Znamenitosti Australije – šta obavezno treba posetiti

Australija je zemlja koja se nalazi na najudaljenijoj jugoistočnoj tački na svetu. Jedina zemlja koja je dalja od nje je Novi Zeland. Ovo Australiji iz perspektive nas, Evropljana, dobija neku vrstu mističnosti.

Iako je već dugo naseljena i razvijena zemlja, sama udaljenost iste od ostatka sveta je čini posebnom. Prvi narod koji je otkrio Australiju bili su Aboridžni. Oni su tu živeli hiljadama godina pre nego što je došao “beli čovek”. Tačnije Holanđanin Viljem Janzun je 1606. godine pronašao ovaj skriveni kontinent i dao mu ime Nova Holandija. Međutim, Holanđani  nisu se naseljavali u Australiju te je Velika Britanija preuzela kormilo u osvajanju ove zemlje. Veliki moreplovac Džejms Kuk  bio je  poslat od strane kralja da osnuje koloniju Novi Južni Vels. Ovo je bilo obavezno za Veliku Britaniju nakon gubitka 13 kolonija u Americi. Džejms Kuk stiže do jugoistočnog dela kontinenta i tu osniva grad Sidnej.

Sidnej

Sidnej je od trenutka osnivanja do danas dosta uznapredovao, isto kao i cela zemlja Australija. Neverovatno veliki broj prelepih prirodnih i ljudskih znamenitosti je jedan od razloga što se mnogi turisti odlučuju baš za Australiju za svoj godišnji odmor. Uz to se i zemlja veoma ekonomski razvila pa nema ni manjak imigranata sa svih strana sveta. Ali sada ćemo se fokusirati na turistički deo. Koje su to znamenitosti vredne posete Australiji. Pročitajte do kraja i onda pravac u ambasadu da započnete proces vađenja vize za Australiju. Verujte nam, vredi!

Sidnejska opera

Sad kad smo prešli dve prirodne znamenitosti, vreme ja da obratimo pažnju na jednu ljudsku. Ovo je verovatno prva slika koja vam se pojavi u glavi kada neko spomene Australiju. Otvorena je 1973., ovo je najpoznatija zgrada u Australiji, koja redovno ugošćava mnoge svetske figure iz sveta muzike i pozorišta. Ako dolazite u posetu Sidneju, obavezno odvojite vreme da se prošetate to Opere.

Uluru

Uluru je ogromna kamena formacija koja se nalazi u samoj sredini kontinenta, okružena samo kilometrima pustinje. Ovo je vrlo verovatno najpoznatiji kamen u Australiji, i mnogo turista svake godine hrli ka njemu. Sama kamena formacija izgleda kao da samo izniče iz zemlje bez ikakvog nagoveštaja. Geološka istraživanja su pokazala da se sastoji od krečnjaka i da se proteže još duboko u zemlju. Osim misteriozne priče nastanka ove kamene formacije, postoji i prelep prizor menjanja boja kamena u zavisnosti od položaja sunca. Zbog ovoga je preporučljivo da rezervišete unapred smeštaj, jer će vam to omogućiti da iskusite neverovatnu promenu boje ove kamene formacije. Pored imena Uluru, koje je Aboridžinskog porekla, ova kamena formacija se zove Ajerov Kamen.

Veliki koralni greben

Jos jedno prelepo čudo prirode u Australiji je Veliki koralni greben. Ovo je možda najlepša stvar koja postoji u svetskim okeanima i sasvim dovoljan razlog za čekanje na vizu za Australiju. Veliki koralni greben je baš to što ime kaže. Ali, kada ljudi čuju to ime, nisu ni svesni koliko je zapravo široko rasprostranjen ovaj pojas korala.  Prostire se na površini od preko 344.400 kilometara kvadratnih i toliko je masivan da se može videti iz svemira. Definitivno jedan od velikih razloga da se poseti ovaj daleki kontinent i vredno čekanja koliko god bilo potrebno da dobijete australijsku vizu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *