Vrata trebaju biti funkcionalna za svakodnevnu upotrebu i dati karakter prostoru – Evo saveta za izbor sobnih vrata  

 

Imate sobna vrata koja nisu po vašem ukusu? Ne zatvaraju se pravilno, škripe i frustriraju vas. Ona nisu ni malo neprimetan detalj jer mogu poboljšati šarm prostora u kojem živite. Isto tako, mogu ga u velikoj meri unazaditi.

Ovaj bitan elemenat vašeg enterijera zaslužuje da mu posvetite veliku pažnju. Tip vrata koji odaberete, stil i konfiguracija – dramatično će uticati na celokupan vizuelni utisak. Stoga, evo, nekoliko saveta za adekvatan izbor.

Neka sobna vrata odgovaraju vašem stilu

Da li volite zakrivljene linije, džinovska vrata jarke boje ili pak suptilna, klasična? Svoj stil uskladite sa veličinom prostorije i odvažno krenite sa preuređenjem. Vrata prostor mogu učiniti savršenim mestom za odmor i zabavu. Jarke boje i akcenat na interesantnim detaljima, drveni ton ili fantastična bela boja služiće kao žarište koje upotpunjava sobu. Stoga, budite hrabri prilikom izbora.

Odaberite sobna vrata prema kvalitetnim materijalima

Prilikom izbora sobnih vrata fokusirajte se na materijale. Da li vam je potrebno da vrata imaju stakleni elemenat, šupljo jezgro, da budu od punog drveta, pvc ili nekog drugog materijala koji bi se više uklopio u stil prostorije, razmislite, jer materijali mogu dati luksuzan izgled prostoru, ali vam i omogućiti određene pogodnosti. Savetujemo vam da proučite o svakom ponaosob kako biste mogli materijal vrata da uskladite sa vašim potrebama. Na primer, ona sa šupljim jezgrom veoma su lagana, pa neće postojati značajna zvučna izolacija, dok će pvc sobna vrata biti pun pogodak ukoliko ne želite trpeti buku. 

Odaberite način otvaranja i zatvaranja sobnih vrata

Najčešće se sobna vrata prilikom otvaranja okreću ka unutrašnjosti, dok ukoliko postoje pregradne prostorije – pravac okretanja vrata može da varira. Bitno je odabrati onaj model koji deluje prikladno vašem načinu života. To mogu biti standardna vrata, preklopna, džepna, klizna ili panel. Ukoliko želite uštedeti prostor i obezbedite dobar pristup, naš savet je da ugladite klizna ili džepna vrata. Ovakva vrata kreću se u vodoravnom pravcu omogućavajući jasan, panoramski pogled u prostor. Veoma su popularna u današnjici jer prostorija vizuelno deluje prostranije, modernije, toplije i spokojnije. Klizna i džepna vrata imaju sjajne performanse i veoma su pouzdana za dom. Ali i ona standardna koja ne treba izbegavati. 

Odaberite moderne i pouzdane kvake za sobna vrata

Naravno, kvaka za sobna vrata, bilo da je od drveta, kovanog kvožđa, aluminijuma ili pvc materijala, dolazi u najrazličitijem asortimanu. Veoma je važno da prilikom kupovine vrata pažnju posvetite kvakama i njihovom kvalitetu jer nije u pitanju samo dekorativna funkcija već dugotrajnost. Kada su u pitanju kvake za sobna vrata, predlažemo vam da se fokusirate na klasičnu kvaku sa ručicom, nešto rustikalnije modele, zlatno mesingane ili okretnu kuglu. Takođe, obratite pažnju i na način zaključavanja. Koji god dizajn ručki da odaberete za kvake za sobna vrata, mehanizam zaključavanja – bez ključa ili sa, obezbediće vam potrebnu privatnost. Najbolja kvaka za sobna vrata može se smatrati ona koja ima obostrani tip zaključavanja, a ručka zadovoljava vaše dizajnerske potrebe. 

Ne zaboravite – stoperi za vrata čuvaju ih od oštećenja

Napokon ste odabrali sobna vrata, a onda od siline udarca o zid, na njima ostaje neprikladan trag. Sigurno ne želite da vam se ovo dogodi. Iz tog razloga, dobro je kupiti praktične pomagače. To su svakako stoperi za vrata koji sprečavaju lupanje. Pored toga, stoperi za vrata štite i zidove, ali i obližne predmete. U velikoj meri obezbediće trajnost modela koji ste odabrali i sačuvati vas od konstantne strepnje da li će se nešto oštetiti. Stoperi za vrata mogu biti podni ili zidni, magnetni, mehanički i tako dalje, ali u svakom slučaju držaće vaša nova vrata u željenom položaju. 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *