Krit i Krf – nezaobilazna grčka ostrva koja treba da posetiš!

Iako smo još uvek u zimskim mesecima i garderobi, prođe tu i tamo po koja misao o mesecima koje jedna čekamo da dođu, o sunčanim i pretoplim danima, o dobrom osećaju, o dobrom provodu, slanoj vodi, lutanju i istraživanju morskih ostrva.

Sasvim je opravdano i normalno da već sada tražiš aranžman za more. Svi znamo da su first minute ponude kada je letovanje u Grčkoj u pitanju odlične! A kako to najviše volimo da radimo iz udobnosti našeg doma verovatno je pretraživanje fraze „Grčka letovanje“ na internetu sada značajno povećano, a tek za koji mesec dostići će i svoj maksimum.

Ako ste jedni od onih kojima su koferi uvek spremni i koji vole da letovanje isplaniraju na vreme, onda ste već krenuli da tražite najbolje aranžmane. Krit i Krf su dva nezaobilazna ostrva, ukoliko ste planirali da Grčku posetite uzduž i popreko, što je definitivno neophodno da biste se uverili u sve čari koje ova neverovatna zemlja pruža!

Zašto Krit?

Pre svega, da li ste znali da je Krit najveće grčko ostrvo? Prostire se na više od 8000 kvadratnih kilometara i ima oko 600.000 stanovnika. Specifično je iz više razloga. Geografski gledano, Krit je uglavnom planinsko ostrvo, ali naravno ima i delova gde je ravno. U tim planinskim delovima tokom zime može se očekivati i sneg.

Krit je specifičan i kada je kutlturološka strana u pitanju, ali i istorijska posebno. Cela Grčka temelji se na veoma zanimljivoj istoriji, sa kojom smo svi upoznati. Međutim, Krit je poseban zato što je upravo ovo ostrvo bilo kolovka Minojske civilizacije. Ova civilizacija stara je 4000 godina i jedna je od najstarijih na svetu. Što je interesantnije ovde se i danas mogu videti ostaci ove civilizacije. Palata u Knososu je jedna od tekovima važne istorije, koja je sačuvana i dan danas. Ovde su mnogi osvajači ostavljali svoje uticaje i ovde je najizraženiji spoj muslimanske i hrišćanske religije.

Ovo je samo jedan od razloga da posetite Krit. Drugi, veoma važan za sve one koji ne vole gužvu i vole svoj mir na plaži letovanje na Kritu je idealna. kao što smo rekli, Krit je najveće ostrvo i upravo zbog toga nikada ne deluje kao da ima previše ljudi na jednom mestu, a dobra stvar je što sezona traje mnogo dugo, čak do kraja oktobra.

Neke od najlepših plaža poput Balosa i Elafonizi nalaze se u gradu Hanija. Retimno je grad koji je finanskijski pogodiniji za posetioce. U pitanju je studentski grad, pa su zbog toga cene malo prilagođenije, a s druge strane ovaj grad je uvek živ. Palata u Knososu nalazi se Heraklionu, gradu u kojem ćete videti toliko toga istorijski zanimljivog.

Tokom jednog letovanja Krit sigurno nećete obići, zato dobro napravite plan šta i kada želite da vidite.

Zašto Krf?

Krf ili zeleno ostrvo, kako ga zovu stanovnici je jedno od najlepših ostrva. Leto na Krfu će vam prijati, zato što leta nisu topla toliko da ne može da se izdrži, već onoliko koliko je taman za dobar osećaj. Na ostrvu postoji mnogo zaliva, uvala i prelepih malih plaža, koje su poznate po tome što su izuzetno čiste.

Naravno kada ste na Krfu, nezaobilazno mesto koje morate da posetite je i ostrvo Vido. Ovo ostrvo vezuje se za našu srpsku istoriju, zato što je na njemu bila pozicionirana bolnica za naše vojnike, koji su preko Albanije stigli u Grčku.
Obzirom da je grad Krf bio pod vlašću Venecije, oseća se i taj duh, što je posebno istaknuto i što treba doživeti.

Pored prelepih i neverovantno lepih plaža na ovom ostrvu će vas oduševiti četinarske šume, područja prepuna maslinama, vinogradi. Ovo je pravi raj za hedoniste i za sve koji uživaju u ovakvoj prirodi. More, masline, bujno zelenilo i vino – putovanje i leto na Krfu o kojem će se dugo pričati!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *