Zašto je važna digitalna osvešćenost dece?

Svet tehnologije se brzo menja. Današnje generacije dece odrastaju s novim tehnologijama i platformama. Digitalna osvešćenost dece, digitalna pismenost, kao i savladavanje digitalnog jezika su i te kako važni, posebno danas. 

Ipak, uprkos tome što deca brzo savladavaju rad  na različitim aplikacijama i online platformama, neophodno je da dobiju određene smernice od roditelja, kao i da roditelji prate njihove aktivnosti na internetu.  

Kako se postiže digitalna osvešćenost dece? 

Prednosti novih tehnologija i interneta su brojne, ali oni svakako imaju i svoju mračnu stranu. Neiskusne korisnike u tom smislu vrebaju mnoge opasnosti na internetu. Roditelji i nastavnici su tu da najmlađe korisnike interneta i digitalnih tehnologija obuče i skrenu im pažnju i na pozitivne i na negativne strane. 

Pored toga što se na internetu deca mogu susresti sa verbalnim nasiljem i uznemiravanjem, previše vremena provedenog na internetu i zavisnost od digitalnih tehnologija preti da im oduzme dragocene momente detinjstva. Nekada je bilo nemoguće naterati decu da prekinu igru sa drugarima i uđu u kuću, a danas je činjenica da deca manje nego ikada provode vreme na otvorenom.

Pomoć roditelja, ali i učitelja, tj. nastavnika, u vidu ispravnog usmeravanja i vođenja dece kroz bezgraničan digitalan svet je neophodno da bi ona bila digitalno osvešćena. Pre svega, sa decom treba razgovarati i pokazati im neke primere koje treba da izbegavaju. Činjenica je da i odrasli nekad umeju da preteraju, pa je važno da svojoj deci budete dobar uzor, a ne samo mentor. 

Decu treba naučiti kako da čitaju između redova i da se uz mudro korišćenje na pametan način suoče sa prednostima interneta, a da izbegnu njegovu mračnu stranu. Na taj način deca će biti bezbednija i upadaće u manje neprilika. Zainteresujte se za ono što vaša deca rade na internetu. Dajte im priliku da i ona vama ponekad budu mentori.

Savladavanje digitalnog jezika i digitalna pismenost 

Konstantni rast broja korisničkih profila govori o značaju duštvenih mreža. Čak i mnogi nastavnici ostvaruju interakciju sa učenicima preko profila na društvenim mrežama, u najboljem slučaju preko aplikacija poput Vibera. Društvene mreže su postale zamena za komunikaciju koja se odvija uživo, naročito među mladima i decom, budući da se oni njima najviše služe. Emotikoni kao digitalna azbuka sve su češći vid komunikacije. Ovom trendu ne odolevaju ni odrasli. Sve ono što se u 21. veku ne da izraziti rečima i postupcima, sada može emotikonima, pozitivnim i negativnim „reakcijama“.

Međutim, čest je primer da su deca i pored svih rano stečenih digitalnih sposobnosti u zaostatku jer ne znaju uvek da ocene i protumače različite podatke ili čak emocije. Takođe, često imaju previše poverenja u rezultate internet pretrage, misleći da im „guglanje“ može pružiti odgovor na sve. Možda će vam se učiniti da su vaša deca u tehnologijama „veštija od vas“, ali vi ste svakako socijalno mudriji. Zbog toga im možete pomoći u savladavanju brojnih prepreka i opasnosti koje vrebaju na internetu, kao i prilikom korišćenja novih tehnologija.

Pandemija koronavirusa je i te kako uticala i na školstvo i školski život. Ne možemo reći da danas internet deci školskog uzrasta nije neophodan, posebno kada imamo u vidu onlajn nastavu i druge vrste časova koji se odvijaju isključivo preko interneta. Mnogi korisni sadržaji deci jednostavno nisu dostupni na drugi način. 

Prepričana lektira, sastavi na različite teme, informisanje o različitim pojmovima i sl. jesu opcije koje mogu pomoći detetu u savladavanju školskog gradiva, a koje ono često pretražuje u Gugl pretraživaču. Ipak, deca i te kako umeju to da i zloupotrebe. Tu je između ostalog rizik od potpisivanja tuđih radova svojim imenom. 

Bezbednost dece na internetu i upravljanje vremenom

Deca treba da nauče kako da iskoriste na ispravan način sve prednosti smartfona, tableta, igrica i drugih aplikacija, kao i društvenih mreža. U današnje vreme drastično je porastao i broj dece koja umeju da prave različite sadržaje i da ih dele, a ne samo da ih konzumiraju. Sa svakim postom, tvitom, pričom, deljenjem sadržaja, deca već uveliko grade sliku o sebi. Jasno je da je rizik od pravljenja ponekih pogrešnih koraka i te kako prisutan, naročito u njihovom uzrastu, a svaki pogrešan korak za njih može često biti i frustrirajuće iskustvo.

Kontrolilšite pristup svoje dece određenim sajtovima, koji imaju sadžaj koji im je neprimeren. Najbolje je da potpuno blokirate pristup veb-stranicama za koje procenjujete da su opasne. Takođe, pauziranje ili uvođenje vremenskog ograničenja korišćenja interneta može biti dobar način da se deci stavi do znanja da nije uvek vreme za njegovo korišćenje (na primer noću, kada je vreme za spavanje). Na ovaj način uticaćete i na sprečavanje stvaranja zavisnosti dece od interneta. 

Zaštite podatke i omogućite svojoj deci (ali i sebi) da internet koriste bezbrižno. Najbolje bi bilo da svom detetu napravite korisnički profil, koji će omogućiti da ono ima pristup samo određenim sajtovima. Vaša deca treba da budu svesna svih opasnosti koje vrebaju na internetu. Stoga je važno upoznati ih sa njima i razgovarati sa decom o tome. Kada se tehničke veštine i pametno rezonovanje uspešno kombinuju, kreiraju digitalno pismenog i digitalno osvešćenog pojedinca.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *