Kako odabrati banku za deponovanje deviza – kriterijumi za odabir najboljih uslova

Devizna štednja je jedna od usluga banke kod koje se za položenu štednju vlasnicima daje kamata i uvećava uplaćen iznos nakon dogovorenog perioda. Ovo je jedina usluga kada banka plaća kamatu, a ima itekako razloga za to. Ona taj novac koristi za dalje ulaganje i višestruko oplođavanje što je važan kapital za ostale bankarske usluge.

Štednja u devizama donosi nižu kamatu, ali je za mnoge i najbolji izbor za čuvanje novca pa poslovne banke imaju posebno definisane uslove za svaku valutu što vama kao klijentima pruža brojne mogućnosti za odabir banke koja ima najbolje uslove za vas.

Kamata na deviznu štednju je za mnoge vrlo važan uslov za odabir banke

Svaka banka sama određuje kamatu za štednju u devizama i dinarima. Ono što je specifično kod devizne štednje je to da kamata raste što je period deponovanja duži, ali i vrsta deviza koja se uplaćuje.

Oročena štednja je štednja kod koje postoji jasno definisan rok deponovanja novca i kamata koja će se isplatiti ako se ispoštuju uslovi. Ovaj model donosi višu kamatu jer banka ima okvirni period tokom kog je novac stavljen na raspolaganje pa može da lakše planira svoje ulaganje.

Svakako je među najinteresantnijima štednja u evrima, ali tu je i dolar, funta, franak, rublja… 

Odabir zavisi često i zbog visine kamatne stope, ali i vrste kasnijih plaćanja jer ako vam novac kasnije treba za plaćanje u evrima, najlogičnije je i da štedite u ovoj valuti jer će plaćati u zemljama koje nju prihvataju. Ovako se ne plaća ni kursna razlika pa je zarada od štednje i najveća.

Uslovi za štednju koji vam najbolje odgovaraju

Klijentima je važno i kakve uslove imaju za štednju: 

  • Da li imaju online pristup računu, 
  • Da li imate mogućnost korišćenja elektronskog bankarstva, 
  • Koliki je minimalni iznos za deponovanje, 
  • Naknada za otvaranje i vođenje računa…

Sve su ovo važni detalji koji utiču na iskustvo i zaradu koja će se ostvariti tokom perioda deponovanja. Proverom uslova različitih banaka doći ćete do najboljeg odgovora.

Da li postoje fleksibilni uslovi štednje?

Kod nekih banaka je moguće dobiti veoma fleksibilne uslove štednje. Neke od pogodnosti se odnose na način saradnje sa bankom, online prenosom i raspolaganjem novcem, lakše trošenje, konvertovanje devizne štednje uz povoljnije uslove…

Pojedine banke besplatno otvaraju račune i daju im pristup, tu je naravno i elektronsko bankarstvo, ali i prenos novca bez odlaska u banku i dobijanje ostalih usluga koje će biti jeftinije jer ste svoj novac dali na poverenje banci.

Ipak, najbolji uslovi su u oblasti fleksibilnosti samog perioda otplate. Nekada je čak moguće i potpisati ugovor u kome imate mogućnost da podignete određeni iznos sa štednje, a da ne dođe do raskida ugovornog odnosa.

To je velika prednost i velika sigurnost da oročite novac na najduži period i da sakupite što više sredstava za oročavanje jer ćete imati mogućnost da što više zaradite, a da u slučaju potrebe možete da povučete jedan deo sredstava.

Odluka da svoju štednju čuvate u banci je dobra i ima brojne benefite, od kojih je zarađivanje samo jedan deo toga. Klijenti vole da detaljno provere uslove i da pronađu najbolje opcije za ulaganje novca.

Devizna štednja može doneti veliku zaradu ako se odabere banka sa najboljom ponudom i odgovori na vaše zahteve.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *