Kako trošiti, a ujedno i uštedeti: Saveti za vođenje kućnog budžeta

 

Sa svim troškovima koje imamo svaki dan, teško je uštedeti novac i ostaviti nešto sa strane. Često je ovo rezultat nepažljive potrošnje novca kada uz sve troškove koje moramo da pokrijemo, napravimo i neke neočekivane ili nepromišljeno potrošimo više novca od predviđenog. Kako biste se osigurali da ćete uspeti da pored novca koji morate da potrošite uspete nešto i da uštedite, potrebno je da malo povedete računa o sitnicama koje vam mogu pomoći pri štednji. Kada jednom vidite koliko je lako štedeti, bez obzira na vaš mesečni budžet, ovo će vam preći u naviku i pomoći da svakog meseca uštedite nešto od budžeta.

Planirajte zajedno

Često se desi da veliki deo budžeta ode na nepredviđene stvari jer niste na vreme razmišljali o njima. Ovde se misli na sve stvari od dečjih ekskurzija, časova stranih jezika, nabavke nove garderobe ili popravke automobila. Kako biste uvek bili u toku sa svim troškovima, na početku meseca se okupite svi zajedno i zabeležite sve troškove koji vas očekuju u narednom mesecu. Ovim ćete sprečiti iznenadne troškove koji mogu da poremete vaš sistem jer bez obzira na to koliko vremena ste potrošili na kreiranje savršenog rasporeda novca, ovakve stvari umeju da vas vrate na početak.

 

Prioriteti i realnost

Namirnice i plaćanje troškova su prioritet i to je nešto na šta morate da računate svakog meseca. Ukoliko malo obratite pažnju, možete da smanjite ove troškove – ne palite stalno sva svetla, kupite štedljive sijalice, obratite pažnju na potrošnju vode – jer sve ove sitnice mogu da vam pomognu da smanjite troškove i samim tim stvorite bolju osnovu za štednju. Takođe, ovo može da bude i dodatni fond koji će vam pomoći prilikom neočekivanih troškova koji vas mogu zadesiti. Kada je u pitanju novac za namirnice, probajte da jedan mesec isključivo kuvate kod kuće, bez naručivanja hrane i primetićete koliko novca mesečno zapravo ode na ovakve stvari bez kojih apsolutno možete.

Kupujte na akcijama

Većinu stvari koje želite da kupite, možete da pronađete na akcijama. Ranije su popusti bili vezani za određene periode u godini, ali sada se svakodnevno može naći veliki broj povoljnih proizvoda bez obzira na vreme kupovine. Ponuda koju nudi popularni sajt Shoppster će vam pokazati kako možete da uštedite dok kupujete jer uz brojne popuste vas očekuje i najveća ponuda proizvoda te je svaka kupovina pravi dobitak. Onlajn kupovina je najbolji način za uštedu jer na jednom mestu možete da kupite više proizvoda po najpovoljnijim cenama i uštedite više novca nego što ste planirali.

 

Dva puta razmisli, pa kupi

Ovaj princip se može primeniti na svaku kupovinu – od namirnica za domaćinstvo do kupovine automobila. Kada odete u kupovinu, pre no što se odlučite na odlazak do kase, zapitajte se da li vam baš treba sve što ste stavili u korpu. Ovo će vas navesti da još jednom razmislite o namirnicama koje ste kupili samo zato što ste ih videli na policama ili da smanjite količinu odeće za koju mislite da vam je neophodna. Takođe, ovaj trik će vam pomoći da kupite samo neophodne stvari što će vam preći u naviku i naviknuti vas da uvek stavljate kvalitet ispred kvantiteta i time poboljšate svoje potrošačke navike.

Uvek je lakše uštedeti novac ukoliko smo unapred spremni na detaljno razmatranje budžeta i planiranje koje može da pomogne pri raspodeli novca. Na kraju meseca pogledajte gde ste sve potrošili novac, a gde ste uspeli da uštedite i neka vam to bude vodič za naredni mesec kako biste unapredili svoje veštine. Već nakon početne ušteđevine ćete primetiti koliko ste zadovoljni rezultatima i kako je zapravo lako štedeti kada znate pravi način kako da od svog budžeta svakog meseca odvojite novac sa strane.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *