Kako u praksi funkcioniše razvod braka?

Ukoliko već dođete u situaciju da razmišljate o ovoj temi, onda bi svakako trebalo i da se precizno informišete o tome na koji način je moguće kroz razvod braka proći što je moguće jednostavnije.
Činjenica je da celokupnu situaciju dodatno otežava ukoliko imate maloletnu decu, pa zato ovoj, inače delikatnoj situaciji, treba pristupiti vrlo pažljivo i odgovorno.

Sporazumni razvod braka

Jedna od, sasvim sigurno najboljih opcija u ovom slučaju jeste da se sa bračnim drugom dogovorite i da sklopite takozvani sporazumni razvod braka.

U suštini, sve to supružnici mogu učiniti najpre samostalno, a tek onda treba da budu angažovani i advokati, koji će to sve definisati sa pravnog stanovišta.

Dobro je napomenuti i to da je uvek bolja varijanta da advokatska kancelarija ili advokat bude specijalizovan baš za porodično pravo, jer ćete tako kroz celokupan postupak razvoda braka proći mnogo lakše.

Brakorazvodna parnica

Naravno da postoje i slučajevi, kada se supružnici prosto ne mogu sporazumeti, pa se onda pristupa nešto drugačijem rešenju.

S obzirom na to da je celokupna situacija izuzetno osetljiva i da je obično jedan od supružnika povređen u emotivnom smislu, mahom, a ponekad i oboje, neretko se događa da se celokupna situacija dodatno zakomplikuje. Obično baš zato što i jedna i druga strana insistiraju i potenciraju svoje mišljenje, događa se da jednostavno mora da bude pokrenuta brakorazvodna parnica, odnosno da razvod bude izvršen sudskim putem.

Posredovanje u razvodu braka

Iako su advokati podneli svu neophodnu dokumentaciju koja je potrebna za brakorazvodnu parnicu, postoji i takozvana medijacija, koja se smatra sastavnim delov ovakvog jednog spora.

Postupak medijacije se pimenjuje ako jedan od supružnika pokrene tužbu. U okviru tog postupka se primenjuje najpre takozvani postupak mirenja, a zatim i nagodba, to jest pokušaj da se celokupan proces reši sporazumom.

Maloletna deca i razvod braka

Sasvim sigurno da je ovo najosetljivija tema kada je u pitanju razvod braka. Na koji način će to pitanje biti rešeno u velikoj meri zavisi i od stava samih supružnika, odnosno od toga da li se razvode sporazumno ili će ipak jedan od njih pokrenuti brakorazvodnu parnicu.

Sve je mnogo jednostavnije ukoliko je u pitanju sporazumni razvod braka. U tom slučaju se supružnici međusobno dogovaraju o tome ko će od njih vršiti roditeljsko pravo, na prvom mestu. Zatim će biti u obavezi i da definišu visinu doprinosa koje treba da plati onaj roditelj, koji ne vrši roditeljsko pravo, a na ime izdržavanja deteta.

Takođe je vrlo važno i da se sporazumeju oko toga po kakvom principu će maloletno dete ili deca održavati lične odnose sa drugim, to jest sa onim roditeljem koji ne vrši roditeljsko pravo.

Nažalost, poteškoće nastaju ukoliko je u pitanju takozvani razvod po tužbi, to jest brakorazvodna parnica. U takvim situacijama se mahom uključuju i nadležne službe, a što dodatno otežava celokupan postupak.

Posledice razvoda braka

U suštini bi svakako trebalo da vas advokati, koje ovom prilikom angažujete, upute u to koje su posledice celokupne situacije i po supružnike i po decu, ali i koja je odgovornost svakog supružnika.
Svakako da ćete izborom adekvatnog pravnog zastupnika poštedeti i sebe i svoju decu nepotrebnih neprijatnosti.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *