Kako se pripremiti za rafting Tarom?

Rafting Tarom je nezaboravno iskustvo, a svi koji su ga isprobali jednom vratili su se da ponovo prožive ovaj nesvakidašnji spust. Tara je čarobna reka – neverovatno je čista i bistra, nepredvidiva, na nekim delovima mirna i pitoma, na drugim divlja i neukrotiva. Ukratko – idealna je za rafting. Međutim, to nije sve – njen kanjon, najveći u Evropi, a drugi po veličini u svetu, okružuju prizori netaknute prirodne lepote. 

Mogli bismo zaključiti da je Tara užitak za sva čula – dokle god vam pogled seže videćete zelenilo i plavetnilo, udisaćete svež planinski vazduh i osetićete se živim kao nikada pre. 

Za rafting Tarom vam nije neophodno prethodno iskustvo – mada je neizbežno da ćete ga imati, jer kao što smo spomenuli – ovo je mesto kojem ćete se vraćati više puta. Splavarenje Tarom je podjednako pogodno za žene i muškarce, mlade i stare, a sve što vam je potrebno jeste dobro raspoloženje i želja da iskusite udar adrenalina. U kampu će vas dočekati licencirani instruktori koji će vam dati opremu i instrukcije o ponašanju u čamcu tokom plovidbe, ali pre nego što pođete, evo opštih smernica koje bi trebalo da znate kada prvi put idete na rafting, kako bi vaše iskustvo bilo bezbedno, pozitivno i prijatno:

 

Uvek nosite zaštitni prsluk

Bez obzira da li smatrate da ste iskusni u raftingu ili idete prvi put, uvek nosite prsluk za spašavanje i svu opremu koju ste dobili od instruktora. Prsluk morate nositi pravilno, jer samo u tom slučaju može da bude koristan ako upadnete u vodu – sve kopče moraju biti zakopčane, a jakna treba da bude pripijena uz vaše telo. Oprema treba da bude pogodna za ekstremne sportove, kakav je rafting i odgovarajuća vašoj veličini.

Bezbednost treba da vam bude prioritet kada pođete na splavarenje Tarom, bez obzira na iskustvo. Uvek nosite zaštitnu kacigu bez obzira na to na kom nivou raftinga učestvujete. 

 

Uverite se da nosite spf zaštitu

Rafting Tara otpočinje u rano proleće, a završava se sredinom jeseni. Budite spremni za sunčane vedre dane. Imajte na umu da se opekotine od sunca mogu zadobiti prilično brzo na većoj nadmorskoj visini i mogu biti teške. Opekotine od sunca ili hipotermija nisu zabavne. Obavezno ponesite sa sobom kremu sa zaštitnim faktorom i sunčane naočare koje štite od UV zraka, obziom da je odbijanje svetlosti na vodi mnogo jače.

 

Ostanite u čamcu tokom raftinga!

Ovo zvuči prilično podrazumevano, zar ne? Ipak, ako idete prvi put na rafting Tarom, oprez nije na odmet. U jednom trenutku ste u čamcu, a već sledećeg možete se naći u vodi, kako plivate pored njega. Prilikom raftinga obratite pažnju i pazite na kamenje koje dolazi nizvodno. Vaš vodič može koristiti komandu neposredno pre nego što čamac udari o kamen. Ako vaš vodič izda komandu da nailazite na kamen, nagnite se dok stavljate svoje veslo „T“ na pod čamca. Uverite se da i dalje držite ruku preko ručke. Ako je komanda ispravno izvedena, kraj vašeg vesla će biti u vazduhu, a vaša pesnica preko ručke će biti na podu čamca. Ovo bi trebalo da vas zadrži u čamcu. Nakon što se čamac sudari sa kamenom, vratite se na svoje sedište i budite spremni za veslanje. 

Ako ispadnete iz čamca, najvažnije što možete da uradite jeste da ne paničite. Pronađite vaš čamac. U većini slučajeva kada osoba ispadne iz čamca, ona ispadne odmah pored čamca. Uhvatite se da ne otplutate. Ako ste nekoliko metara udaljeni od čamca, plivajte do čamca. 

Ukoliko iskočite ili ispadnete i daleko ste od čamca, potražite druge opcije za spasavanje, druge čamce ili obalu reke. Ako ste u panici, nećete razmišljati o povratku na čamac i spašavanje postaje teže. Vaš instruktor će ovo detaljno objasniti tokom razgovora o bezbednosti pre polaska na rafting.

 

Tehnike plivanja u reci

Kada idete na ovako aktivan odmor, podrazumevamo da znate da plivate, a kada plivate u reci, bilo da ispadnete ili uskočite iz zabave, postoje dve tehnike. 

Prva pozicija je na leđima, nos i nožni prsti treba da vam budu okrenuti ka nebu, sa podignutom glavom, tako da možete da vidite kuda idete. Stopala nizvodno sa blago savijenim kolenima. Na ovaj način, ako dođete u kontakt sa stenom, možete koristiti svoja stopala i noge kao amortizere i odgurnuti se od stene. Ruke bi trebalo da budu sa strane kako bi vam pomogle da se održavate na vodi. Koristan savet: držite zadnjicu gore. Ako sedite sa zadnjicom nisko u vodi i naiđete na kamen, zadobićete modrice. 

Druga pozicija je sve popularnija u situacijama spašavanja. Ova pozicija je na stomaku i podrazumeva klasično plivanje. Odredite pravac gde želite da idete i plivajte. Plivajte dok ne izađete iz reke. Opet – vaš instruktor će pre početka raftinga objasniti kada je najbolje koristiti koji položaj za plivanje.

Ako odlučite da plivate do obale, plivajte sve do obale. Nikada ne ustajte u pokretnoj struji, jer ćete na taj način sprečiti da vam se stopalo zaglavi u pukotini između dva kamena na dnu reke. Jednostavno nemojte hodati rekom dok ne dođete do plićaka, gde možete da izađete.

 

Slušajte instruktora tokom razgovora o bezbednosti na vodi

Rafting instruktori iza sebe imaju dugogodišnje iskustvo i znaju tačno kako da se nose sa bilo kojom situacijom koja vas može zadesiti tokom raftinga Tarom. Pažljivo slušajte instrukcije pre polaska i postavite pitanja ako ih imate.  

Srećno!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *