Kako čoveku pomaže online psihoterapija?

Moderan život savremenog čoveka u 21. veku suočava sa svakodnevnim preprekama koje moramo prevazići na putu individualnog, kako duhovnog tako i poslovnog razvoja. Ako individualnom napretku i blagostanju dodamo i porodičan život i odnose sa drugim ljudima, nije teško zaključiti da savremenom čoveku danas nije nimalo lako. Od izvršavanja klasičnih jutarnjih obaveza, odvođenja deteta u vrtić ili školu, planiranja svih obaveza koje se za taj dan moraju završiti, odlaska na posao i svih popodnevnih obaveza, dolazimo do situacije da smo danas u konstantnom stresu – od jutarnjeg budilnika do trenutka kada budilnik ponovo uveče pred spavanje navijamo za novo jutro. 

Sav pomenuti stres, dovodi to toga da se savremeni čovek često nađe pred još jednim problemom – pitanjem kako da sav taj stres prevaziđe i kako da se sa njim izbori? Rešenje možemo pronaći vrlo lako – u psihoterapiji. S ozirom na način života o kojem smo govorili, kao posebnu prednost i olakšavajuću mogućnost danas možemo izdvojiti to što nam je dostupna i online psihoterapija. 

Šta je online psihoterapija?

Psihoterapija i razgovor sa stručnjakom može nam pomoći da lakše prebrodimo svakodnevne krize i naučimo kako da se nosimo sa svakodnevnim problemima i izazovima. Psihoterapija može nam biti naročito korisna u trenucima kada prolazimo kroz neku krizu i period koji je za nas naročito stresan, a koji može biti izazvan najrazličitijim životnim događajima – kroz psihoterapiju i razgovor sa stručnjakom, tu krizu ćemo lakše prebroditi, ali dodatni benefit je i to što ćemo kroz psihoterapiju – bez obzira da li je u pitanju klasičan razgovor oči u oči sa psihoterapeutom, ili je u pitanju online psihoterapija – usvojiti neke modele, tehnike i pristupe problemima koji će nam pomoći da se u narednoj takvoj ili sličnoj krizi, koju život neminovno kad-tad ponovo donese pred nas, lakše sa problemima suočimo i krizu uspešno prevaziđemo. 

Depresija, bezvoljnost, anksioznost, osećaj bezizlaznosti i nemoći, su osećaji koji nam se mogu dogoditi u baš svakom momentu – na poslu, na putu, kada niste u mogućnosti da zakazujete razgovor sa svojim psihoterapeutom i fizički odete na njega. Ovo su trenuci u kojima upravo online psihoterapija može pokazati sve svoje prednosti. Online psihoterapija vam omogućava da razgovarate sa psihoterapeutom u bilo kom momentu, iz udobnosti svoga doma, kancelarije, ili nekog drugog mesta. Kako se online psihoterapija obično realizuje preko skajpa ili vajbera (najčešče psihoterapeut ili psiholog koristi aplikaciju koja omogućuje vizuelni kontakt) neophodno je samo da vam je dostupan internet. 

Online psihoterapija sa najboljim stručnjacima omogućiće vam da ne odlazite fizički u prostor u kojem psihoterapeut radi, što vam može uštedeti i vreme i novac za odlazak, a takođe, možete odabrati i terapeuta koji uopšte ne radi u vašem gradu, čime vam je mogućnost izbora znatno proširena. 

Kada je pravo vreme za psihoterapiju?

Uvek kada osetite da neka životna situacija u kojoj se nalazite prevazilazi vaše kapacitete,  da sam njome trenutno ne možete samostalno da se izborite psihoterapija, klasična ili online psihoterapija je pravi izbor. Valja napomenuti da životni događaji koje ne možemo samostalno prevazići ne moraju biti po prirodi samo negativni – da, to mogu biti životne traume poput bolesti illi smrti voljene osobe, ali to mogu biti i neki lepi i pozitivni životni događaji poput rođenja deteta, pronalaska novog posla ili polaska deteta u vrtić ili školu, koji sami po sebi nose određeni stres sa kojim se ponekad ne možemo samostalno izboriti. 

Ukoliko samo želimo da svoj život učinimo boljim i kvalitetnijim, ukoliko želimo da ovladamo određenim veštinama koje će nam pomoći da bolje živimo, psihoterapija je ponovo pravi izbor za nas. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *