Zašto je Zlatibor atraktivna lokacija za gradnju i prodaju apartmana

Zlatibor je poslednjih par decenija doživeo pravi građevinski bum, sa izuzetno bogatom ponudom apartmana i stanova na prodaju. Kao pečurke posle kiše nikle su brojne višespratnice, privatni pansioni, odmarališta, veliki i luksuzni hoteli. 

Centar Zlatibora već ima potpuno novi izgled, sa brojnim restoranima i kafićima i prodajnim objektima raznih namena. Centrom dominira uređeni Kraljev trg i jezero u kome multimedijalna fontana ulepšava večernje sate pravom čarolijom boja. 

Danas je Zlatibor najposećeniji centar planinskog turizma u Srbiji sa oko 300.000 posetilaca godišnje i više od milion noćenja gostiju. Posle Beograda to je najposećenija destinacija u Srbiji, u kojoj u udarnim terminima letnje turističke sezone boravi više od 30.000 posetilaca dnevno. 

Ubrzani razvoj Zlatibora uslovio je da je to sada jedan novi grad u koji se slivaju investicije ne samo iz Srbije, već i iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Opština Čajetina takođe je uložila značajna sredstva za infrastrukturno uređenje i komunalno obezbeđenje urbanog centra Zlatibora, ali je plansko investiranje usmereno na dobrobit stanovništva čitavog ovog kraja. 

Oživela su i sela, obnavlja se perspektivna poljoprivredna proizvodnja i mladi ostaju tu da žive, a oni koji su ranije otišli rado se vraćaju, obnavljaju svoje stare kuće, a uveliko grade i nove sa ponudom za smeštaja gostiju. 

Zlatibor je odavno rado posećivan kao mesto zdravlja i lepote, a organizovani turizam beleži stogodišnji jubilej. Razvijenost područja višestruko utiče na interesovanje za nova ulaganja, kako u stambenu gradnju, tako i u druge turističke, sportske i infrastrukturne projekte.

Apartmani na Zlatiboru za prodaju

Gradnja apartmana za prodaju i dalje je izazovan posao za investitore i dobra prilika za kupovinu nekretnine za one koji žele i mogu sebi da priušte uživanje u blagodetima ove planine. 

Potražite na internetu „Apartmani Zlatibor prodaja“ i dobićete raznovrsnu ponudu stambenih jedinica od manjih apartmana do velikih luksuznih stanova. Smešteni su u višespratnicama manje ili veće visine, sa liftom, podzemnom garažom ili obezbeđenim parking mestom. Obeležja moderne arhitekture idu od etno detalja do sasvim neobičnih građevina, koje su svojim specifičnim izgledom već našle mesto u svetskim priznatim časopisima za arhitekturu i dizajn. 

Stambene objekte sa stanovima i apartmanima za prodaju odlikuje visok kvalitet gradnje, termoizolacija prilagođena planinskoj klimi, moderna unutrašnja opremljenost, često i luksuzna uz primenu najnovijih tehnologija za udobnost i sigurnost boravka. Pojedini objekti imaju svoje bazene i spa centre, tako da je obezbeđena potpuna privatnost vlasnika. Luksuznom gradnjom apartmana i stanova izlazi se u susret visokim zahtevima kupaca kakvih je na Zlatiboru sve više.

Planina za zdravlje i uživanje 

Interesovanje kupaca za kupovinu apartmana na Zlatiboru i dalje je veliko. Postavlja se pitanje zašto je dobro imati apartman ili stan na Zlatiboru? 

Na prvom mestu je zdravlje. Zlatibor je od davnina i nadaleko poznat kao vazdušna banja koja svojim blagodetima privlači ljude. Specifična klima i „ruže vetrova“ – susretanja kontinentalnih i mediteranskih vazdušnih strujanja, čine Zlatibor idealnom vazdušnom banjom. Ubrzava lečenje i oporavak od mnogih plućnih i srčanih bolesti i posebno bolesti štitaste zlezde i malokrvnosti. 

Šetnje blagotvorano deluju na zdravlje, povećavaju procenat hemoglobina u krvi i broj crvenih krvnih zrnaca, lekovito deluju protiv alergija, jačaju imunitet i čine vas odmornijim, svežijim i jačim.

Prvi razlog potvrđuju boravci bogatih begova iz okoline još za vreme turskog vakta u Srbiji. A početak organizovanog razvoja turizma na planini vezuje se za datum posete kralja Aleksandra Obrenovića 20. avgusta 1893. godine, o čemu svedoči česma u centru naselja na čijoj ploči je uklesano: „Kralj Aleksandar I 20. avgusta 1893“. Sa nje se i danas najradije pije sveža izvorska voda. 

Od tada do danas raste interesovanje za gradnju na Zlatiboru, kako između dva svetska rata kada vile podižu imućni užički zanatlije i trgovci, tako i posle Drugog svetskog rata. 

Funkcionalno mesto za život

Noviji razlog popularnosti Zlatibora je što je postao i lepo i funkcionalno mesto za život. S tim što se poslednjih decenija desila kvalitativna promena i centar Zlatibora dobija niz obeležja urbanog uređenja. 

Mnogi su ovde našli posao, tako da je Zlatibor jedno od retkih mesta gde je prema poslednjem popisu iz 2022. godine skoro za trećinu uvećan broj stanovnika koji tu imaju boravište. Tome treba dodati hiljade onih koji dolaze u svoje kupljene apartmane i stanove i ostaju kraće, duže ili stalno borave na planini. 

Oni imaju sve uslove za kvalitetan život jer je dobro rešeno snabdevanje, zdravstvene, komunalne i druge usluge. Naročito je zastupljena kvalitetna ponuda kulturnih sadržaja, na kojoj mogu pozavideti stanovnici mnogih gradova u Srbiji. 

Dobre razvojne perspektive

Ako se sve ovo ima u vidu onda ne čudi što prodaja apartmana i stanova na Zlatiboru i dalje ide dobro, jer je to dobra investicija, bilo da su poslovni razlozi u pitanju (izdavanje) ili izbor Zlatibora kao stalnog ili povremenog mesta življenja i uživanja u svim blagodetima koje nudi planina zdravlja, lepote i znamenite kulturno-istorijske tradicije.  

Brojni su investitori koji Zlatibor vide kao atraktivnu destinaciju za ulaganja. Brza prodaja apartmana i stanova podstiče novu gradnju, a konkurencija čini da se mora graditi kvalitetno, za svakoga prema njegovoj želji i kupovnoj moći.

Sadašnji i budući stanovnici imaju poverenje da će život na planini biti još bogatiji. S obzirom na ambiciozne planove opštine Čajetina za razvoj Zlatibora i kao turističkog centra i kao sredine u kojoj se zdravo i sadržajno živi, opravdano je očekivati da će i gradnja i prodaja apartmana i stanova i dalje biti aktuelni. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *