Kada se primenjuje kiropraktika u slučaju diskus hernije

 

Zadatak kiripraktičara je da uoči problem i da ga otkloni manipulativnom metodom.

To bi, u najprostijem bila definicija koje opredeljuje zašto bismo mu se obratili. U slučaju diskus hernije preporučljivo je prvo posetiti lekara opšte prakse, specijalistu koji će, tek nakon radiografskih snimaka, ili skenera moći da kaže šta je od tretmana preporučljivo.

Za problem koji nas konkretno interesuje kiropraktika je od pomoći u ranim fazama, posebno u stadijumu koji se naziva “bubrenje diska” kada je i najefikasnija. Na ovom nivou manipulativnom metodom se rasterećuje pršljen, istovremeno delujući na okolne mišiće i ligamente stvara se veći međupršljenski prostor.

Budući da je sam disk želatinastog oblika ima tendenciju da se vrati na svoje mesto.  U ovom pojednostavljenom objašnjenju ne treba očekivati čuda od jednog tretmana. Za efekte koji, kako se pokazalo, mogu odložiti ili neutralisati potrebu operativnog zahvata potrebno je više tretmana.

Kontinuirana terapija u razmacima po savetu kiripraktičara garantuje ako ne totalni uspeh, ono veliki napredak u lečenju diskus hernije.

Koliko je vremena potrebno za izlečenje i bezbednost terapije

Za vidljive rezultate, ako pričamo o početnom stadijumu razvoja diskus hernije, potrebno je nekoliko tretmana u redovnim razmacima. nakon toga, u nešto dužim vremenskim periodima potrebno je upražnjavati terapiju radi održanja (poboljšanog) stanja, ali i radi prevencije. Ovo posebno zato što je diskus hernija reverzibilno oboljenje, odnosno, podložno je obnavljanju.

Za našto složenije slučajeve, kiripraktičar će napraviti plan za nešto duži period koga je potrebno poštovati. Za lečenje diskus hernije složenijih slučajeva na ovaj način potrebno je strpljenje. Pored tretmana, tokom trajanja terapije, neophodno je izbegavati mogućnost da se stanje pogorša, a to znači upražnjavati umerenu fizičku aktivnost, dovoljno sati sna, i na odgovarajućem ležaju.

Reakcija pacijenta na terapiju je individualna. U nekim slučajeva boljitak će biti vidljiv u vrlo kratkom roku, a od neželjenih reakcija po nekada se dešava stanje slično upali mišića i to 48 sati nakon tretmana.

Da je terapija bezbedna govori podatak da je bez zabeleženih komplikacija koriste i trudnice i deca.

Boljitak koji se oseti nakon završenih tretmana kiropraktikom je neophodno negovati i to na taj način što će se izbegavati sve aktivnosti i postupci, način života i ostali uzroci koji mogu da izazovu diskus herniju. Preporučuje se održavanje kontinuiteta poboljšanja redovnim vežbanjem u skladu sa programom koji odredi terapeut, a jako korisna je i lagana šetnja po neravnom terenu.

Mere opreza

Kod kiropraktičara se može otići i bez uputa lekara i nalaza specijaliste, kao i bez obavljenih snimaka. Međutim, sama po sebi, kiropraktika je skoncentrisana na samo jednu oblast u kojoj ime nesporno dobre rezultate.

Mana ovakvih terapija je što kiropraktičar ima uvid u parcijalni problem, a ne u celinu zdravstvenog stanja. Međutim, radi sprečavanja neželjenih dejstava koji mogu nastati upravo iz ovog razloga, preporučljivo je prethodno pribaviti nalaze i konsultovati se sa izabranim lekarom, ili specijalistom.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *