Zalogom antikviteta do sredstava za uređenje prostora

Za uređenje stana ili kuće potrebno je dosta novca. Često se dešava da ljudi započnu radove ali da zbog nedostatka finansijskih sredstava oni ostanu nezavršeni. Ukoliko ste se i vi našli u takvoj situaciji znajte da rešenje za njeno prevazilaženje ipak postoji.

Ukoliko niko od rodbine i prijatelja nije u mogućnosti da Vam pozajmi novac, najjednostavnije i najpovoljnije rešenje je da se obratite zalagaonici. Stari antikvarni predmeti koji se u većini slučajeva i ne koriste, mogu poslužiti kao zalog za novčanu pozajmicu. Jedna od stvari kojima se bave je i otkup satova.

 

Kako obaviti zalog antikviteta?

 

Antikviteti su predmeti visoke umetničke i istorijske vrednosti, koji se odlikuju dugim vekom postojanja. Sigurno ste i Vi nasledili neki antikvarni predmet čija vrednost je dovoljna da obezbedite novac kojim ćete urediti svoj dom. Antikvarnu vrednost može imati stari nameštaj, nakit, porcelanski i kristalni predmeti, umetničke slike.

U zalagaonici možete dobiti novčanu pozajmicu uz davanje nekog vrednog antikvarnog predmeta u zalog, koji će garantovati vraćanje istog. Pored antikviteta zalog može biti i u zlatu, srebru, platini, ordenju, dukatima, dragom kamenju, električnim uređajima, motociklima, automobilima.

Pri davanju predmeta zaloga zaključuje se ugovor koji precizira rok za njegovo podizanje, odnosno vraćanje novca. Novac se isplaćuje odmah po proceni predmeta zaloga.

 

Koliko novca se može dobiti za zalog antikviteta?

 

Vrednost antikvarnih predmeta datih kao zalog procenjuju vrsni antikvari, koji određuju novčanu cifru za koju određeni antikvititet može garantovati. Na visinu novčane pozajmice utiče više faktora.

Antikvarni predmeti mogu imati kolekcionarsku, umetničku, upotrebnu ili istorijsku vrednost. Visina novčane sume dobijene za zalog antikviteta zavisi i od starosti, porekla i očuvanosti samog predmeta. Kako je restauracija veoma skupa, visina novca koja se može dobiti za zalog oštećenog antikvarnog predmeta je znatno niža nego za zalog neoštećnih antikviteta. Zalagaonica treba da garantuje da će Vam antikvarni predmet vratiti u istom stanju u kom je i bio.

Pored davanja u zalog antikvitete možete dati i u otkup. Ukoliko niste emotivno vezani za Vaš antikvarni predmet, i ako on nema veliku upotrebnu vrednost za vas, onda je davanje u otkup ipak bolje rešenje. Tim putem ćete obezbediti novac za kupovinu novog nameštaja. Davanjem na otkup ćete se osloboditi starih antikvarnih komada koji samo skupljaju prašinu i nizašta Vam ne služe.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *