Kako odabrati sigurnosne brave za ulazna vrata?

Sigurnost u domu možete da obezbedite na različite načine, efikasni su video nadzor i alarm. Ipak, početna tačka u obezbedjenju doma su sigurnosna ulazna vrata. Tek pošto ste obezbedili ulaz možete da razmišljate o ostalim načinima zaštite bezbednosti.

Sigurnosna vrata su zbog kvaliteta materijala od kojih se pravi njihova konstrukcija i ispuna najveće prepreka provalniku. Njih ne može lako da obije i provali u dom. Ukoliko na ulazu vide sigurnosna vrata sa tehnološki naprednom bravom, sigurno neće pokušavati da provaljuju u Vaš dom.

Sigurnosne brave za ulazna vrata

Koliko god da veruju u sigurnost i jačinu ulaznih vrata, mnogi strahuju i često razmišljaju o sledećem: Koliko su sigurnosne brave za ulazna vrata dovoljno dobra zaštita od nepoželjnih i nezvanih gostiju, pa i provalnika? Ovaj strah nije bezrazložan, na internetu kruže mnogi snimci o tome kako profesionalci u obijanju za nekoliko sekundi razmontiraju obične brave na ulaznim vratima.

Tradicionalne brave sa mehaničkim zaključavanjem uz pomoć ključa više nisu nikakva zaštita. Stepen sigurnosti ulaza u domove godinama unazad je odredjen kvalitetom sigurnosti same brave. Tip brave odredjuje sigurnost. Više tačaka zaključavanja garantuje veću sigurnost. Što je brava savremenija i tehnološki naprednija, stepen sigurnosti u domu je veći. 

Koliko su sigurne cilindrične brave?

Ukoliko planirate da menjate bravu na ulaznim vratima onda se dobro informišite o vrstama brava i njihovom kvalitetu. Izbegavajte cilindrične brave za ulazna vrata pošto važe za model koji se najlakše obija i ne garantuju sigurnost. One su povoljnije od drugih modela brava za ulazna vrata zato su često prvi izbor kupaca. Povoljne su zato što se prave od materijala koji se lako lome i samim tim brava lako provaljuje.

Sigurnosne brave za ulazna vrata sa više tačaka zaključavanja

Što je više tačaka zaključavanja to su brave sigurnije. Tačke zaključavanja se postavljaju tako da se prepreke istovremeno kreću u više različitih pravaca. Na tržištu se mogu naći modeli koji imaju čak šesnaest tačaka zaključavanja. Kod ovih brava ključ je tako radjen da se teško pravi kopija. To ima svoje prednosti ali i nedostatke. Zbog specifičnosti otključavanja ove se sigurnosne brave za ulazna vrata teže obijaju, ali ako izgubite ključ to onda može da bude veliki problem. 

Pametne sigurnosne brave za ulazna vrata

Sigurnost domova je danas pojačana pametnim bravama na ulaznim vratima. Prednost ovih brava je što putem pametnog uredjaja omogućavaju daljinsku kontrolu pristupa domu. One se lako povezuju sa pametnim telefonom i onda se njima jednostavno upravlja sa bilo kog mesta na Zemljinoj kugli.

One se veoma lako integrišu u već postojeći sistem bezbednosti zato što su kompatibilne sa različitim tipovima vrata. Njihova najveća prednost u pogledu sigurnosti je napredni sistem zaključavanja zasnovan na najnovijim tehnološkim otkrićima koja omogućavaju da se brava otključava na šifru ili numerički kod, otisak prsta ili prepoznavanje lica.

Sigurnosne brave sa šifrom

Sigurnosne brave za ulazna vrata sa šifrom predstavljaju pametno i napredno rešenje obezbedjenja sigurnosti ulaza u Vaš dom. Vrlo su praktične i u isto vreme atraktivne pa se izgledom i jednostavnim srebrnim i crnim dizajnom uklapaju u bilo koji enterijer. Mnogi izbegavaju ove brave zato što misle da je za njihovu upotrebu potrebno posebno informatičko znanje o softveru i njegovom funkcionisanju.

Medjutim, to je velika zabluda, njihova primena je vrlo jednostavna. Ukoliko strahujete da ćete zaboraviti šifru, poslednji podatak o otključavanju čuva se lokalno i u oblaku pa ga možete pregledati u bilo kom trenutku zahvaljujući web aplikaciji. Otključavanje šifrom nije jedini način otključavanja sigurnosne brave za ulazna vrata, već se uglavnom primenjuje kombinovano otključavanje koje uz šifru podrazumeva i upotrebu ključa, kartice, otiska prsta. 

Kada je lozinka u pitanju ove brave pružaju mogućnost da pamte prilagodjene ili trajne lozinke.Ukoliko se pet puta ukuca pogrešna lozinka brava sa šifrom se automatski otključava i tako štiti korisnika od pogrešnog otključavanja.

Pametne brave na otisak prsta

Najviši stepen zaštite bezbednosti doma pružaju sigurnosne brave na otisak prsta. U poslednje vreme se često vidjaju na ulaznim vratima stanova u „pametnim“ zgradama i modernim kućama. Ova brava štiti ulaz u kuću od bilo kakve zloupotrebe tako što traži identifikaciju otiska prsta, odnosno identifikaciju linija na jogodici bilo kog prsta sačuvanu u registru otisaka. Da bi čitač otisaka koji je integrisan u sigurnosnu bravu mogao da prepozna otisak prsta, on mora da bude sačuvan u bazi otisaka.

Broj otisaka koji se čuva u bazi otisaka nije ograničen na jednog ili dvoje korisnika. U bazi otisaka mogu biti otisci svih članova domaćinstava zato su ove brave sve popularnije u višečlanim domaćinstvima. Svaki otisak je jedinstven, ne postoji mogućnost njegovog kopiranja što znači da ona pruža najviši stepen sigurnosti.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *