3 najekonomičnija sistema za grejanje

U trenucima kada se približavaju zimski meseci ili je zima već tu, jedan od najosnovnijih problema jeste obezbediti grejanje za svoj stambeni ili poslovni objekat.

Primarni cilj jeste da grejanje funkcioniše na najbolji i najefikasniji mogući način, kako bi naravno obezbedilo prijatan boravak u bilo kom prostoru i u bilo kakvim spoljašnjim uslovima, ali drugi cilje jeste i pronaći najbolje rešenje kada su finansije u pitanju.

Postoji mnogo način da zagrejete određene prostorije, objekte, a cene njihovog rada variraju kako od toga čime se grejanje pokreće, te kakvi aparati i uređaji u svemu tome učestvuju. Sigurni smo da i te kako svi znaju koji načini i sistemi grejanja postoje, ali ovo su definitivno tri najekonomičnija kada se računi na kraju zime svedu i saberu.

Toplotne pumpe

 

Toplotne pumpe se sve više koriste za grejanje velikih stambenih i poslovnih objekata, a dva razloga najviše utiču na to.

Prvi razlog jeste ekonomičnost i ušteda, budući da toplotne pumpe koriste oko 80 procenata prirodnih izvora za grejanje, jer toplotnu energiju izvlače iz zemlje, podzemnih voda ili vazduha, dok je potrošnja električne energije za njihovo pokretanje svega 20 procenata.

Osim toga, toplotne pumpe pri svom radu, osim što koriste besplatne prirodne izvore, ne emituju nikakve štetne materije, što ih čini ekološki najprihvatljivijim sistemom za grejanje objekata. Kao i kod prethodnog sistema, i one utiču na zagrejavanje tople vode za potrošnju, ali ogroman plus toplotnih pumpi jeste i to što se osim za grejanje u zimskim danima mogu koristiti i za hlađenje leti.

Kako u toku zime iz prirodnih izvora izvlače toplotu i prenose je u drugu sredinu, zatvorenu, tako i leti topao vazduh izvlače iz prostorija, te je kroz sisteme šalju u zemlju, te tako ostaje svež, hladan i prijatan vazduh. Pogledajte na lunku toplotne pumpe toshiba estia.

Grejanje na drva ili ugalj

 

Najzastupljeniji način grejanja kod nas još uvek podrazumeva upotrebu šporeta na drva, a često se svemu tome prirdoda i korišćenje uglja, koji zadrži toplotu, a ujedno i umanji potrošnju drva.

Ono šta je sigurno jeste da prostorije koje se greju na ovaj način uvek prijatniju atmosferu poseduju od nekih drugih, a uz sve to, tokom zimskih meseci, zaštiti se upotreba električne energije koja se troši kroz uključivanje šporeta na struju i korišćenje rerne, koja je prilično veliki potrošač.

Međutim, na ovaj način se ne može zagrejavati više prostorija, zbog čega je osmišljen nešto efikasniji način grejanja uz upotrebu ovih derivata.

Parno grejanje

 

Nakon mnogo vekova i decenija upotrebe drveta za grejanje, špreta na drva, osmišljeni su i šporeti, ali i kotlovi, koji drvo i ugalj koriste kao derivat, ali se povezuju sa radijatorima sa vodom, te se na taj način greje celokupna površina kuće, stana ili nekog drugog objekta, mada se ovaj način koristi u najvećoj meri za zagrejavanje privatnih stambenih objekata.

Osim toga, parno grejanje daje i mogućnost grejanja tople vode za potrošnju, što takođe utiče na ekonomičnost i uštedu. Nešto napornije je svakako jer sve treba unapred pripremiti i srediti za zimu, kako bi bilo pripremljeno za grejanje. Osim toga, ovakav sistem ima određeni utrošak električne energije, ali je daleko jeftiniji od sistema poput onog za centralno grejanje, na primer.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *