Kada treba detetu zameniti biciklističku kacigu i kako odabrati pravu

Bilo da se radi o vožnji na biciklu sa roditeljima, ili prvim samostalnim pokušajima na balans-biciklu, deci je posebna zaštita neophodna i uvek treba da nose odgovarajući dečiji šlem pri vožnji. Moderne biciklističke kacige za najmlađe su ergonomski dizajnirane, veoma lagane i izgledaju zaista cool, tako da ih mališani rado nose.

Ukoliko je vašem detetu potrebna kaciga za vožnju bicikla, vrlo je važno da ne napravite grešku u izboru, kako bi vaš mališan bio maksimalno zaštićen od nezgoda. Takođe je od izuzetnog značaja blagovremena zamena dečijeg šlema.

O svemu tome možete se informisati u tekstu koji sledi.

Kriterijumi za kupovinu dečije kacige

Postoji veliki izbor dečijih šlemova, ali kako znati koji je zaista kvalitetan i siguran? Za koju marku se odlučiti i da li birati po izgledu koji će se dopaasti detetu, ili na osnovu drugih parametara?

Pitanja je mnogo, a evo i odgovora na najčešća:

Koja je dečija kaciga zaista sigurna? 

Postoje dve vrste dečijih šlemova: mekane i tvrde kacige. Mekane su jeftinije i lakše, ali i manje čvrste. Preporučljivije su čvrste, sa odgovarajućim pečatom bezbednosti.

Koja kaciga odgovara vašem detetu? 

Da bi deca uživala u nošenju kacige, ona takođe mora da izgleda zanimljivo. Dizajni dečijih kaciga se kreću od malih gradskih šlemova sa motivima iz stripova, pa do mini verzija MTB kaciga. Pre svega, naravno, kaciga treba u potpunosti da pristaje detetu po obliku i veličini, kako bi besprekorno vršila svoju funkciju.

Koliko veliki treba da bude dečiji šlem? 

Nažalost, proizvođači koriste različite veličine. Da biste bez problema pronašli odgovarajuću – izmerite obim glave u centimetrima. Kako biste to precizno uradili, postavite mernu traku horizontalno oko glave, oko jedan centimetar iznad obrva i ušiju, i očitajte veličinu u cm. 

Sledeće prosečne veličine vam mogu poslužiti kao vodič pri izboru odgovarajuće dečije kacige – za uzrast 0-3 godine obim: 44-52 centimetra, uzrast 2-7 godina obim: 46-57 cm, uzrast 5-12 godina obim: 52-60 cm i za 12 godina i više obim: 52-65 cm.

Kako znati da kaciga dobro stoji? 

Prednji obod dečijeg šlema mora se završavati obrvama. Takođe, kaciga ne bi trebala stajati nakrivo ili prenisko na vratu. Uz dobro pričvršćen kaiš ispod brade, šlem će stajati besprekorno.

Kako da navedem dete da nosi kacigu? 

Deci su potrebni uzori. Ako odrasli nose svoje kacige i time daju primer, onda će to u jednom trenutku poželeti i deca.

Šta dečiji šlem čini još bezbednijim? 

Pojedine biciklističke kacige su opremljene LED svetlima, što utiče na veću bezbednost mališana kada nema dovoljno dnevnog svetla.

Kada treba detetu zameniti kacigu?

Dete, kao i svaki biciklista, nosi kacigu kako bi ga zaštitila od moguće povrede glave u slučaju pada. Međutim, kako bi biciklistički šlem vršio svoju ulogu, treba ga čuvati i redovno menjati. 

Važno pravilo u vezi zamene kacige glasi – biciklističku kacigu morate zameniti posle svakog udara!

  • To što se kaciga oštetila pri udarcu znači da je odradila svoj posao, a ne da je lošeg kvaliteta. Dečije šlemove treba čuvati od nesmotrenih udaraca i ispuštanja na tlo, jer ih i tada treba menjati, a skloni smo da ta oštećenja zanemarimo. Čak i ako kaciga nije vidljivo oštećena posle pada i udarca glavom, treba je menjati, jer će kod sledećeg udara biti mnogo manje otporna.
  • Kacigu svakako treba zameniti kada postane premala. Ukoliko smatrate da vaše dete brzo raste, ipak mu ne smete kupovati veću kacigu, jer u tom slučaju ona ga neće štititi, već predstavljati opasnost. Šlem mora potpuno pristajati obimu i obliku glave, kako bi imao zaštitnu funkciju.

Ako se kaciga pravilno skladišti i ne trpi udarce, u proseku je njen vek trajanja oko 5 godina – datum proizvodnje je utisnut u unutrašnjosti šlema.

Zaključujemo da je kaciga za vožnju bicikla više nego neophodna radi bezbednosti vašeg deteta. Stoga nemojte štedeti na vremenu, kao ni na novcu, pri odabiru zaštitinog šlema. Pre svega se informišite, kako biste znali u kom pravcu da usmerite svoju potragu za odgovarajućom kacigom, koja će biti i funkcionalna, ali i dopadljiva vašem detetu. Kada prikupite dovoljno informacija, možete razgledati i upoređivati različite modele, kojih je zaista dovoljno na internet tržištu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *