Globusi – od Odisejevih lutanja do svetlećih lampi

Na latinskom reč globus označava loptu. Kada danas kažemo globus pomislimo na loptasti predmet koji prikazuje umanjeni prikaz Zemlje. Veliko naučno otkriće o tome da je Zemlja okrugla donelo je i prve globuse. Globus je prikaz Zemljine kugle koji najverodostojnije prikazuje kako ona izgleda.

Smatra se da je prvi globus nastao još u 2. veku pre nove ere i da ga je filozof Krates napravio kako bi označio Odisejeva lutanja. U 15. veku u nemačkom gradu Nirnbergu Martin Behelm stvorio je globus i na njemu prikazao otkrića portugalskih mornara koja su važna za geografiju. Ova dva otkrića najčešće se spominju kada se govori o nastanku globusa kakve poznajemo i danas. U Nirnberškom muzeju i danas se nalazi model prvog globusa. Poznat je pod nazivom Zemljana jabuka i na njemu je svet predstavljen bez kasnijih geografskih otkrića kao što su Amerika, geografska širina i dužina. Noviji globusi, oni sa Amerikom, pripisuju se otkrićima Leonarda da Vinčija.

Globusi danas

Najveći globus na svetu nalazi se u Americi i zahvaljujući džinovskim dimenzijama (prečnik je 12.6 metara) ušao je i u Ginisovu knjigu rekorda.Oni obični, školski globusi mogu da se nađu u svakoj učionici geografije kao i u mnogim dečijim sobama. Svi smo ponekad znali da zavrtimo ovu šarenu loptu i da žmureći prstom ubodemo mesto, a zatim tazmišljamo maštamo o putovanju u baš tu određenu tačku na Zemljinog kugli. Globus je postao simbol svetskih putnika i avanturista, naći ćete ga i u mnogim turističkim agencijama. Asocira nas i na učenje geografije, ali i na otkrića do kojih dolazimo pruočavajući sve detalje na njemu.

Globus kao ukras

Globus je ne samo didaktičko sredstvo, već i ukras u prostoriji. Postoje ukrasni globusi u retro stilu, obično su u bojjama drveta i sa drvenim ili metalnim postoljem. Ovakvi globusi iz prošlih vremena nalaze se i u muzejima gde se brižljivo čuvaju.

Zemljina lopta koja sija i osvetljava

Novi element u razvoju globusa jeste svetlo. Lopta na postolju koja se vrti i izgleda kao klasičan globus, ali u sebi ima svetlo, to je globus lampa. Zavisno od toga da li prevashodno služe kao ukras ili za podučavanje, naići ćete na nazive globus lampa ili svetleći globus. Svetlo se pali jer je globus pomoću kabla uključen u struju, a postoje i slični modeli na baterije.

Prednosti globus lampi

Globus lampe atraktivnije su i zanimljivije za proces učenja od običnih globusa. Kada se svetlo upali zasijaće geo-politička mapa sveta i svaka zemlja biće osvetljena drugom bojom. Kada je svetlo ugašeno videće se klasična fizičko-geografska karta Zemlje. Ovakav model lampe pogodan je za svaku prostoriju, lako može da se prenese, a kada se učenje završi ima i dekorativnu svrhu. Može da služi kao sobna noćna lampa, osvetljenje je prijatno, postoje i modeli sa LED svetlom.

Poslednja reč tehnologije kada su globus lampe u pitanju jesu interaktivni modeli. Pored prethodno navedenih karakteristika ovi modeli imaju i pristiup aplikazici na telefonu uz pomoć koje globus lampa dobija i sliku i zvuk.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *