Kako odabrati krevetac?

Kada je oprema za bebe u pitanju, postoje različita gledišta, verovanja, pa čak i neke sujeverne radnje koje prethode dolasku bebe, te ubeđivanje od strane starijih da se ništa ne pribavlja pre samog rođenja deteta. No, verovali u takve stvari ili ne, važno je biti spreman kada dete dođe na svet i kada dođe svojoj kući iz porodilišta.

Pa i onda kada ne kupujete ništa, niko vam ne brani da „bacite pogled“ po radnjama i vidite šta je to što biste voleli da priuštite svom detetu i šta je to bez čega se ne može. Prva asocijacija na dolazak bebe iz porodilišta jeste sam krevetac, jer gde drugo bebu smestiti, krevetac, kolevka, neka ljuljaška, ma sve je potrebno!

Sam proces biranja često deluje sasvim jednostavan, bitno je da se uklopi u enterijer, da bude udoban i da prati kutak gde je beba smeštena ili celu dečiju sobu. No, pre estetike, obratite pažnju na nekoliko važnih stavki kod kupovine ovog komada nameštaja, kako ne bi kasnije došlo do shvatanja gde je napravljena greška.

Statični ili prenosivi krevetac?

Da se razumemo, i jedan i drugi krevetac za bebe imaju svoje prednosti i mane, pa na osnovu njih i treba odabrati koji uzeti. Statični, drveni krevetac, služi da se postavi u dečiju sobu ili sobu roditelja, što je svakako češće i potrebnije, a definitivno je udobniji i prigodniji za upotrebu i korišćenje. S druge strane, prenosivi je dobar za porodice koje se češće sele, a kasnije može da se koristi i kao ogradica za igranja. Mana mu je to što je od plastike, budući da je drvo prirodan materijal i prirodnije je da dete bude u klasičnom krevetcu. Ako ste stava da je bolje odabrati statični krevetac, onda ima nekoliko dodatnih stvari o kojima je važno razmišljati.

Ograda za krevetac

Na tržištu je danas dostupno toliko različitih modela da je nekad vrlo teško odlučiti, jer se razlikuju i dimenziji, dezeni, boje, drvo koje je korišćeno i tako dalje. Određene stvari je ipak važno znati. Uvek gledajte da ograda prednja može da se podešava, tj. da se spušta i podiže, jer kako dete raste to omogućava da ga zaštitite od preskakanja, ali i da spojite krevetac sa svojim krevetom. Zato je potrebno da i samo ležište bude podesivo, da može da se podesi i spušta, pa da se u određenom trenutku nađe u istoj ravni sa krevetom gde roditelji spavaju.

Kada je ograda u pitanju, važan je i raspored rešetki. Nemojte birati ograde sa velikim prostorom među rešetkama, jer dete može da se zaglavi trudeći se da se okrene, što je nepotreban stres. Uvek uzimajte one sa gušće postavljenim rešetkama.

Biranje dušeka

Krevetac retko kada dolazi sa dušekom, pa se on uglavnom kupuje posebno. U tom pogledu, uvek birajte dušeke napravljene od što prirodnijih materijala, da budu anti-alergijski, a kasnije posteljine, ogradice i jastuke birajte da budu od čistog pamuka, jer je to najbolji izbor za zdravlje bebe.

Sve nakon ovoga su samo stvari ukusa, želja, dekoracije, što se vrlo lako danas može srediti i urediti prema bilo čijoj želji.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *