Šta sve treba da uradite pre nego što napravite web sajt

Kada želite da pokrenete web sajt, pretpostavka je da iza sebe već imate određen biznis i da je korak na koji se odlučujete uređenost i sistematičnost na jednom mestu koja treba da predstavi proizvode ili usluge firme i da u što većem broju privuče aktuelne i buduće korisnike. 

Međutim, da bi sajt imao profesionalan izgled i ozbiljnost, potrebno je da prethodno pred sobom imate jasan cilj šta zelite da postignete i da pored toga imate svest o svom identitetu i vrednostima koje želite da plasirate. 

Slogan

Ono što je definitivno najprivlačnije za komercijalne stranice i uopšte sajtove koji predstavljaju neki vid reklame jeste slogan. Slogan treba da predstavlja ideju koju plasirate i on je obično u formi kratke rečenice koja može ličiti na moto. Svi poznati brendovi imaju slogane a često ih i menjaju uz nove kampanje. Kada je u pitanju izrada sajta, slogan će uz samo ime i domen biti ono što najviše privlači potencijalne korisnike. Uz slogan obično ide i logo, pa bi bilo dobro da ako već postoji, on bude integrisan na sajt jer je to prepoznatljiv deo vašeg biznisa. 

Ko ste i šta predstavljate 

Potrebno je da imate ideju o tome šta vaša firma radi, kakve vrednosti želite da promovišete i na koji način želite da stvarate reputaciju. Morate osmisliti da li želite da vaš sajt bude digitalna vizitkarta ili dinamična stranica gde ćete se vi predstaviti na najbolji mogući način i ujedno promovisati vaše usluge ili proizvode. Šta vas to odvaja od konkurencije i čini da kupac izabere baš vas? Odgovor na ovo pitanje mora biti ono što će vas predstavljati na sajtu i biti okosnica vašeg identiteta. 

Ponuda

Ono što vaša firma nudi i prodaje treba da ima opis i da detaljne karakteristike. Sajt je mesto gde vaš proizvod ima svojevrsnu prezentaciju i trebalo bi da najbolji mogući način on dobije svoju reklamu. Oduvek je reč bila privlačna ljudima pa prava reč i pravi opis mogu biti ključni za prodaju. Bilo da ste čovek ili žena u biznisu, treba da vodite računa da vaša ponuda bude kvalitetna i kontinuirano dobra radi dugoročnih ciljeva. Što se tiče raspona proizvoda i usluga, oni moraju donekle i da se poklapaju sa potrebama kupca pa je često potrebno da se prate aktuelni trendovi i  proizvod komercijalizuje da bi se poklapao sa onim što kupac želi. Ovo podrazumeva praćenje savremenih tokova pa je dobro da pratite šta se dešava sa tržištem koje pokrivate o čemu će više reči biti u daljem tekstu. 

Angažujte profesionalce 

Pored plana šta zelite da poručite i na koji način želite da se predstavite postoji deo da se sve to digitalno i realizuje. Ukoliko niste vešti sa izradom, grafičkim dizajnom i promocijom, najbolje rešenje je da izrada sajtova bude prepuštena profesionalcima. 

Najčešći tipovi su web sajtovi koji su informativnog karaktera, ili, kao što je već pomenuto vizitkarta stranice. Takođe, aktuelni su i web sajtovi – online prodavnice na kojima se mogu prodavati proizvodi ili usluge koje nudi vaš biznis. Podjednako važan deo jeste promocija, pa nakon sklapanja cele priče i gotovog sajta, važno je da se ponuda i reklamira u cilju da se dopre do što većeg broja ciljnih kupaca. Profesionalci će vam u ovome pomoći zbog same stručnosti kreacije sajtova, ali i bezbednosti vaše firme.

Unapredite vašu poslovnicu

Ukoliko imate prodavnicu vaših proizvoda ili kancelariju ako su u pitanju usluge, veoma je važno da postojeće kupce povežete sa vašim sajtom kako biste olakšali buduću komunikaciju. Ukoliko sajt još nije napravljen, možete na samom izlogu najaviti mogućnost online kupovine u budućnosti. 

Kada sajt već bude bio gotov, ili dok je u izradi uvek možete promovisati link. Pored standardnih linkova koji su deo vizitkarti, aktuelno je i korišćenje “QR kodova” što može da otvori veće mogućnosti. Kod koji će direktno voditi ka vašem sajtu ne mora biti samo na vizitkarti već može i na kreativan način da dođe do kupaca. Kodovi su sada svuda, pa možete da ga ostavite u izlogu, na pečatu, možete ga uklopiti kroz predmete koje biste darivali svojim kupcima. Jedna od ideja jeste da imate kockicu čokoladice na čijem omotu ćete imati logo, a sa druge strane upravo kod do vašeg sajta. 

Ispitajte tržište 

Sajt je idealan da unapredite vaš biznis i da pored promocije standardne ponude ubacite nešto novo. Unapređen ili sasvim novi proizvod ili usluga predstavlja rast jedne biznis priče. Svaki rast je osveženje za korisnike ali i same preduzetnike i predstavlja izvesni vetar u leđa koji kreće iz same firme. Da bi vaš novi proizvod bio pravi pogodak važno je da znate šta je potrebno vašim kupcima. Šta je ono što bi oni voleli da vide novo u ponudi ili koje izmene bi primenili na proizvode ili usluge koje već sada korsite. Ovo možda već znate kroz komunikaciju lice u lice, međutim postoje i druge metode kojima biste mogli da ispitate ovo pre uvođenja neke novine. 

Ukoliko postoji mogućnost, možete pokrenuti anketiranje putem elektronske pošte gde će postojeći kupci moći anonimno da odgvore  bez brige o bezbednosti. Pitanja u anketi imaju cilj unapređenje proizvoda i zadovoljstvo kupaca. Ovo takođe može da se obavi fizički u samoj radnji gde će promoter obaviti anketiranje korisnika. 

Svi navedeni koraci kojima se definiše proizvod, vrednost i cilj, ali i dizajnira logo i slogan i promoviše sam proizvod ili usluga, put su kojim jedna firma treba da ide pre nego što pokrene sajt koji je digitalna prodavnica ili vizit karta. On je takoreći sistematizacija svega što jedna firma jeste i može da ponudi, pa su svi navedeni koraci obavezni da bi sajt bio kvalitetan i kompletan.   

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *