Kako odabrati odgovarajući ranac za dete?

Nekada se činilo da je tako lako odabrati neku torbu, posebno ranac za dete, jer sve što je potrebno proveriti da li je dovoljno veliki da stane sve u njega što treba i da li je dezen i boja ono što vašem detetu odgovara i šta mu se sviđa. Međutim, godinama unazad lekari, pedijatri, upozoravaju da je važno da se ovim odabirom pozabavite mnogo više i da razmislite o svim karakteristikama ranca kako ne bi loše uticao na rast i razvoj deteta.

Određene karakteristike čine da rančevi za decu budu dobri ili ne, jer pre onog odabira koji se tiče boje, dezena, super junaka ili junakinje koji se nalaze na njemu, važno je da daju dobru i potrebnu potporu dečijem telu koje nosi teret koji iako nama neosetan, njima predstavlja ozbiljno opterećenje. Zato evo nekoliko uputa u to na koji način se bira kvalitetan ranac.

Veličina ranca je važna!

Rančevi za decu postoje u različitim veličinama, shodno njihovom uzrastu, ali i potrebama. Ako govorimo o periodu jaslica i vrtića, onda su ti rančevi manji, predviđeni da u njih stanu neke osnovne stvari poput presvlake, patofnica, eventualno neke flašice. Za predškolski period su rančevi nešto veći, jer moraju da budu određene veličine kako bi sav pribor mogao nesmetano da stane, dok je za osnovnce ranac predviđen već i za knjige, ali i veći teret. Rančevi za decu ne smeju da budu ni manji, ni veći, već tačno odgovarajući detetovom uzrastu, jer tako neće ni na jedan način da mu smetaju u funkcionisanju, hodu, pa ni trčanju.

Sigurnosni dodaci!

Pored veličine daleko je važnije da rančevi za decu imaju sigurnosne dodatke, a to znači da ima ojačane delove koji pružaju punu podršku leđima i ramenima. Važno je da leđa ranca imaju anatomski sunđer, koji je njegov deo, a koji prijanja na leđa deteta bez ikakvog žuljanja ili pomeranja. Važno je da kaiševi budu takođe postavljeni i da budu dovoljno široki, kako ne bi predstavljali bolan teret dečijim ramenima. Uz sve to, postojanje dodatnog kaiša koji se kopča je odlično, jer je on tu kako bi pravilno sav teret ranca bio raspoređen podjednako na leđa i ramena.

Na ovaj način dete neće ići krivo, neće savijati kičmu, već će je držati pravo, a ranac će mu dati potpunu podršku bez prevelikog osećaja tereta koji u njemu nosi. Naravno, sve ovo utiče na to da se deca pravilno razvijaju i da pravilno rastu, bez ikakvih prepreka.

Dodatne opcije

Rančevi za decu sve češće imaju različite dodatke koji olakšavaju funkcionisanje, kao što su dodatne pregrade koje se nalaze pri dnu za patike ili neke papuče, spoljašnje pregrade za flašice sa vodom i slično. Uvek je dobro imati na njemu i zadžepak koji sadrži karticu sa podacima vlasnika ranca, pa tako ako dete negde zaboravi, lako ga je pronaći ili će neko pronaći vas.

Vodite računa i o tome da se materijali lako održavaju, da je ranac predviđen za čišćenje, pranje, da ne zahteva predugo vremena za sušenje, jer kako se često prljaju, tako su često i potrebni, pa nećete sigurno imati mnogo vremena da o pranju i sušenju vodite računa.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *