8 tipova HTZ opreme

Lična zaštitna oprema (HTZ) je odeća ili oprema dizajnirana da zaštiti radnike od fizičkih opasnosti na radnom mestu. HTZ oprema smatra se samo kao poslednja linija odbrane između opasnosti i radnika. Pokušaji da se kontrolišu rizici i opasnosti na radnom mestu treba uvek da budu na prvom mestu.

Bezbednost na radnom mestu treba da počne sa procenom opasnosti. Kada se identifikuju opasnosti i rizici, može se predložiti plan za određivanje prioriteta i smanjenje rizika od povreda. Korisni sistemi i alati za procenu opasnosti uključuju obavljanje procene rizika i analize sigurnosti na poslu.

Osnovni tipovi HTZ opreme

Međutim, čak i najstrože kontrole neće nužno eliminisati sve rizike povezane sa većinom radnih zadataka i to je mesto gde je potrebno proceniti potrebu za HTZ ličnom zaštitom. Procena opasnosti može pomoći da se identifikuje koja će specijalizovana oprema biti potrebna. Međutim, sledeće osnovne vrste HTZ-a treba da budu dostupne na svakom radnom mestu.

1. Zaštita glave

HTZ uključuje tvrde kacige za glavu i koje moraju biti dostupne pre nego što može prouzrokovati pad predmeta na glavu. Prilikom provere bezbednosti kaciga, uverite se da nema udubljenja ili deformacije na ljusci i ka i  da su spojevi dobro zategnuti unutra. Kacige ne treba skladištiti na direktnoj sunčevoj svetlosti. Takođe, uvek treba zameniti kacigu ukoliko je već upotrebljena za bilo kakav udar, čak i ako je oštećenje neprimetno.

2. Zaštita lica i očiju

HTZ uključuje zaštitne naočare i štitnike za lice koji treba da se koriste za zadatke koji mogu da izazovu gubitak vida i oka, opekotine, prskanje, prskanje toksičnih tečnosti itd. Prilikom postavljanja, osigurajte da je traka u dobrom stanju i da je čvrsto prilepljena za obraz i čelo.

3. Zaštitna obuća

HTZ uključuje jastučiće za kolena i sigurnosne čizme koje je potrbeno koristiti za zadatke koji mogu da prouzrokuju ozbiljne povrede stopala i nogu usled padajućih predmeta, vrelih supstanci, električnih opasnosti i klizavih površina. Koristite čizme sa kramponima otpornim na klizanje, odnosno one koje štite od kompresije i udara.

4. Zaštita ruku

HTZ uključuje zaštitne rukavice koje treba koristiti tokom zadataka koji mogu da izazovu opekotine ruku i kože, apsorpciju štetnih materija, posekotine, prelome ili amputacije. Prilikom pregleda opreme za zaštitu ruku, osigurajte da savršeno prijanjaju na ruke bez prviše slobodnog prostora i da na sebi nemaju oštećenja i ostatke hemikalija. Uvek ih zamenite ukoliko se uoči bilo kakav znak kontaminacije.

5. Zaštitna odeća

Zaštitna odeća uključuje sigurnosne prsluke i odela koje je potrebno korisiti za zadatke koji mogu uzrokovati telesne povrede usled ekstremnih temperatura, plamena i iskri, otrovnih hemikalija, ujeda insekata i zračenja. Pobrinite se da su čiste i bez rezova i ogrebotina. Uvek se dobro pripremite kako biste obezbedili potpunu zaštitu tela.

6. Zaštita sluha

Zaštita sluha uključuje ušne štitnike i čepove kojise koriste za zadatke koji mogu izazvati probleme sa sluhom ili gubitak sluha. Kada osiguravate bezbednost sluha, oprema mora savršeno odgovarati ušnom kanalu. Preporučeni tipovi uključuju oblikovane čepove za uši koji se uklapaju u različite veličine ušnih kanala.

7. Zaštita od pada

HTZ oprema uključuje sigurnosne pojaseve i trake koje treba  strogo koristiti za zadatke koji mogu uzrokovati pad s visine i ozbiljne povrede ili smrt. Prilikom pregleda opreme, pazite da trake budu bez deformacije kao i da kopče su čvrsto  spojene. Veoma je važno rešiti ih se ukoliko se neki incident dogodi.

8. Zaštita disajnih organa

HTZ oprema uključuje respiratorne maske koje treba  koristiti za zadatke koji mogu da dovedu do udisanja štetnih materija. Prilikom provere respiratorne zaštite, osigurajte da je oprema testirana i da je zaposleni prošao odgovarajuću obuku pre nošenja iste.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *