Šta ako je let otkazan? Prava putnika i visina nadoknade koju možete da ostvarite

Otkazivanje letova je jedno od najstresnijih iskustava koje putnici mogu da dožive. Bilo da putujete turistički ili poslovno, otkazivanje leta može poremetiti vaše planove i dovesti do mnogih neprijatnosti. 

Srećom, prava putnika u avio-saobraćaju su jasno definisana, te imaju pravo na naknadu štete. U daljem tekstu ćemo detaljno objasniti šta možete da očekujete u slučaju otkazanog leta i kako da ostvarite pravo na nadoknadu.

Prava putnika u slučaju otkazanog leta

Prema evropskoj regulativi (EC 261/2004), putnici imaju određena prava u slučaju otkazanih letova. Ova regulativa se primenjuje na sve letove koji polaze iz Evropske unije, kao i na letove evropskih avio kompanija koji lete u EU. Prava uključuju sledeće: 

 1. Pravo na informaciju: Avio kompanija je dužna da vas obavesti o vašim pravima i mogućnostima u slučaju otkazanog leta.
 2. Pravo na povrat novca ili preusmeravanje: Kada je u pitanju odšteta za kašnjenje leta, putnici imaju pravo da biraju između povraćaja novca za kartu ili alternativnog prevoza do konačnog odredišta.
 3. Pravo na nadoknadu: U zavisnosti od dužine leta i vremena obaveštenja o otkazivanju, putnici mogu imati pravo na nadoknadu u iznosu od 250 do 600 evra.

Koliko iznosi nadoknada kada je let otkazan?

Nadoknada koju putnici mogu ostvariti zavisi od nekoliko faktora:

 • Udaljenost leta: Za letove kraće od 1500 km, nadoknada iznosi 250 evra. Za letove između 1500 km i 3500 km, nadoknada je 400 evra. Za letove duže od 3500 km, nadoknada iznosi 600 evra.
 • Vreme obaveštenja: Ako ste obavešteni o otkazivanju leta najmanje 14 dana pre planiranog polaska, nemate pravo na nadoknadu. Ako ste obavešteni između 7 i 14 dana pre polaska, imate pravo na nadoknadu ako vam nije ponuđen alternativni let koji polazi ne više od 2 sata pre planiranog i stiže ne više od 4 sata nakon planiranog dolaska. Ako ste obavešteni manje od 7 dana pre polaska, imate pravo na nadoknadu ako vam nije ponuđen alternativni let koji polazi ne više od 1 sat pre planiranog i stiže ne više od 2 sata nakon planiranog dolaska.

Kako da ostvarite pravo na naknadu?

Da biste ostvarili pravo na nadoknadu, potrebno je da pratite nekoliko koraka:

 1. Saznajte zašto je let otkazan: Razlog otkazivanja leta je ključan za ostvarivanje prava na nadoknadu. Ako je let otkazan zbog vanrednih okolnosti (kao što su loše vremenske prilike ili politička nestabilnost), avio kompanija nije dužna da vam isplati nadoknadu.
 2. Zatražite pismeno obaveštenje: Tražite od avio kompanije pismeno objašnjenje o razlogu otkazivanja leta. Ovo će vam biti potrebno kao dokaz prilikom podnošenja zahteva za nadoknadu.
 3. Čuvajte sve račune: Ako ste zbog otkazanog leta morali da platite za hranu, piće, smeštaj ili prevoz, sačuvajte sve račune. Avio kompanija je dužna da vam nadoknadi ove troškove.
 4. Podnesite zahtev za nadoknadu: Kontaktirajte avio kompaniju i podnesite zvaničan zahtev za nadoknadu. Većina avio kompanija ima onlajn forme koje možete popuniti ili posebne službe za reklamacije.
 5. Budite uporni: Ako avio kompanija odbije vaš zahtev, nemojte da odustajete. Možete se obratiti nacionalnim telima za civilno vazduhoplovstvo ili angažovati specijalizovane fimre koje pomažu putnicima da ostvare svoja prava.

Kada nemate pravo na nadoknadnu štete?

Važno je napomenuti da avio kompanije nisu obavezne da isplaćuju nadoknadu u slučaju vanrednih okolnosti. Ovo uključuje situacije kao što su:

 • Loši vremenski uslovi
 • Politička nestabilnost
 • Bezbednosni rizici
 • Štrajkovi zaposlenih koji nisu u vezi sa avio kompanijom

U ovim slučajevima, iako nemate pravo na nadoknadu, imate pravo na povrat novca za kartu ili alternativni prevoz.

Ako vam je sve ovo previše komplikovano ili jednostavno nemate vremena da se bavite procesom nadoknade, postoje agencije koje mogu preuzeti na sebe celu proceduru. Ove agencije obično uzimaju procenat od nadoknade kao svoju naknadu, ali vam mogu značajno olakšati postupak.

 • Stručnost: Ovi servisi imaju iskustvo i znanje o tome kako najbolje da podnesu zahtev za nadoknadu.
 • Brži proces: Zahvaljujući svojoj stručnosti, mogu ubrzati proces i povećati šanse za uspeh.
 • Manje stresa: Možete izbeći stres i frustraciju baveći se direktno sa avio kompanijama.

Dodatni saveti prilikom kupovine avionske karte

Kada su u pitanju otkazani letovi, da biste smanjili šanse da dođe do otkazivanja leta, evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u tome: 

 1. Rezervišite letove rano ujutru: Rani jutarnji letovi imaju manje šanse da budu otkazani ili odloženi.
 2. Izbegavajte konekcije sa kratkim vremenom presedanja: Ako jedan let kasni, može se desiti da propustite konekciju.
 3. Redovno proveravajte status leta: Pre polaska na aerodrom, proverite status leta kako biste bili upoznati o eventualnim promenama.
 4. Spremite putno osiguranje: Osiguranje može pokriti troškove koji nastanu usled otkazanog leta, uključujući smeštaj i hranu.

Otkazani letovi su neugodna situacija, ali kao putnik imate prava koja vam mogu olakšati neprijatnosti. Čuvajte sve potrebne dokaze i budite uporni u traženju nadoknade. Prateći ove korake, možete smanjiti stres i potencijalne gubitke u slučaju otkazanog leta.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *