Faktori od kojih zavisi da li će se javiti bol nakon ugradnje krunica za zube

Kada radimo neku intervenciju, pored toga što nam je važno da se to dobro odradi i da se problem otkloni, jako nam je važno i da nas ne boli.

Koliko god da smo jaki i koliko god da smo preživeli gore stvari, taj strah od zubara je nešto neobjašnjivo i sa čime se suočava veliki broj ljudi. I naravno da nam nije prijatno kada smo u zubarskoj stolici i kada smo ukočeni u tom položaju, ali znamo da to je to za naše dobro.

Međutim, mi danas pričamo o najvažnijoj stvari: o bolu. Nakon ugradnje bezmetalnih krunica ne bi trebalo da trpite nepodnošljive bolove, jer kada se stručnjaci brinu o vama onda nema problema. Međutim, postoje i određeni faktori zbog koji se može osetiti bol i možda treba da ih znate pre nego što ugradnja bezmetalnih krunica bude vaš konačan izbor.

Zavisi od stanja vaših zuba

Pre nego što se ugradi bezmetalna krunica vrlo je važno da vaši zubi budu pregladani i budu zdravi. Nikako se ne sme ugraditi bezmetalna krunica, a da zubi oko tog zuba nisu popravljeni. Ako vaš zubar to preskoči da proveri, onda znači da nije profesionalan. I možda nećete osetiti preteranu bol tokom ugradnje bezmetalnih krunica, međutim, osetićete ga kasnije. Da li će se javiti bol zavisi i od toga kako održavate higijenu usta i zuba. Kakva je vaša higijena sada, odnosno kakva je bila pre ugradnje bezmetalnih krunica? Ukoliko je bila loša, vrlo je moguće da ćete osetiti bol nakon ugradnje i da nešto neće biti u redu. Detaljna analiza, pre same ugradnje, je neophodna.

Zavisi od samog procesa ugradnje krunica

Ovde se pre svega misli na proces brušenja. Stomatolog to mora da radi pažljivo i mora da ima iskustva. Zato je važno da stomatološka ordinacija koju odaberete bude pouzdana i proverena, ordinacija koju su vam je preporučio neko vama blizak. Najbolje je po preporuci potražiti. Način na koji se ugrađuju bezmetalne krunice je pokazatelj da li će vam trajati i da li će vas tokom samog postupka ili kasnije nešto boleti.

Zavisi takođe i od rada stomatologa

Način na koji će vam se ugraditi bezmetalne krunice je važan, ali je važno da stomatolog zna šta radi. Sve mora da bude precizno i na maksimalno profesionalnom nivou. Ovo je osetljiva regija i problemi mogu da se javi čak i kada stomatolog sve dobro uradi, jer niko ne zna kako će telo reagovati. Međutim, rizike treba svesti na minimum i zato stomatolog treba da da sve od sebe da on ne napravi niti jednu jedinu grešku. Ukoliko tokom same ugradnje primeti da nešto nije u redu, nikako to ne sme da zanemari, jer je vrlo moguće da će i najmanji problem i najmanji detalj kasnije izazvati nepodnošljivu bol, odnosno da će se pretvoriti u nešto mnogo gore od sitnice.

Mlađe boli češće i više nego starije

Za ovo postoji i prilično jasno objašnjenje. Naime, kod mlađih ljudi živac je bliže gornjem delu zuba i zato smo osetljiviji. To nije tako kod starijih i zato oni neće nakon ugradnje osetiti bol, a mlađi hoće. Međutim, ako se sve dobro uradi, to će biti zaista minimalno.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *