodno da se odstrani u bolničkim uslovima. U istom aktu se može i aplicirati nova spirala.

Za dodatne informacije o pojedinačnim slučajevima potrebno je kontaktirati ginekologa.

Zakažite svoj termin za ginekološki pregled u našoj Poliklinici Dr. Rončević na Tel:
+381 63 384 940
!

Dr. Rončević

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *