Vaš vodič prilikom kupovine novog tepiha

Ukoliko razmišljate o kupovini tepiha na pravom ste mestu. Tepih nije klasičan komad nameštaja, ali je zapravo najtraženiji u prodaji i nešto što uvek dobro dođe. S razlogom drži svoje mesto na listi najpopularnih i najtraženijih kućnih predmeta: jedan je od jeftinijih predmeta koji će ulepšati vaš dom, jednostavan je za nošenje i transport, sa postavljanjem i instalacijom nema problema, jer je potrebno da podignete stočić ili krevet i tepih je na pravi način postavljen, a o bojama, teksturi i stilu bismo mogli da pričamo danima, koliko je izbora pred vama. Uz to, ne zaboravimo najvažnije prednosti tepiha: mekan je, udoban, blokira zvukove i održava toplotu u kući. 

Sa toliko mnogo opcija koje se tiču boje, teksture i stila zaista nije lako odlučiti se za onaj najbolji, odnosno onaj koji će se najbolje uklopiti uz vaš nameštaj i koji će odašiljati onom pozitivnom energijom kojoj svi strepimo. Nego, hajmo polako, korak po korak, pred vama je vodič koji će vam malo olakšati odabir i kupovinu tepiha.

Koji se stilovi  mogu naći u prodaji tepiha? 

Glavna klasifikacija tepiha zavisi od načina na koji su vlakna tepiha pričvršćena za podlogu. Kruzno vlakno (loop pile) znači da su vlakna uvijena u male petlje. Ovo je jedan od najkvalitetnije izrađenih tepiha, koji je otporan na mrlje, a u vezi sa tim je i njegova izdržljivost. Možete ih naći u vidu kratkih petlji ili sa petljama različite dužine, oni su naročito interesantni jer različite dužine petlji pružaju utisak dezenirane teksture. 

Pored toga imate i sečeno vlakno (cut pile) gde je vlakno isečeno tako da se tepih sastoji o vrhova vlakana i mogu biti od pliša, saksonije, kao i od dugačkih vlakana ako preferirate udobnost i toplotu.

Koje vrste vlakana postoje?

Poznato je da se tepisi mogu izrađivati kako od prirodnih materijala tako i od sintetičkih vlakana. Svaka vrsta pruža određene prednosti, ali nosi sa sobom i neke mane. 

Najlon koji spada u grupu sintetičkih vlakana je jedan od najpopularnih za izradu tepiha, samim tim u prodaji ove tepihe ćete naći po veoma povoljnim cenama. Dodatna prednost tepiha od najlona jeste njihova izdržljivost, ali mana im je što nisu otporni na fleke i mrlje. 

Kada su fleke i mrlje u pitanju, olefin pruža bolje rezultate u odnosu na najlon. Samim tim olefin pruža odlične rezultate kada su u pitanju tepisi na otvorenom ili u vlažnim prostorijama poput kuhinje, kupatila ili podruma jer su otporni na vlagu i plesni.  Poput najlona, olefin se takođe dobro pokazao u izdržljivosti, šta više čvršći je, te zbog toga i neudobniji na dodir. U prodaji tepisi sa olefin vlaknima takođe predstavljaju jeftiniju mogućnost. 

U poslednje vreme akril je najtraženiji u prodaji, jer je odlična alternativa vuni, koja je prirodni materijal. Vuna je, dakle, jedini prirodni materijal koji se najčešće koristi za izradu tepiha, mada se sve češće susrećemo za kožnim tepisima. Prednost vunenih tepiha je naravno u njihovom kvalitetu, koliko god ovi prethodni bili izdržljivi, vuneni tepisi će se pokazati najbolje i nećete imati potrebu za kupovinom tepiha na dve ili tri godine. Istina je da su ovi tepisi najskuplji, ali njihova kupovina predstavlja dobru investiciju pogotovo kada se ima na umu da se radi o prirodnim vlaknima koji su otporni na fleke i mrlje.  

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *