Šta je zaštitna oprema i u kojim situacijama vam je potrebna?

Kako sam naziv kaže, zaštitna oprema ima za cilj da zaštiti radnike od nepredvidivih situacija koje se mogu desiti na radnom mestu i to pre svega u industrijama kao što su građevina, hemijska i prehrambena industrija pa čak i poljoprivredna industrija. Nezgodne i nebezbedne situacije na poslu se jednostavno dešavaju, ali činjenica je da su neke industrije pogođenije ovim problemom nego neke druge, zato, ukoliko pripadate nekoj od pomenutih grana, obavezno razmislite o primeni zaštitne opreme ako do sada već niste.

Šta sve spada u zaštitnu opremu pored radnih cipela?

Zaštitna oprema obuhvata više elemenata i to su pre svega radne cipele, radna odeća, šlemovi, rukavice, maske i naočare čija je svrha zaštita radnika od toplote, hladnoće, hemikalija, buke i raznih drugih fizičkih povreda koje se mogu desiti na radnom mestu kao što je recimo pad teškog predmeta sa određene visine. Upravo zato, verujemo da je jasno koliko je važno voditi računa o zaštitnoj opremi jer time ne čuvate samo svoje radnike, već i svoj posao

Da li je zaštitna oprema obavezna?

Zaštitna oprema je obavezna u onoj meri u kojoj su vaši radnici izloženi opasnosti prilikom rada. Ipak, važno je napomenuti da bi bilo idealno da u njihovom radnom okruženju stvorite sasvim bezbedne uslove koji onda neće zahtevati dodatni oprez i zaštitu, ali kako to ponekad nije moguće, jasno je da se treba okrenuti zaštitnoj opremi. 

Radne cipele, radna odeća, šlemovi i ostali elementi zaštite se treba obezbediti radnicima bez novčane nadoknade i pritom je jako važno voditi računa da se svaki od njih može nesmetano koristiti sa onim drugim jer u suprotnom zaštita neće biti potpuna. Primera radi, radne cipele ne smeju da smetaju radnoj odeći i obrnuto, kao što mora biti moguće nositi istovremeno i šlem i masku ili naočare bez ikakve smetnje. Zaštićeni radnici su zadovoljni radnici, a zadovoljni radnici obavljaju posao najbolje moguće. 

Kako da odaberete odgovarajuću zaštitnu opremu?

Prilikom odabira zaštitne opreme trebalo bi da vodite računa o tome ko je, koliko i čemu izložen i da u skladu sa tim nabavite svu potrebnu zaštitu. Ovde moramo naglasiti da vremenska izloženost ne sme da vam bude ključni uslov za odabir zaštitne opreme jer čak i kratka izloženost nekoj potencijalnoj opasnosti može da izazove ozbiljne posledice. Dakle – zaštita je obavezna u svim situacijama u kojima postoji opasnost od povreda i nesreća!

Ukoliko niste sigurni koja zaštitna oprema je najbolja za vaš slučaj, koje radne cipele će najbolje zaštititi vaše radnike, koje odelo će biti odgovarajuće, da li su vam potrebne i maska i naočare, najbolje je da se posavetujete sa stručnjakom. Osim toga, prilikom kupovine zaštitne opreme ne bi bilo na odmet da sa vama krene i osoba koja će je nositi jer je jako važno da nosilac zaštitne opreme bude zadovoljan njenom veličinom, težinom i prianjanjem. Ukoliko zaštitna oprema ne odgovara u potpunosti onome ko će je nositi, to je kao da ne nosi ništa – zaštitna oprema i osoba koja je nosi moraju da budu kao jedno, kako bi krajnji cilj bio ispunjen. Još jedna jako važna stvar o kojoj se često ne razmišlja jeste da radnici koji će nositi zaštitnu opremu moraju biti obučeni kako se ona koristi jer u suprotnom ponovo dolazimo do već spomenutog zaključka – kada se ne koristi kako treba, zaštitna oprema gotovo i da ne pruža zaštitu. Mislite o tome!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *